Biz aşure diyoruz, Ermeniler anuşabur diyor; biz kete diyoruz, onlar kata diyor. Biz ıspanak diyoruz, Museviler ıspanaka diyor, biz zeytin diyoruz, onlar azetuna diyor. Rumlar fasulaki diyor, biz kuru fasulye diyoruz, onlar kılıçbalığının pastırmasını yapıyor, biz etin. Üç kıtaya yayılmış Osmanlı kültürü ise, mutfağını birlikte barış içinde yaşadığı bu halkların mutfağıyla zenginleştirmiş. O yüzden dünyanın bilinen en zengin birkaç mutfağından biri olarak anılıyor. İşte, meyve kurularıyla baharatlarla pişirilen etlerden köftelere, dolmalardan pilavlara, tarator çeşitlerinden mezelere komşuların yemekleri... Hepsi Gülhan Kara'nın yeni kitabı Ermeni, Musevi, Rum Evlerinde Pişen Yemekler kitabında... s