Reklamsız Sözcü

Ayranı ve tostu ile ünlü ilçemiz: Susurluk

Bu iki lezzet hemen hemen her ilimizde var ancak Susurluk’ta yenen ‘gerçek lezzetler’ damak zevkinin de gelişmesini sağlıyor...
03:2328 Şubat 2016
Ayranı ve tostu ile ünlü ilçemiz: Susurluk
Bu iki lezzet hemen hemen her ilimizde var ancak Susurluk’ta yenen ‘gerçek lezzetler’ damak zevkinin de gelişmesini sağlıyor...

Ebru ERBERDİ

Balıkesir, Marmara Bölgesi'nin en güzel illerinden birisi. Sunduğu farklı yaşam tarzları ile kıyı bölgeleri ve iç kesimleriyle, yerli halka farklı seçenekler sunuyor ve her türlü kültürü tek bir çatı altında toplamayı başarıyor.

Susurluk da Balıkesir'in bu farklı kültür öbeklerinden bir tanesi. Balıkesir'in kuzeydoğusunda bulunan Susurluk, pek çok özelliğiyle ilçelerimiz arasından ön plana çıkıyor. Herkesin aklına gelen ilk özelliği ise meşhur Susurluk ayranı ve Susurluk tostu oluyor. Bu iki lezzetin, neredeyse hemen hemen her ilimizde şubeleri olsa da Susurluk'ta yenen gerçek lezzetler, damak zevkinizi geliştiriyor. Bu iki lezzet bir kenara, Susurluk, endüstriyel anlamda gelişmiş bir ilçemizdir. Tekstil sektörüne hizmet eden bazı fabrikalar burada yer almaktadır kıyı bölgelerine, büyükşehirlere kolay ulaşımı ile Susurluk önemli ticari merkezlerden birisi olarak da anılmaktadır. Bu geçim kaynağı bir kenara, tarım ve havyvancılık da önemli bir yere sahiptir.

Dağar Kebabı

Malzemeler:
– 1 kg orta yağlı koyun eti
– 3-4 adet patates
– 8 adet kestane (soyulmuş)
– 4 -5 adet arpacık soğanı
– 6 -7 çorba kaşığı katı yağ
– 2 çorba kaşığı domates salçası (veya 1 kg domates)
– 1 çay kaşığı kimyon
– 1 çay kaşığı karabiber
– 1 tatlı kaşığı tuz

Ya­pı­lı­şı: Etler dağar (uzunca bir çömlek) içine konur. Arpacık soğanları soyulup dağara konur. Sarımsaklar ayıklanıp diş diş ilave edilir. Patatesler soyulup soğan büyüklüğünde doğranır ve dağara konulur. Salça suda eritilerek dökülür veya domateslerin kabuğu soyulur, dörde beşe bölünerek eklenir. Kestaneler bütün konur. Tuz , karabiber ve kimyon serpilir. Yağ eritilip içine dökülür. Hepsi karıştırılıp harman edilir , üzerini örtecek kadar su ilave edilir. Dağarın ağzı kalın bir kağıtla kapatılarak bağlanır. Fırında ağır ağır pişirilir. Etlerin pişip pişmediği kon-trol edilip sıcak servis edilir.

Mafiş Tatlısı

Malzemeler:
– 1 yumurta
– 1 fincan yoğurt
– 1 fincan ayçiçek yağı
– 1 fiske tuz
– 1 çay kaşığı karbonat
– Alabildiği kadar un

Ya­pı­lı­şı: Yumurta, yoğurt, ayçiçek yağı, tuz, karbonat ve un hamur haline gelecek kadar yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde parçalanır. Her parça iki el büyüklüğünde oklava ile ince ince açılır ve kareler halinde kesilir. Kareler fiyonk şeklinde ortadan büzülerek kızgın yağa atılarak kızartılır. Yağdan alınan hamurlar önceden hazırlanmış soğuk olan şuruba atılır. Tatlılar şurubu çekince servis tabağına alınır.

 

 

 

Son güncelleme: 09:2721.03.2016
SIRADAKİ HABER
Paylaş Tweet