Bu web sitesi ne yazık ki Internet Explorer 9 ve altını desteklememektedir. Lütfen web tarayıcınızı Internet Explorer 10 ve üstü bir sürüme yükseltiniz.
Etli ve etsiz çiğ köfte nasıl yapılır? İşte yemeye doyamayacağınız en kolay en pratik çiğ köfte tarifleri
Etli ve etsiz çiğ köfte nasıl yapılır? İşte yemeye doyamayacağınız en kolay en pratik çiğ köfte tarifleri
Urfa mutfağının bir ürünü olan çiğ köfte vücudun ihtiyacı olan pek çok besin öğesi içerir. Peki etli ya da etsiz çiğ köfte nasıl yapılır? İşte en pratik çiğ köfte tarifi ve çiğ köfte yapımındaki püf noktalar...
Gurme 8 Şubat 2018 - 15:34

Sofralarımızda sık sık kullandığımız yemeklerden olan etli ve etsiz çiğ köfte nasıl yapılır? İşte en kolay en pratik çiğ köfte tarifleri ve çig köfte yapımında dikkat edilmesi gerekenler…

ETSİZ ÇİĞ KÖFTE NASIL YAPILIR?

MALZEMELER

Yarım kilo ince bulgur
2 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
3 yemek kaşığı domates salçası
4 yemek kaşığı biber salçası
3 yemek kaşığı sıvı yağ
3 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı pul biber
2 tatlı kaşığı toz biber
Yarım yemek kaşığı acı isot
1 Demet Maydanoz

ETSİZ ÇİĞ KÖFTE YAPILIŞI

Çiğköfte hazırlamak için özel olarak satılan çiğköfte tepsisinin içine bulguru ve salçayı ilav ederek güzelce yoğurun. Yumuşak bir kıvama geldikten sonra azar azar su koyarak yoğurma işlemine devam edin.
Bulgur içerisine çok fazla su koyduğunuz da bulgurlar şişerek istediğiniz tadı vermeyecektir buna dikkat etmelisiniz.
Bulgurlar salça rengine döndükten sonra içerisine tuz , pul biber, maydanoz,sıvı yağ , isot ve biber salçasını ilave ettikten sonra karıştırarak yoğuralım.
Bulgur kurursa eğer az miktarda su ile yumuşatabilirsiniz. Yoğurma işlemi sizi yoracağından yavaş bir şekilde yapmanız daha sağlıklı olacaktır.
BuLgurlar iyice yumuşadıktan sonra içine maydanoz ve ince doğranmış soğanları ilave ederek soğanlar kaybolana kadar yoğurun.
Soğanları mutfak robotu veya blendır ile doğramayın. İnce uçlu bir bıçak ile tahta üzerinde çok rahat bir şekilde ince ince doğrayabilirsiniz.
Soğanın suyu çiğköfteye acı bir tat vereceği için el ile kestiğinizde soğanların suyu çok fazla çıkmayacaktır.
Çiğköfte içinde bulunan soğanlar gözden tam anlamıyla kaybolduktan sonra hazır olacaktır.
Küçük parçalar kopartarak avuç içiniz ile sıkarak servis tabağına alabilirsiniz.
Soğuk ayran ile birlikte servis edebilirsiniz.

çiğ köfte sözcü ile ilgili görsel sonucu

ETLİ ÇİĞ KÖFTE NASIL YAPILIR?

ÇİĞ KÖFTENİN YAPARKEN GEREKLİ MALZEMELER (9 KİŞİLİK)

5 su bardağı bulgur,
500 gram mümkünse elle dövülmüş veya 2 kez kıyılmış %100 yağsız Kuzu eti,
7 yemek kaşığı isot, küçük 1 tatlı kaşığı tuz, biraz karabiber,
1 adet küçük kuru soğan 7-9 adet yeşil soğan,
3 diş sarımsak,
1 demet maydanoz,
2 tatlı kaşığı salça,1 adet taze sıkılmış limon.

ÇİĞ KÖFTE YAPILIŞI:

Yukarıda belirtilen yeşil soğan ve maydanoz yıkanıp incecik doğranarak daha sonra karıştırılmak üzere bekletilir.
Daha sonra özel olarak yaptırılmış bakırdan çiğköfte leğenine isteğe göre tuz, kuru isot, kara biber, salça, et, 1 adet ceviz içi (ufaltılarak), doğranmış kuru soğan ve sarımsak konarak yavaş yavaş ve iyice karıştırılır.
Karıştırma işlemi akabinde çiğköftelik bulgur yavaş yavaş alınarak karıştırılan malzemeye ilave edilerek yoğrulmaya devam başlanır.
Yoğrulma işlemi esnasında çok (3 yemek kaşığı dolusu) az su (yazın buz) ile yavaş yavaş bastırarak bulgur yumuşayıncaya kadar yoğrulur.Bu esnada bir adet çay kaşığı saf zeytin yağı dökülmesi tavsiye edilir.
Kıvama gelinceye kadar yoğrulan çiğköfteye artık su yerine sıkılan taze limon suyu ilave edilir.
Çiğ köfte hamur haline gelmeden ve bulgur çok az diri halde iken yoğrulma işlemi tamamlanır.
Akabinde önceden doğranarak hazırlanmış maydanoz ve yeşil soğan karışımı ilave edilerek iyice karıştırılır.

Merakla beklenen Yılmaz Özdil'in son kitabı "Mustafa Kemal" Plus abonelerine hediye.