Reklamsız Sözcü

Farklı kültürler değişik tatlar

Dünyanın dört bir yanından kahvaltı sofraları.
08:4525 Mart 2016
Farklı kültürler değişik tatlar
Dünyanın dört bir yanından kahvaltı sofraları.

Birgan BİLEKE / bbileke@sozcu.com.tr

Yabancı bir ülkeyi ziyaret ettiğimizde damak tadımıza hitap edecek lezzetleri bulmak vaktimizi alır. Bu durum konu kahvaltı olsa da değişmez. Dünyanın dört bir yanında güne nasıl başlandığını öğrenmek ve değişik ülkelerin yemek alışkanlıkları hakkında fikir edinmek için minik bir tura çıktık.

Arjantin: Tutkunun dansı tangonun anavatanında güne şeker ağırlıklı bir kahvaltıyla başlanıyor. ‘Dulce de leche' adı verilen karamel soslu, üstü şekerli çörek ve süt vazgeçilmezler arasında yer alıyor.

Amerika: Donut, kahve, pancake ve sağlığına dikkat edenler için yulaf ezmesi kahvaltıda en çok tüketilen besinler. Sabah öğününde sadece kahve tüketenlerin sayısı ise çok fazla.

Brezilya: Kahve denince ilk akla gelen ülkede, kahveye kahvaltıda jambon, labne benzeri bir peynir olan Requeijao ve reçel eşlik ediyor.

Küba: Şekerli ekmeklerini kahvelerine batırarak sabah keyfi yapan Kübalılar, genellikle kahvaltıda tropikal meyvelerden zengin sofralara oturuyor.

Avusturya: Kızarmış ekmeğe sürülen tereyağın lezzetini veren ve ‘Vegemite' denen özel tat kahvaltının demirbaşları arasında.

Kanada: Bize çok da uzak olmayan bir damak tadına sahip olan ülkede sabahları genellikle kızarmış ekmek, yağda yumurta, sosis ve patates tüketiliyor.

Moğolistan: Pek çoğumuzun hazmetmekte zorlanacağı derecede ağır lezzetlerden oluşan bir kahvaltı mönüsüne sahip olan ülkede kahvaltı sofralarını kızartma, hamur işi ve soslu koyun etli mantı süslüyor.
 
Mısır: Ziyaret ettiğiniz ülkelerde farklı lezzetler denemekten hoşlananlardansanız Mısır'da ‘Fül Mudammas'ı tatmanızda yarar var. Bakla, nohut, sarımsak ve limon karışımından yapılan bu yemek ilginç bir tada sahip.

Polonya: Polonya için kahvaltı demek tuzlu yemekler demek. Güne başlarken yağda yumurta, sosis, ekmek ve salatayı tercih ediyorlar.

Fransa: Çok geniş bir kahvaltı kültürüne sahip olmayan Fransa'da sabahlar kahve ve kruvasan eşliğinde geçiyor. Çikolatalı veya üzümlü ekmek de diğer alternatifler arasında.

İsveç: İçecek olarak süt ve kahvenin tercih edildiği ülkede, çilek soslu ve krem şantili yaban mersinli krep favoriler arasında.

Meksika: Enerjiyi adeta acıdan alan Meksikalılar kahvaltıda da bu tattan şaşmıyor. Güne ağır lezzetlerle başlamanın tercih edildiği bu ülkede sabahları sote sebze, Meksika fasulyesi, acı sos, nacho, omlet ve beyaz peynir yeniyor.

Pakistan: Bu ülkenin kahvaltı spesyalitesi Naan ekmeği. Sarımsak, yağ, peynir ve yoğuttan yapılan bu ekmeğin yanında genellikle tatlı patates, yağda yumurta, köfte ve mayasız gözleme yer alıyor.

Tayland: Güne protein ağırlıklı bir öğünle başlamayı tercih eden Taylandlılar, haşlanmış et ve süt-suyuyla pişmiş yulaf püresi tüketiyor.

İran: Antibiyotik özelliği taşıyan soğanın kahvaltı sofralarından eksik edilmediği bu ülkede, salata, kızartılmış sebze ve meyve, menemen ve yumurta yeniyor.

Hollanda: Hareketli gece hayatıyla tanınan Hollanda'da, bir gece öncenin yorgunluğunu atmak üzere kahvaltıda süt, meyve suyu ya da kahve içiliyor. Yiyecek olarak da ‘Hagelslag' adı verilen çikolatalı kremalı ekmek tüketiliyor.

Almanya: Sadece kahvaltıda değil günün her öğününde protein ağırlıklı beslenmeyi tercih eden Almanlar kahvaltıda da en çok sucuk, farklı et ürünleri ve kaşar tüketiyor.
Fas: Kahvaltı denince bazlamanın akla geldiği ülkede günün ilk öğününde en çok tüketilen lezzetler arasında tereyağı, krep, reçel ve peynir yer alıyor.

Yunanistan: Yunanistan'la pek çok noktamız gibi damak tadımız da ortak. Zeytinyağı, zeytin ve yeşilliklerin çok daha fazla tüketildiği kahvaltı sofrasında meyve ve börek olmazsa olmazlar arasında.

 

SIRADAKİ HABER
Paylaş Tweet