Ege ve İç Ana­do­lu Böl­ge­si ara­sın­da, iki böl­ge­nin de kül­tü­rü­nü ya­şa­tan ili­miz Af­yon­ka­ra­hi­sa­r’­dan her­ke­se mer­ha­ba. Af­yo­n’­un ku­zey il­çe­le­rin­den bi­rin­de­yiz bu se­fer, İh­sa­ni­ye­’yi keş­fet­mek için yo­la çı­kı­yo­ruz. İl­çe­mi­zin ta­ri­hi Frig­ya­lı­la­r’­a ka­dar uza­nı­yor. Bu yüz­den pek çok ta­ri­hi eser bu­gün İh­sa­ni­ye­’de zi­ya­ret edi­le­bi­lir bir şe­kil­de ya­şa­tı­lı­yor. 17

Bükme

Malzemeler: - 1 kg. un - 1 çay bardağı sıvı yağ - 1 yemek kaşığı iç yağı - 1 su bardağı yeşil mercimek veya patates - 100 gr. Haşhaş - 1 baş soğan - Tuz, karabiber Ya­pı­lı­şı: Unu, tu­zu ve ılık su­yu ka­ta­rak ha­mu­ru yo­ğu­run. Ha­mu­ru yo­ğur­duk­tan son­ra sof­ra bo­yun­ca ola­bil­di­ğin­ce ge­niş şe­kil­de açın. Ha­mu­ru yağ ve haş­haş ile yağ­la­yın ve ru­lo şek­lin­de kat­la­yın. Kat­la­dık­tan son­ra lok­ma lok­ma ke­sin. İçi­ne yağ­da ka­vur­du­ğu­nuz so­ğa­nı ve tu­zu, ka­ra­bi­be­ri de ka­tıp ka­rış­tı­rın. Dik­dört­gen şek­lin­de­ki ha­mu­ra bu iç har­cı­nı ko­yup ha­mu­ru kat­la­yın ve tep­si­ye di­zin. 16

Göce köftesi

Malzemeler: - 1 su bardağı düğü (ince bulgur) - 1 su bardağı göce - 1 adet büyük boy soğan - 2 yemek kaşığı tereyağı - 1 yumurta - 2 yemek kaşığı un - 1 yemek kaşığı kuru nane Sosu için: - 1 su bardağı süzülmüş koyun yoğurdu - 2 diş sarımsak. Ya­pı­lı­şı: Düğü ile göceyi, sıcak suyla ıslatın, kuru naneyi ufalayın ve bir müddet dinlendirin. Bu malzemeler yoğrulurken üzerine 2 yemek kaşığı un ve 1 yumurta ilave edin. Avuç içinde küçük küçük köfteler yapın ve daha sonra bu köfteleri kaynayan suda haşlayın. Üzerine önce sarımsaklı yoğurt sonra da yağla kavrulmuş soğanlı sos dökerek servis edin.