Bu hafta, soğukların gelmesiyle birlikte şehirden birazcık uzaklaşmak isteyenlerin ilgisini çekecek bir ilçemizden sesleniyorum size. Burası, İstanbul’dan hemen sonra, Kocaeli’nin güneyindeki ilçelerden birisi, yani Kartepe. Kış sporlarının aktif olarak yapıldığı Kartepe, kayak merkeziyle ziyaretçilerine, hem spor yapma fırsatı sağlar, hem de harika bir manzara sunar. Bu manzaraya karşı, kayak tesisinde sunulan sucuk ekmek, yediğiniz en lezzetli atıştırmalıklardan birisi olabilir. Marmara’nın en büyük üçüncü dağı olak Kartepe, ayrıca su sporları ve Hergeleci İbrahim Yağlı Güreşleri’ne ev sahipliği yapıyor. İlçenin en önemli geçim kaynağı ticaret ve turizm iken, tarım faaliyetleri de Marmara’nın ikliminden faydalanarak güçlenmiştir. 18

Püreli Et Sarması

Malzemeler: - 750 gr Bonfile Et - 150 gr Pastırma - Yarım kilo yaş kadayıf - Yarım paket margarin - 1 paket dil peyniri (250 gr kadar) Püresi İçin; - Yarım kg bezelye - Yarım kg patlıcan - Sarımsak - 250 gr kaşar - Susam - 2 tane yumurta Ya­pı­lı­şı: Kadayıfın yarısını dikdörtgen bir tepsiye bastırarak serin, üzerine pastırma ve dil peynirini dizin. Kalan kadayıfı yine bastırarak üzerini kapatın ve margarini doğrayarak üzerine koyun. Yumurta ve sütü karıştırıp üzerine dökün, 190 derecede pişirmek için fırına verin. Bezelyeyi haşlayıp, püre haline getirin. Patlıcanları közleyip püre haline getirip içerisine sarımsak ilave edin. Kasabınıza ince şekilde doğrattığınız bonfilenin üzerine önce bezelye püresini daha sonra patlıcan püresine sürüp kaşar rendesi serpin, rulo yapıp folyo ile sarın, daha sonra buzdolabında 2 saat bekletin. Dolaptan çıkarılan eti folyo ile 250 derecelik fırında pişirin. Kontrol etmek için folyoyu açın, üzerine yumurta sarısı sürüp bol susam serpin, kızarana kadar tekrar pişirin. Serviste kadayıf böreğinin üzerine bir dilim bonfile sarma koyun. 17

Değirmendere Keki

Malzemeler: - 120 gr + 1 tatlı kaşığı tereyağı - Yarım su bardağı un - 3/4 su bardağı şeker - 3 yumurta - 125 gr taze fındık içi (zarları soyulmuş, tavada hafifçe kızartılıp çekilmiş) - 1 kahve kaşığı kabartma tozu - 1 kahve kaşığı badem esansı - 60 gr sütsüz çikolata Ya­pı­lı­şı: Ön­ce fı­rı­nı­nı­zı or­ta sı­cak­lı­ğa ge­ti­rip (180°C) ısı­tın. Kek ka­lı­bı­nı, 1 tat­lı ka­şı­ğı te­re­ya­ğıyla yağ­la­yın. Kek ka­lı­bı­nın iç yü­zey­le­ri­ne da­ğı­la­cak bi­çim­de 2 tat­lı ka­şı­ğı un ser­pip, ka­lı­bı bir ke­na­ra bı­ra­kın. Ka­lan te­re­ya­ğı­nı or­ta boy bir kap­ta tah­ta bir ka­şık­la in­ce ve kö­pük kö­pük bir kı­va­ma ge­le­ne ka­dar ka­rış­tı­rın ve da­ha son­ra ka­ba, şe­ke­ri ek­le­yip 3-4 da­ki­ka da­ha ka­rış­tır­ma­ya de­vam edin. Ka­lı­bı fı­rın­dan çı­ka­rın, 10 da­ki­ka bek­le­tip, soğuduktan sonra servis edin. 19

Kaysepi

Malzemeler: - 2 su bardağı kurutulmuş mürdüm eriği - 1 su bardağı su - 1.5 su bardağı tozşeker - 30 gr tereyağı - 1 çay bardağı çekilmiş ceviz içi Ya­pı­lı­şı: Ku­ru­tul­muş mür­düm eri­ği­ni yı­ka­yıp ten­ce­re­ye alın. Bir mik­tar su ek­le­yip yu­mu­şa­ya­na ka­dar pi­şi­rin. Su­yu­nu sü­zün. Ten­ce­re­ye alıp 1 bar­dak kay­nar su ek­le­yin. Üze­ri­ne şe­ke­ri ila­ve edip pi­şi­rin.