Profesyonel turizm rehberi olmasına rağmen 16 yıl önce Mardin'de açtığı restorant ile bölgede ilklere imza atan Ebru Baybara Demir, Bask Dünya Aşçılık Ödülleri'ne, eğitmen şefliğini yürüttüğü Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Harran Kaymakamlığı destekli Harran Gastronomi Okulu projesi ile aday gösterildi. Demir, 110 adayın katıldığı yarışmada finale kaldı. Proje kapsamında bölge kadınlarının ve Suriyeli sığınmacıların daha insani koşullarda çalışabilmeleri ve hak ettikleri imkanlara kavuşabilmeleri için eğitimler veren Ebru Baybara Demir, Mardin'de tarihi Cercis Murat Süryani konağını özgün değerlerine uygun olarak restore edip restoran haline getirdiğini ve bugün 200'ün üzerinde kadına istihdam sağladığını söyledi. ebru-ic Demir, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Mardin'de eğitimsiz, hatta çoğu okuma yazma bilmeyen ev kadınlarına yaptıkları yemeklerden nasıl para kazanacaklarını öğrettik. 2017 yılında kurduğum 'Hayatım Yenibahar Derneği' ile kırsal kalkınmada öncelikli ve özellikle mültecilerin yaşadığı yerlerde başta gastronomi olmak üzere meslek edindirme kursları açarak istihdam alanında faaliyet gösterdim. Şefliğini yaptığım sosyal sorumluluk projelerinden biri olan, Şanlıurfa'da BM ve Harran Kaymakamlığı'nın ortaklaşa yürüttüğü proje ile dünyanın en prestijli mutfak yarışmalarından biri olan Bask Dünya Aşçılık Ödülleri yarışmasında 110 aday arasından ilk 10'a girerek finale kalan ilk Türk şef oldum. Sonuçlar 18 Temmuz'da Meksika'da ilan edilecek ve  Ekim ayında İspanya'nın San Sebastian kentinde yapılacak törende ödülümü orada alacağım." DHA ebru-ic-3