Reklamsız Sözcü

Osmanlı Dönemi’nden kalma tarihi evleri ile ünlü ilçe: Odunpazarı

Ebru Erberdi, bu hafta Odunpazarı'nda...
14:1131 Ocak 2016
Osmanlı Dönemi’nden kalma tarihi evleri ile ünlü ilçe: Odunpazarı
Ebru Erberdi, bu hafta Odunpazarı'nda...

İç Ana­do­lu'nun en önem­li ve adın­dan mü­te­vel­lit en es­ki yer­le­şim yer­le­rin­den bi­rin­de­yiz bu haf­ta. Mar­ma­ra ve Ege böl­ge­le­ri­ne ya­kın­lı­ğıy­la, fark­lı kül­tür­le­ri bün­ye­sin­de ba­rın­dı­ran, İç Ana­do­lu' nun boz­kı­rı­na renk ge­ti­ren ilimiz Eskişehir'deyiz. Şeh­rin en es­ki yer­le­şim ye­ri olan Odun­pa­za­rı il­çe­miz, Es­ki­şe­hi­r'­in adı­na ya­ra­şır bir şe­kil­de, şeh­rin ve do­la­yı­sıy­la il­çe­nin ta­ri­hi ve mi­ma­ri do­ku­su­nu ya­şa­tı­yor.

İLÇEYE HAS LEZZETLER

Bu ta­ri­hi eser­ler, 2012 yı­lı itibariyle, Unesco Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklenmiş bulunmaktadır. Bu turistik geçim kaynakları bir kenara, Eskişehir ve dolayısıyla Odunpazarı’nın ta­rım­sal ve sı­na­i pek çok ge­çim kay­na­ğı mev­cut. Cam sa­nat­la­rı bun­lar­dan bir ta­ne­si. İş ta­rım­sal fa­ali­yet­le­re gel­di­ğin­de ise, bu ge­çim kay­na­ğı do­ğal ola­rak Es­ki­şe­hi­r'­in ve Odun­pa­za­rı'nın mut­fa­ğı­nı da et­ki­li­yor. Odun­pa­za­rı'na has lez­zet­le­rin, Es­ki­şe­hi­r'­e ün ka­tan Çiğ Bö­re­k'­le ya­rı­şır cins­ten lez­zet­ler ol­du­ğu­nu ha­tır­la­ta­yım ve en kı­sa sü­re­de de zi­ya­ret edin.

Nohutlu mantı

İç malzemeleri:

100 gr tereyağı

1 su bardağı nohut

1 adet orta boy soğan

1 çay kasığı tuz,

1 çay kasığı karabiber

Hamuru için: 3 su bardağı un, 1 adet yumurta, Aldığı kadar su, 1 tatlı kaşığı silme tuz Üstü için: 400 gr yoğurt, 3 diş dövülmüş sarımsak, 75 gr tereyağı

1 yemek kaşığı salça, 1 çay kaşığı tuz

Bıt bıt çorbası

Malzemeler: 250 gr. kıyma, 2 su bardağı köftelik bulgur, 1 adet rendelenmiş kuru soğan, 1 tatlı kaşığı tuz, karabiber, 2 tatlı kaşığı un, 1 su bardağı yoğurt, 1 adet yumurta sarısı, 1 yemek kaşığı margarin, 1 tatlı kaşığı salça, 1 çay kaşığı kuru nane, 4-5 su bardağı su, Kızartmak için, sıvıyağ

Ya­pı­lı­şı: Bul­gur, ren­de­len­miş so­ğan, kıy­ma, tuz ve ka­ra­bi­ber ge­niş bir ka­ba alı­na­rak iyi­ce yoğ­ru­lur. El­ler su ile ıs­lanıp, fındık büyüklüğünde köfteler hazırlanır. Köfteler sıvı yağda kızartılır ve bir kenara alınır. Bir tencere su ve un alınır. Kaynayıncaya kadar sürekli karıştırılır. Kızartılmış köfteler eklenip 10 dakika kadar kaynatılır. Yoğurda 1 adet yumurta sarısı eklenip karıştırılır. Çorbanın suyundan bir kepçe alınıp yoğurdun içine dökülüp karıştırılır. Bir taşım kaynatılıp,tuzu ayarlanarak ocaktan alınır.

Son güncelleme: 10:5301.02.2016
SIRADAKİ HABER
Paylaş Tweet