Reklamsız Sözcü

Osmanlı mimarisinin hissedildiği ilçemiz: Seyitgazi

Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden birinde, Eskişehir’deyiz. Yerleşim izleri milattan önce 3.000’li yıllara kadar dayanan, Seyitgazi’den, ilçenin tarihi dokusuna, mutfağına ve kültürüne doğru uzanıyoruz.
02:2411 Eylül 2016
Osmanlı mimarisinin hissedildiği ilçemiz: Seyitgazi
Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden birinde, Eskişehir’deyiz. Yerleşim izleri milattan önce 3.000’li yıllara kadar dayanan, Seyitgazi’den, ilçenin tarihi dokusuna, mutfağına ve kültürüne doğru uzanıyoruz.

Ebru ERBERDİ

Zili, cicim, gökmendil gibi dokuma çeşitleri Seyitgazi'de hayat buluyor. Bu kültürel yapıyı, bugün hâlâ ayakta durmayı başaran Osmanlı mimarisi takip ediyor. Geçim kaynağı olarak tarım ve hayvancılığı benimseyen ilçemizde, maden işletmeleri ve tarıma dayalı un-yem ve yağ sanayisi geçim kaynaklarını oluşturmaktadır. Bu tarım ürünleri ve gelişmiş hayvancılık, haliyle Seyitgazi mutfağını da zenginleştirmektedir.

Başlıksız-1

Sütlü fasulye

Malzemeler:
– Yarım kg taze fasulye
– 3 adet yumurta
– 1 çorba kaşığı tereyağı
– 1 tatlı kaşığı tuz
– 1 tatlı kaşığı pul biber
– Yarım litre süt

Ya­pı­lı­şı: Fasulyelerin kenarlarını alıp, kılçıklarını temizleyin. Bir parmak eninde olacak şekilde doğrayın ve kaynayan suya atın. Yumuşayana kadar haşlayın, suyunu süzün, soğuk sudan geçirip bir kenara ayırın. Tavaya tereyağı koyun, eriyince fasulyeleri içine atın, 5 dakika kadar bu tava içerisinde fasulyeleri çevirdikten sonra yumurtaları içine kırın ve karıştırın. Yumurtalar donunca süt karışıma süt ekleyin, ateşi kısın ve tavanın kapağını kapatın. Sütü çekene kadar pişirin ve ateşten almadan hemen önce tuz ve pul biber ekleyin.

edf

Arabaşı

Malzemeler: – 6 su bardağı tavuk suyu
– 1 limonun suyu
– 1 tatlı kaşığı kırmızı tozbiber – Tuz
Hamur malzemesi:
– 4 su bardağı un – 3.5 su bardağı su – Tuz

Ya­pı­lı­şı: Hamur için; unu bir tencereye alın. Tuz serpip harmanlayın. 3.5 bardak soğuk suyu una azar azar ilave edip ezerek karıştırın. Karışımı fırın tepsisine dökün. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 15 dakika pişirin. Tepsiyi fırından alıp soğumaya bırakın. Yarım bardak tavuk suyuna kırmızı tozbiber ekleyip karıştırın. Kalan tavuk suyunu kaynatın. Biberli su, 1 limonun suyu ve bir tutam tuz ekleyip karıştırın. Hamuru küçük baklava dilimleri şeklinde kesip tavuk suyuna ilave edin.

edfg

Kuzu sorpa

Malzemeler:
– 750 gram kuşbaşı kuzu eti
– 1 çorba kaşığı tereyağı
– 2 adet orta boy soğan
– 3 su bardağı kaynar su
– 1 su bardağı yoğurt
– 1 adet yumurta
– 2 tatlı kaşığı silme un
– Yarım demet taze soğanın yeşil kısımları
– 6 dal ince kıyılmış taze nane
– Tuz, karabiber

Ya­pı­lı­şı: Tereyağını bir tencereye alın ve küp doğranmış soğan ekleyip, hafifçe kavurun. Kuşbaşı kuzu etini ekleyin ve ağır ateşte kavurmaya devam edin. Üstüne kaynar su ekleyin ve kısık ateşte et yumuşayana kadar pişirin. Bir kasede yoğurt, yumurta ve unu bir çırpıcı ile iyice çırpın. Kaynayan etin suyundan bir kepçe yoğurtlu karışıma ekleyin ve ılıştırın. Daha sonra yoğurtlu karışımı etlerin üstüne yavaşça ekleyin ve bir taşım kaynatın. İnce kıyılmış taze soğanın yeşil kısımları, taze nane, tuz ve karabiber ekleyip, ocağın altını kapatın. 5 dakika beklettikten sonra sıcak olarak servis yapın.

SIRADAKİ HABER
Paylaş Tweet