Pastane poğaçası gibi ev poğaçası tarifi Yumuşak poğaçalarla konuklarınızı etkilemeye hazır olun
Sabah kahvaltısının ya da akşam 5 çayının vazgeçilmezidir poğaçalar. İster sade ister lor peynirli iste mayasız ister zeytinli poğaça yapacak olun; en kolay, en lezzetli ve pratik poğaça tarifleri yazımızda. Evde kolayca yapacağınız yumuşak poğaçanın pastane poğaçası gibi olmasını ister misiniz? O zaman sizi haberimize davet ediyoruz.
Kolayca yapılan pratik ve lezzetli poğaça tarifleri haberimizde. Pastane poğaçası gibi lezzetli mayasız, zeytinli, lor peynirli nefis poğaça tarifleri ile tüm misafirlerinizi kendinize hayran bırakın. İşte pratik poğaça yapımı ve püf noktaları...
Mayasız poğaça tarifi için malzemeler
1 tane yumurta
75 gr oda ısısında yumuşatılmış margarin
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı tuz
1.5 tatlı kaşığı toz şeker
4 su bardağı un
Poğaça İçi İçin
Beyaz peynir veya lor peyniri
Yarım demet maydanoz
Üzeri İçin
1 tane yumurta sarısı
Çörek otu
Susam
Mayasız poğaça hazırlanışı
Hamur için gerekli olan tüm malzemeler, un hariç derin bir kapta karıştırılır. Tüm malzemelerin iyice birbirine karışıp özleşmesi gerekli.
Daha sonra un azar azar eklenerek karışıma koyulur. 3 bardak undan sonrasını kontrollü olarak ekleyin. Bazı unlar değişiklik gösterdiği için koyulacak un miktarını hamuru yoğura yoğura ayarlayın. Hamurun kıvamına göre daha az un ya da daha fazla un kullanabilirsiniz.
Yumuşak kıvamlı bir hamur elde edin. Daha sonra üzerini streç film ile kapatıp 30 dakika dinlenmeye bırakın.
Hamur dinlenirken de iç harcını hazırlamaya başlayalım. Ayıklayıp yıkadığımız maydanozları ince ince kıyıp peynir ile karıştırın.
Hamur dinlendikten sonra ceviz büyüklüğünde parçalar alıp avuç içinizde elinizle açın. Açılan hamurun içine hazırladığımız peynirli harçtan koyup kenarlarını birleştirin. Yarım ay şekli verdiğimiz poğaçayı, yağlı kâğıt serilmiş tepsiye koyarak kenarlarını çatalla bastırın.
Tüm hamura şekil verdikten sonra üzerine çırptığımız yumurta sarısını fırça ile sürerek üzerine susam ve çörek otu serpilir.
Poğaçalar 190 derecede 25 – 30 dakika üzeri kızarana kadar pişirilir.
Poğaçaları çok sertleşmeden fırından çıkarın. Çünkü fırından çıktıktan sonra içten içe pişmeye devam edecektir. Fırından çıkan yumuşacık poğaçaların mis kokusu tüm evi saracak. Misafirlerinizin ve çocuklarınızın çok seveceği yumuşacık mayasız bir poğaça tarifi.
Rumeli usulü poğaça tarifi için malzemeler
5.5-6 su bardağı un
1 paket instant maya
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay bardağı zeytinyağı
1 şişe soda
1 yumurtanın akı
1 çay bardağı
yoğurt
İç harcı için
1.5 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
1 su bardağı közlenmiş patlıcan
Üzeri için
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı süt
Rumeli usulü poğaça hazırlanışı
Unu geniş bir yoğurma kabına eleyin. Ortasını havuz gibi açıp maya, tuz ve şekeri ilave edin ve harmanlayın. Zeytinyağı, soda, yumurta akı ve unu ekleyip kulak memesi kıvamında bir hamur elde edecek şekilde yoğurun. Hamuru streç filmle sarıp 20 dakika bekletin.
İç harcı için rendelenmiş beyaz peyniri ve suyunu süzüp ince kıydığınız közlenmiş patlıcanı geniş bir kasede karıştırın. Dinlenen hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar kopartıp merdane yardımıyla açın ve 6 eşit üçgen parçaya bölün. Bıçakla uç kısımlarına doğru üç çizik atın. Hamurların kenar kısımlarına hazırladığınız iç harcından birer yemek kaşığı kadar koyarak sarın ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Hamur bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın.
Mayalanması için 15 dakika daha dinlendirin. Kabaran poğaçaların üzerine bir kasede çırptığınız yumurta sarısı ve sütten sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar 20-25 dakika pişirin. Fırından alıp sıcak ya da ılık servis yapın.
Zeytinli poğaça tarifi için malzemeler
Malzemeler
2.5 su bardağı un
1 yumurta
Yarım su bardağı ılık tereyağı
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım su bardağı yoğurt
1 tutam tuz
1 çay kaşığı karbonat
İç harcı için
100 g çekirdeksiz siyah zeytin
100 g çekirdeksiz yeşil zeytin
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kıyılmış biberiye
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Üzeri için
1 yumurtanın sarısı
Zeytinli poğaça hazırlanışı
Unu hamur yoğurma kabına eleyip ortasını havuz gibi açın. Yumurta, eritilmiş ılık tereyağı, zeytinyağı, yoğurt, tuz ve karbonatı ilave edin. Malzemeler özleşene kadar iyice yoğurun. İç harcı için gerekli bütün malzemeleri bir kasede karıştırın. Hamuru merdaneyle 5 mm inceliğinde açıp, yuvarlak bir kalıpla daireler kesin. Hazırladığınız hamurların yarısının kenarlarından yarım santim içeriden başlayarak ortaya doğru bir bıçak yardımıyla çizikler kesin. Düz hamurların kenarlarına fırça ile yumurta akı sürün ve kestiğiniz diğer hamuru üzerine koyun. Kesik uçları içten dışa katlayarak çiçek şekli verin. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizip içlerine zeytinli harçtan doldurun. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 25 dakika pişirin. Sıcak veya ılık servis yapın.