Reklamsız Sözcü

Ramazan Bayramı için sağlıklı tatlı tarifleri

Siz de evinizde sağlıklı ve lezzetli tatlılar yapabilirsiniz. İşte doğal şekerle yapılan tarifler...
15:491 Temmuz 2016
Ramazan Bayramı için sağlıklı tatlı tarifleri
Siz de evinizde sağlıklı ve lezzetli tatlılar yapabilirsiniz. İşte doğal şekerle yapılan tarifler...

Ramazan Bayramı’nda kendinize ve misafirlerinize sağlıklı tatlılar ikram edin. Pancar şekerinden elde edilen doğal şekerle hazırladığınız, fark yaratan tatlılarınızla, sağlık sorunlarından uzak ve hafif bir bayram geçirebilirsiniz.

Mısır şurubu olarak bilinen glikoz- früktoz şurubundan uzak durarak obezite, diyabet, kalp rahatsızlıkları, pankreas kanseri gibi pek çok sağlık sorununa arkanızı dönebilirsiniz. Ancak hazır aldığını pek çok tatlı ne yazık ki mısır şurubu içeriyor. Peki ne yapmalı? Evde yapacağınız tatlılarla mısır şurubuna savaş açabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken tek nokta kullanılan malzemeler için de doğal şekerinde tercih edilmesi.

Evde tatlı yapmaya fırsatım yok dışarıdan hazır almak zorundayım diyorsanız da önerimiz, tatlılarınızı alırken mısır şurubu mu yoksa doğal şeker mi kullanıldığını sorarak öğrenebilirsiniz.
Evde sağlıklı ve leziz doğal şekerle hazırlayabileceğiniz bayram tatlıları :

FINDIKLI GÜLLAÇ

gullac

Malzemeler
1 paket güllaç(10 yaprak güllaç)
1, 5 litre süt
2 su bardağı şeker
Çekilmiş fındık
2 yemek kaşığı gül suyu (isteğe göre)

Üzeri İçin:
Fındık
Vişne

Hazırlanışı:
Süt ve şekeri tencereye alarak ısıtalım şekerler tamamen eriyince altını kapatalım sütü oda sıcaklığında ılınmaya bırakalım. Çünkü süt kaynar olursa tatlınız hamur olur el yakmayacak şekilde olmalı ılık olunca güllaç yapraklarını derince bir tepsiye koyalım üzerine her yeri ıslanacak şekilde kepçe ile süt dökelim 5 güllaç yaprağını aynı işlemi tekrarlayalım ve 5. katı da sütle ıslattıktan sonra bu kata fındık serpelim ve üzerine diğer güllaç yapraklarını aynı şekilde ıslatarak döşeyelim kalan şekerli sütten bir su bardağı kadar alıp içerisine 2 yemek kaşığı gül suyu ekleyip tatlının üzerine dökelim. Tatlıyı buzdolabında en az 2-3 saat dinlendirdikten sonra üzerini isteğe göre süsleyip servis edebilirsiniz.

YUFKALI KADAYIF SARMA

Malzemeler:
2 adet yufka
300–350 gr. Tel kadayıf
250 gr. İri dövülmüş ceviz
100 gr. Tereyağı (margarin de olabilir )
1 çay bardağı sıvıyağ
İsteğe göre 1 tatlı kaşığı tarçın

Şerbeti için:
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
5–6 damla limon suyu

Yapılışı:
Şerbetin tüm malzemesini tencereye alın, ara sıra karıştırarak kaynatın ve soğumaya bırakın. Tereyağını sos tenceresine alın, içine sıvıyağı ekleyerek eriyene kadar kısık ateşte ısıtın. İlk yufkayı mutfak tezgahınıza serin, 2. yufkayı da üzerine serin. Elinizdeki tüm kadayıfı didikleyerek yufkanın yarısına kadar yayın. Üzerine tereyağını eriterek yaptığınız sostan bolca serpin ve tereyağı ile karışması için tekrar didikleyin. Kadayıfların üzerine çekilmiş ceviz içini serperek rulo yapın. Çok kalın olmayacak neredeyse 3 cm genişliğince parçalara kesin, artan tereyağına bulayarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinde yerleştirin. İyice kızarana kadar pişirin. Kızaran tatlılar ılınınca soğuk şerbeti üzerinde gezdirin, şerbetini çekince servis tabağına alarak servis yapabilirsiniz.

SIRADAKİ HABER
Paylaş Tweet