Reklamsız Sözcü

Türkiye’nin en güzel limanı olan ilçemiz: Finike

Antalya’nın ilçesi Finike, doğası ve tarihinin yanı sıra turizmiyle de göz dolduruyor... Mutfağı ise her damağa uyacak zenginlikte...
Ebru ERBERDİ
01:1629 Mayıs 2016
Türkiye’nin en güzel limanı olan ilçemiz: Finike
Antalya’nın ilçesi Finike, doğası ve tarihinin yanı sıra turizmiyle de göz dolduruyor... Mutfağı ise her damağa uyacak zenginlikte...
63

Antalya'nın ilçesi Finike, doğası ve tarihinin yanı sıra turizmiyle de göz dolduruyor… Mutfağı ise her damağa uyacak zenginlikte…

60

Ha­va­la­rın ısın­ma­sı­nı fır­sat bi­lip, bu haf­ta so­lu­ğu An­tal­ya'da alı­yo­ruz. An­tal­ya'nın en tu­ris­tik il­çe­le­rin­den bi­ri­si olan Fi­ni­ke, ta­ri­hi do­ku­su, do­ğa­sı, ha­ri­ka lez­zet­le­ri ve eş­siz de­ni­ziy­le bi­zi ken­di­ne çe­ki­yor. Fe­ni­ke­li­le­rin mi­lat­tan ön­ce­ye ka­dar da­ya­nan ta­ri­hi, gü­nü­mü­ze ka­dar uza­nı­yor ve Fi­ni­ke, bu ta­ri­hi bu­gün bi­le ya­şat­ma­ya de­vam edi­yor. Bu ha­ri­ka il­çe­mi­zin en bü­yük ge­çim kay­na­ğı­nı ta­rım oluş­tur­mak­ta­dır. Özel­lik­le tur­fan­da seb­ze­ci­lik ve na­ren­ci­ye, il­çe­nin en önem­li ge­çim kay­nak­la­rın­dan ilk iki­si­dir. Yö­re­miz­de ta­rım ve tu­riz­min mev­sim­lik olu­şun­dan ötü­rü, dö­nem­lik den­ge­yi sağ­la­mak­ta­dır. Fi­ni­ke'de, ta­rım ve tu­riz­me kı­yas­la da­ha az bir ora­na sa­hip ol­sa da ba­lık­çı­lık da önem ta­şı­mak­ta­dır. Mer­can ve Be­yaz La­gos, yö­re hal­kı­nın ve özel­lik­le ba­lık­çı­la­rın en çok ter­cih et­ti­ği ba­lık tür­le­ri ara­sın­da yer alır. Bu de­niz­ci­lik fa­ali­yet­le­ri­ne ek ola­rak Fi­ni­ke'nin ma­ri­na­sı, de­niz­ci­li­ği da­ha el­ve­riş­li kıl­mak­ta­dır. İl­çe­nin ka­ra ve de­niz yol­la­rı ile iç­ve dış pa­zar­lar­la bağ­lan­tı­lı ol­ma­sı her yö­nü­ile ka­pa­si­te­yi ar­tır­mak­ta­dır. Fi­ni­ke İl­çe­si Tür­ki­ye'nin en bü­yük en gü­zel li­man­la­rın­dan bi­ri­ne sa­hip­tir. İl­çe­de tu­runç­gil­ler ve na­ren­ci­ye üre­ti­mi­nin ol­duk­ça faz­la ol­ma­sı ne­de­niy­le tu­rizm faz­la ge­liş­me gös­ter­me­miş an­cak son yıl­lar­da tu­riz­me ge­re­ken önem ve­ril­me­ye baş­lan­mış­tır.
İl­çe­nin en bü­yük ge­çim kay­nak­la­rı, ha­ri­ka bir mut­fa­ğın te­me­li­ni oluş­tur­du­ğu için, Fi­ni­ke mut­fa­ğı gas­tro­no­mik an­lam­da ol­duk­ça zen­gin­dir.

61

Çökelekli biber dolması

Malzemeler:
– 10 adet dolmalık biber
– 15 yemek kaşığı tepeleme çökelek
– Yarım demet maydanoz
– 4 adet domates n 2 adet soğan
– 2 yemek kaşığı n Sıvıyağ
– 1 çay kaşığı kimyon
– 1 çay kaşığı karabiber n Tuz

Ya­pı­lı­şı: Soğanları yemeklik doğrayın ve yağda pembeleşene kadar kavurun. Domatesleri küçük küçük doğrayıp soğana ilave edin. Domatesler pişene dek kavurmaya devam edin. Domatesler pişince ateşten allın ve soğumaya bırakın. Bu karışıma kıyılmış maydanoz, çökelek, kimyon, tuz ve karabiber ilave edip, dolmalık biberlerin içlerini temizledikten sonra hazırladığınız karışımı biberlerin içlerine doldurun. Biberleri bir fırın tepsisine dizdikten çok az su ilave ederek fırında yaklaşık 30 dakika pişirin.

59

Finike usulü muz tatlısı

Malzemeler:
– 6 muz
– 15 gr (1 çorba kaşığı) tereyağı
– 2 tatlı kaşığı nişasta
– 1 su bardağı taze portakal suyu
– 1 portakalın kabuğu (rendelenmiş)
– Yarım su bardağı hindistancevizi
– 2 çorba kaşığı toz şeker

Ya­pı­lı­şı: Önce, fırınınızı orta sıcaklığa (180°C) getirip, ısıtın. Orta büyüklükte yuvarlaik bir tatlı kabını, 1 tatlı kaşığı tereyağı ile yağlayın. Muzları soyup, uzunlamasma ortadan ikiye kesin. Yarım muzları enlemesine dörde bölerek, kalıba dizin. Nişastayı ve portakal suyunda eritip, muzların üstüne dökün. Portakal kabuğu rendesini, hindistancevizini ve şekeri serpin. Tereyağı küçük parçalar halinde en üste koyup 30 dakika, muzlar yumuşayıp sos koyulaşıncaya kadar, fırında pişirin. Kabı fırından çıkarıp, servise başlayabiliriz.

58

Portakal sosunda zencefilli fava

Malzemeler:
– 1 bardak kuru iç bakla
– 5 bardak tavuk suyu
– 1 tatlı kaşığı taze zencefil
– 1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi n Tuz, karabiber
– 3 çorba kaşığı zeytinyağı
– 1 bardak portakal suyu
– 1 kaşık zeytinyağı
– 1 tatlı kaşığı şeker

Ya­pı­lı­şı: İç baklayı akşamdan bol suda ıslatın. Derin bir tencerede tavuk suyu, rendelenmiş taze zencefil, limon kabuğu rendesi, zeytinyağı tuz ve karabiberle birlikte, baklalar püre olana kadar pişirin. Bakla püresini blenderdan geçirin. Kalıbın içine yağlı kağıt yerleştirin. Bakla püresini yağlı kağıtlı kalıba dökün ve soğutun. Bir tavada portakal suyunu kaynatarak koyulaştırın. Süzgeçten geçirin. Bir tatlı kaşığı şeker ekleyin. Zeytinyağını karıştırın. Servis tabağına portakal sosunu yayın. Favayı kalıptan çıkarıp sosu ile birlikte servis yapın.

Son güncelleme: 01:1829.05.2016
SIRADAKİ HABER
Paylaş Tweet