Antalya’nın ilçesi Finike, doğası ve tarihinin yanı sıra turizmiyle de göz dolduruyor... Mutfağı ise her damağa uyacak zenginlikte...
Havaların ısınmasını fırsat bilip, bu hafta soluğu Antalya’da alıyoruz. Antalya’nın en turistik ilçelerinden birisi olan Finike, tarihi dokusu, doğası, harika lezzetleri ve eşsiz deniziyle bizi kendine çekiyor. Fenikelilerin milattan önceye kadar dayanan tarihi, günümüze kadar uzanıyor ve Finike, bu tarihi bugün bile yaşatmaya devam ediyor. Bu harika ilçemizin en büyük geçim kaynağını tarım oluşturmaktadır. Özellikle turfanda sebzecilik ve narenciye, ilçenin en önemli geçim kaynaklarından ilk ikisidir. Yöremizde tarım ve turizmin mevsimlik oluşundan ötürü, dönemlik dengeyi sağlamaktadır. Finike’de, tarım ve turizme kıyasla daha az bir orana sahip olsa da balıkçılık da önem taşımaktadır. Mercan ve Beyaz Lagos, yöre halkının ve özellikle balıkçıların en çok tercih ettiği balık türleri arasında yer alır. Bu denizcilik faaliyetlerine ek olarak Finike’nin marinası, denizciliği daha elverişli kılmaktadır. İlçenin kara ve deniz yolları ile içve dış pazarlarla bağlantılı olması her yönüile kapasiteyi artırmaktadır. Finike İlçesi Türkiye’nin en büyük en güzel limanlarından birine sahiptir. İlçede turunçgiller ve narenciye üretiminin oldukça fazla olması nedeniyle turizm fazla gelişme göstermemiş ancak son yıllarda turizme gereken önem verilmeye başlanmıştır.
İlçenin en büyük geçim kaynakları, harika bir mutfağın temelini oluşturduğu için, Finike mutfağı gastronomik anlamda oldukça zengindir.
Çökelekli biber dolması
Malzemeler:
- 10 adet dolmalık biber
- 15 yemek kaşığı tepeleme çökelek
- Yarım demet maydanoz
- 4 adet domates n 2 adet soğan
- 2 yemek kaşığı n Sıvıyağ
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber n Tuz
Yapılışı: Soğanları yemeklik doğrayın ve yağda pembeleşene kadar kavurun. Domatesleri küçük küçük doğrayıp soğana ilave edin. Domatesler pişene dek kavurmaya devam edin. Domatesler pişince ateşten allın ve soğumaya bırakın. Bu karışıma kıyılmış maydanoz, çökelek, kimyon, tuz ve karabiber ilave edip, dolmalık biberlerin içlerini temizledikten sonra hazırladığınız karışımı biberlerin içlerine doldurun. Biberleri bir fırın tepsisine dizdikten çok az su ilave ederek fırında yaklaşık 30 dakika pişirin.
Finike usulü muz tatlısı
Malzemeler:
- 6 muz
- 15 gr (1 çorba kaşığı) tereyağı
- 2 tatlı kaşığı nişasta
- 1 su bardağı taze portakal suyu
- 1 portakalın kabuğu (rendelenmiş)
- Yarım su bardağı hindistancevizi
- 2 çorba kaşığı toz şeker
Yapılışı: Önce, fırınınızı orta sıcaklığa (180°C) getirip, ısıtın. Orta büyüklükte yuvarlaik bir tatlı kabını, 1 tatlı kaşığı tereyağı ile yağlayın. Muzları soyup, uzunlamasma ortadan ikiye kesin. Yarım muzları enlemesine dörde bölerek, kalıba dizin. Nişastayı ve portakal suyunda eritip, muzların üstüne dökün. Portakal kabuğu rendesini, hindistancevizini ve şekeri serpin. Tereyağı küçük parçalar halinde en üste koyup 30 dakika, muzlar yumuşayıp sos koyulaşıncaya kadar, fırında pişirin. Kabı fırından çıkarıp, servise başlayabiliriz.
Portakal sosunda zencefilli fava
Malzemeler:
- 1 bardak kuru iç bakla
- 5 bardak tavuk suyu
- 1 tatlı kaşığı taze zencefil
- 1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi n Tuz, karabiber
- 3 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 bardak portakal suyu
- 1 kaşık zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı şeker
Yapılışı: İç baklayı akşamdan bol suda ıslatın. Derin bir tencerede tavuk suyu, rendelenmiş taze zencefil, limon kabuğu rendesi, zeytinyağı tuz ve karabiberle birlikte, baklalar püre olana kadar pişirin. Bakla püresini blenderdan geçirin. Kalıbın içine yağlı kağıt yerleştirin. Bakla püresini yağlı kağıtlı kalıba dökün ve soğutun. Bir tavada portakal suyunu kaynatarak koyulaştırın. Süzgeçten geçirin. Bir tatlı kaşığı şeker ekleyin. Zeytinyağını karıştırın. Servis tabağına portakal sosunu yayın. Favayı kalıptan çıkarıp sosu ile birlikte servis yapın.