Ebru ERBERDİ Tür­ki­ye­’nin ya­şam kay­nak­la­rın­dan bi­ri­si­ne, en ve­rim­li top­rak­la­rı­na ve Ak­de­niz kı­yı­sı­na say­gı du­ru­şun­da du­rup, ro­ta­mı­zı Ada­na­’ya çe­vi­ri­yo­ruz ve ken­di­mi­zi Çu­ku­ro­va­’da bu­lu­yo­ruz. 2008 yı­lın­da, Sey­han il­çe­sin­den ay­rı­la­rak, Ada­na­’nın mer­kez il­çe­le­rin­den bi­ri­si ha­li­ne ge­len Çu­ku­ro­va, adı­nı Tür­ki­ye­’nin en ve­rim­li top­rak­la­rın­dan bi­ri­si ola­rak gö­rü­len Çu­ku­ro­va­’dan al­mak­ta­dır. De­ni­ze kı­yı­sı ol­ma­sa bi­le, bu il­çe­miz, düz ova­la­rın da et­ki­siy­le Ak­de­niz ik­li­mi­ni be­lir­gin bir şe­kil­de ya­şa­mak­ta­dır. Arap Dolması Malzemeler: - 40 adet kuru patlıcan - 1 su bardağı pirinç - 1 çorba kaşığı biber salçası - 1 çorba kaşığı domates salçası - 1 çorba kaşığı tereyağı - 1 çorba kaşığı kuyruk yağı - 1 tatlı kaşığı karabiber - 1 tatlı kaşığı tuz Üzeri için: - 1 adet limon - 1 tatlı kaşığı nane n 5 diş sarımsak Ya­pı­lı­şı: Patlıcanları kaynar suya atın ve yumuşayana kadar haşlayın. Bu arada iç malzemesini bir kaba koyun ve örselemeden yoğurun. Patlıcanların içine gevşek doldurun ve ikinci patlıcanı üzerine boş olarak geçirin. Hazırladığınız patlıcanları tencereye dizin. Üzerine 2,5 su bardağı su koyduktan sonra dolmaları pişmeye bırakın. 20 dakika sonra dövülmüş sarımsak, limon ve kuru nane karışımını ekleyin, yemeği ateşten alın. sogan-salatali-bobrek-kebabi Soğan salatalı böbrek kebabı Malzemeler: - 400 gr kuzu böbreği - 1 çay kaşığı tuz - 1 çay kaşığı kırmızı pulbiber Soğan salatası için; - 4 adet orta boy beyaz kuru soğan - 1 çay kaşığı tuz - 2 çay kaşığı kırmızı pulbiber - 1 yemek kaşığı sumak - 1 demet maydanoz - 1 adet limonun suyu Ya­pı­lı­şı: Böbrekleri ortalarından koparmadan kesin. Zarını çıkarıp atın. Bıçakla uzunlamasına birkaç yerinden çizin. Böylece böbreklerin içi de pişecektir. İsterseniz yağlı kısımlarını da temizleyebilirsiniz. Kömür ızgarasını hazırlayın. Böbrekleri ızgarada önlü arkalı pişirin. Pişmesine yakın tuz ve kırmızı biberi serpiştirin. Diğer taraftan, soğan salatasını hazırlamak için; kuru soğanları ikiye bölüp yarım ay şeklinde ince ince doğrayın. Üzerine tuz, sumak ve kırmızı pulbiberi serpiştirip ovalayarak yumuşatın. Salatayı servis tabağına aktarıp üzerine incecik kıyılmış maydanozu serpiştirin. Son olarak limon suyunu da gezdirin. Böbrekleri soğan salatası üzerinde sıcak sıcak servise sunun.