Türkiye’nin en verimli toprakları olan ilçemiz: Çukurova
Ebru ERBERDİ
Türkiye’nin yaşam kaynaklarından birisine, en verimli topraklarına ve Akdeniz kıyısına saygı duruşunda durup, rotamızı Adana’ya çeviriyoruz ve kendimizi Çukurova’da buluyoruz. 2008 yılında, Seyhan ilçesinden ayrılarak, Adana’nın merkez ilçelerinden birisi haline gelen Çukurova, adını Türkiye’nin en verimli topraklarından birisi olarak görülen Çukurova’dan almaktadır. Denize kıyısı olmasa bile, bu ilçemiz, düz ovaların da etkisiyle Akdeniz iklimini belirgin bir şekilde yaşamaktadır.
Arap Dolması
Malzemeler:
- 40 adet kuru patlıcan
- 1 su bardağı pirinç
- 1 çorba kaşığı biber salçası
- 1 çorba kaşığı domates salçası - 1 çorba kaşığı tereyağı
- 1 çorba kaşığı kuyruk yağı
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için: - 1 adet limon
- 1 tatlı kaşığı nane n 5 diş sarımsak
Yapılışı: Patlıcanları kaynar suya atın ve yumuşayana kadar haşlayın. Bu arada iç malzemesini bir kaba koyun ve örselemeden yoğurun. Patlıcanların içine gevşek doldurun ve ikinci patlıcanı üzerine boş olarak geçirin. Hazırladığınız patlıcanları tencereye dizin. Üzerine 2,5 su bardağı su koyduktan sonra dolmaları pişmeye bırakın. 20 dakika sonra dövülmüş sarımsak, limon ve kuru nane karışımını ekleyin, yemeği ateşten alın.
Soğan salatalı böbrek kebabı
Malzemeler:
- 400 gr kuzu böbreği
- 1 çay kaşığı tuz - 1 çay kaşığı kırmızı pulbiber
Soğan salatası için;
- 4 adet orta boy beyaz kuru soğan - 1 çay kaşığı tuz - 2 çay kaşığı kırmızı pulbiber - 1 yemek kaşığı sumak
- 1 demet maydanoz - 1 adet limonun suyu
Yapılışı: Böbrekleri ortalarından koparmadan kesin. Zarını çıkarıp atın. Bıçakla uzunlamasına birkaç yerinden çizin. Böylece böbreklerin içi de pişecektir. İsterseniz yağlı kısımlarını da temizleyebilirsiniz. Kömür ızgarasını hazırlayın. Böbrekleri ızgarada önlü arkalı pişirin. Pişmesine yakın tuz ve kırmızı biberi serpiştirin. Diğer taraftan, soğan salatasını hazırlamak için; kuru soğanları ikiye bölüp yarım ay şeklinde ince ince doğrayın. Üzerine tuz, sumak ve kırmızı pulbiberi serpiştirip ovalayarak yumuşatın. Salatayı servis tabağına aktarıp üzerine incecik kıyılmış maydanozu serpiştirin. Son olarak limon suyunu da gezdirin. Böbrekleri soğan salatası üzerinde sıcak sıcak servise sunun.