Ebru ERBERDİ Akdeniz’in ve Türkiye’nin en önemli, en verimli bölgelerinden birisindeyiz bu hafta. Doğal su kaynaklarının toprağa can verdiği, verimliliği artırdığı ve tüm şehri kalkındırdıktan sonra Akdeniz’e uzandığı bir yerde, Adana’dayız. Adana’da ise, şehrin uç noktalarından biri olan Ceyhan’dayız . Verimli topraklar Ceyhan İlçesi’nin neredeyse yüzde 70’lik bir alanını kaplamaktadır ve haliyle tarım, ilçenin en önemli geçim kaynaklarından birisidir. Öyle ki, bu verimli topraklar ve tarım faaliyetleri, Adana için de önemli bir yatırımdır. Ceyhan Nehri, topraklara hayat vermektedir. Çam ormanlarının yanı sıra, zeytin, turunçgil ve selvi ormanları, Ceyhan Ovası’nda yer almaktadır. Bu verimli tarım ürünleri, haliyle Ceyhan’ın mutfağını oldukça zengin kılmaktadır. Çiğ Köfte Başlıksız-1 Malzemeler: - Yarım kg yağsız koyun eti - 1 kg köftelik ince bulgur - 2 adet iri domates (veya 1/2 çorba kaşığı tuzsuz domates salçası) - 3 demet taze soğan - 1 demet maydanoz - Yarım çay kaşığı karabiber - 1 çay kaşığı kırmızıbiber - 1 çay kaşığı kimyon - Yarım çay kaşığı yenibahar - 3 çay kaşığı tuz Ya­pı­lı­şı: Bulguru iyice yıkayıp, bir kenarda süzülmeye bırakın. 3 demet taze soğanı ayıklayıp yıkayın ve yeşil kısımlarıyla birlikte ince ince kıyın. Maydanozları yıkayın ve onları da ince ince kıyın. Domateslerin kabuklarını soyun, çekirdeklerini çıkarın ve doğrayın. Domates, soğan, maydanoz, karabiber, kırmızıbiber, kimyon, tuz ve yenibaharı iyice karıştırıp bir kenara ayırın. Bulgur süzüldükten sonra iyice dövülmüş (etin dövülemediği durumda iki defa çekilmiş kıyma kullanılır) etle karıştırıp, bu şekilde 10 dakika, domatesli karışım katıldıktan sonra ise 3-4 dakika daha birlikte ovarak karışımı yoğurun. Bulgur iyice yumuşayınca küçük parçalar alıp elinizde sıkarak köfte biçimi verin ve tabaklara yerleştirin. Çoban salatasıyla servis etmenizi öneririz. Acebek ss Malzemeler: - 1 kg taze börülce - 300 gram kuşbaşı koyun eti - 1 baş soğan - 3 adet doğranmış domates - 1 çay kaşığı biber salçası - 1 tutam toz tarçın - Zeytinyağı - Et suyu ya da su - Tuz - Karabiber Ya­pı­lı­şı: Börülceleri temizleyin. Bir tencereye zeytinyağı ile rendelenmiş soğanı koyun ve kavurun. Soğanların rengi dönünce biber salçası ile eti ekleyin ve kavurmaya devam edin. Etler kızarınca domatesleri de ekleyin ve üzerine tarçın serpin. Birkaç defa karıştırdıktan sonra börülceleri de ekleyin. Tencerenin yarısına kadar et suyu ya da su ekleyin. Kapağını kapatıp, kısık ateşte yavaş yavaş pişirin. Börülceler pişince tuzunu serpin. Bir taşım kaynatıp tencereyi ateşten alın. Reçelli Bicibici ee Malzemeler: - 1 paket nişasta - 1 bardak toz şeker - 1 bardak hindistan cevizi - 2 kaşık margarin - 1 litre su - 1 kase çilek reçeli - 1 kase vişne reçeli - 1 bardak pudra şekeri - 2 kase rendelenmiş buz Ya­pı­lı­şı: Yemeğe çilek ve vişne reçelini mikserle çırparak başlayın. İçine 500 gr. su koyup reçel karışımını kaynatın. İçine 1 kaşık margarin katıp hindistancevizi ekleyin. Koyulaşan şerbeti tepsiye döküp bekletin ve bu sırada diğer tarafta nişastayı suda eritip tozşeker ve margarin katıp kaynatın. Karışım katılaşınca ocaktan alıp ılımasını bekleyin ve reçelli şerbetin içine döküp dolapta donmasını bekleyin, daha sonra dilimleyip pudra şekeriyle ve buzla servis edin.