Reklamsız Sözcü

Yan yana duruyor dizilmiş şişte, ciğerin en güzel hali bu işte…

Lezzet Atlası'nın yazarı Fevziye Sürmeli, ailesinden gelen ciğer kültürünü ve Has Ciğer'deki lezzzetleri ŞIK okuyucuları için anlattı
11:2925 Şubat 2016
Yan yana duruyor dizilmiş şişte, ciğerin en güzel hali bu işte…
Lezzet Atlası'nın yazarı Fevziye Sürmeli, ailesinden gelen ciğer kültürünü ve Has Ciğer'deki lezzzetleri ŞIK okuyucuları için anlattı

Türkler, Ural Altay Dağları arasına steplere yerleşmişler ve hayvancılık yaptıkları için, koyunların etinden sütünden, tüyünden, yününden faydalanmış olabilirler ama; bence ilk ciğer kebabı ve sakatatla ilgili tüm yemeklerinin benim ailemin Adana'daki evinde keşfedildiği iddiasında bulunuyorum.

Yıllar geçti ama; dedemin ve babaannemin öğleden sonra başlayan şahane, uzun, hiç bitmeyen aslan ayaklı masada, beyaz kolalı örtüler üzerindeki yemeklerinin saltanat geçişi aklımdan, damağımdan, dimağımdan asla geçip gitmedi.

Dalak dolması üstadı dedem, dalağı bir cerrah edasıyla neşter keskinliğindeki bıçakla açıp, bol sarmısak ve kuyruk yağıyla doldurur, fırında ya da közde dalağa cız cız diye şarkılar söyleterek pişirirdi. Babaannem udu ile noktadır benlerini sayamadım ben demeye başlarken, ara verilen yemek esnasında ispirto ocağında pişen kahveden, kahve fincanının tabağında nasibimi alırdım.

Mutfakta kediler için ciğer pişer, bir taraftan da kuzu ciğeri közlenmiş mangalda pişmek için doğranıp şişe takılır ve pişirilirdi. Bir yandan da dedem; “neden ciğer daha önce doğranmaz da yeneceği zaman doğranır?” sorusuyla beni sınava tabii tutardı. “Böyle yapıldığında ciğer kanını vermez, daha sulu ve canlı olur unutma” derdi. Sumaklı soğan salata ve kimyon da ciğerin süsü, midenin huzuru derdi.

Bu güzel insanların ellerinden öğrendiğim tatlar yüzünden gel zaman git zaman, metropollerde yapılan kebap görüntülü şeylerle asla karnımı doyurmadım ve hep gerçeğini yapan ustaları aradım.

Hem güzel tatların hem de Beşiktaş'ın hastası olduğum için de Mustafa Kıyıcıoğlu ile maçımızı seyretmeye giderken, yol üzerindeki HAS CİĞER'e uğramayı ve ciğerinin övündükleri kadar güzel olup olmadığını test etmek istedim. Bizi kapıda bütün misafirperverliği ile, Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tuzlu Beyefendi ve Arzu Şamiloğlu karşıladı.

Birkaç hasbıhalden sonra, ben soru soracakken Ahmet Bey'in eşsiz sohbetiyle, yemek konusunda sınava sokulduğumu anladım. Yemek konusundaki tüm sorulara içtenlikle cevap verince de Ahmet Bey'in tedrisatından geçmiş oldum.

Ciğer şiş tam tetematıyla, Adana tabiriyle minik tikeler halinde şişe inci gibi dizilmişti. Tadı ise gerçekten nefisti. Restoranın temizliği, personelin güler yüzlülüğü ve hızlı servisi de diğer göz dolduran noktalardı. Ciğer şişin yanında gelen nefis salatalar, ezme ve süzme yoğurt ise tam anlamıyla midemize bayram ettirdi.

Has Ciğer'de sadece ciğer şiş değil, tüm kebap çeşitleri, Beyran Çorbası, tatlılar ve turşular, gerçekten hakkıyla, damağınızı çatlatacak kadar güzel ve leziz bir şekilde geleneksel tatlarımızı yansıtıyor.

Mekanın ferahlığı, modernliği, porsiyonların doyuruculuğu, misafirperverliğin en güzel örneklerini görüp, iddialı oldukları yemeklerin en güzelini sunan Has Ciğer'i ısrarla tavsiye ediyorum.

Has Ciğer çıkışı, Beşiktaş'ım da maçı almıştı. Ben de bu iki güzellik için aşağıdaki dörtlüğü mırıldanıyor, Has Ciğer de Has Ciğer diye ısrar ediyorum.

Uzanmış yatıyor,mangalda közde
Yan yana duruyor inci gibi şişte
Ciğerin en güzel hali bu işte
Gerçek bu kendini sanma düşte
Ciğerin en güzel hali Has Ciğer'de

Son güncelleme: 11:3025.02.2016
SIRADAKİ HABER
Paylaş Tweet