Birgan BİLEKE / İSTANBUL Dost sohbetlerinden kız isteme törenlerine, yemek sonrası keyif yapmaktan fal bakmaya pek çok farklı ortamın vazgeçilmezi olan kahve, şık bir sunumla hem göze hem de damak tadınıza hitap edebilir. Bugünkü anlamını 14’üncü yüzyılda kazanmaya başlayan bu içeceğin geçmişi de bir hayli ilginç… Arapça’da ‘qahwah’ olarak adlandırılan kahve, ilk kez ağacının meyvesinin Habeşistan’da kullanılmaya başlanmasıyla bilinir oldu. O dönemde zevk veren bir içecek olarak tanımlanıyordu. Beyaz çiçekleri ve kırmızı mevyeleriyle görsel bir şölen sunan kahve ağacı, 40 yıl boyunca meyve vermeyi sürdürmesiyle dikkat çeker. Dikilmesinden üç yıl sonra meyve vermeye başlayan kahve ağacı, düzenli yağışın olduğu tropik bölgelerde yetiştiriliyor. 2 Bir yılda 30 bin çiçek Kahve ağaçlarından meyve toplamak için yağmurlardan sonraki iki hafta çok önemli çünkü bu dönemde toplanmayan kahveler çürür. Bir yılda 30 bin çiçek açan bu ağaçlarda, her çiçeğin içinde iki çekirdek vardır. Eğer meyveden bir çekirdek çıkarsa, bu kahveyi daha değerli kılar. 3 Tadı etkileyen etkenler Toprağın çeşidi, düşen yağmur suyu oranı, güneş, nem ve ağacın yetiştiği yer kahvenin tadını direkt olarak etkiler. Brezilya, Vietnam ve Kolombiya kahve denince ilk akla gelen ülkelerdir. Tada yakışır bir sunum Kahve sunumu için fincan seçerken, içilecek kahvenin niteliği çok önemli. Eğer Türk kahvesi dışındaki bir kahveyi tercih ettiyseniz, tasarımıyla göze hitap eden, rengarenk mug’lar sizi mutlu edebilir. Tercihiniz Türk kahvesinden yana ise ince porselenden yapılmış klasik fincanlar tam size göre. Şık bir tepsideki kahve fincanına eşlik eden çikolata ve minik bir çiçek, kahvenin tadına güzellik katacak şık bir sunum ortaya koymanıza yardımcı olabilir. 1 Eşlere dair önemli ipuçları Evliliğe atılan ilk adımda da kahve büyük önem taşıyor. Çünkü kahve, evlenecek genç kız kadar, içine tuz konmuş kahveyi içen müstakbel eşin karakterine dair de ipuçları veriyor. Kızın marifetiyle damadın sabrının aynı anda ölçülebildiği seremoni günümüzde de devam ediyor...