Röportaj: Birgan BİLEKE Anne-babalık bebek doğduğu andan itibaren adım adım yaşayarak öğrenilen bir süreç. Bu zorlu dönemde bebeğin uykuyla ilgili sorunları da çok sık gündeme geliyor... Biz de uykuya dair sorunları ortadan kaldırmayı amaçlayan kitap ‘Uykusuz Anne Kalmasın’ın yazarı Pedagog Tansu Oskay’a ulaştık ve SÖZCÜ Pazar için merak ettiklerimizi sorduk… - Bebek eğitimi sürecinde dikkat edilmesi gereken konular arasından uykuyu seçmenizin nedenleri ne? Uyku sorunu yaşandığında ebeveynlerin bilgi arayışı, ortamdaki yanlış bilgilerin anne ve bebek psikolojisini, gelişimini olumsuz etkiliyor oluşu ilk sırada yer alan nedenler arasında. Kısaca, bütünsel bakış açısına sahip, psikoloji ve ebeveynlik bilgilerimle eğitim danışmanlık deneyimimin birleştiği, uyku konusunda yol gösteren kılavuz niteliğinde bir başucu kitabı oluşturmak istedim.

Kendine güvenen, özgür ve mutlu

emr_4747 - ‘Ağlatmadan uyku eğitimi’ ülkemizde pek çok ebeveynin başarılı olabildiği bir metot gibi gözükmüyor. Sizce bu durumun altında yatan faktörler neler? Ana faktör böyle bir yöntem olduğuna dair bilgilerinin olmaması. Oysaki ülkemizde pek çok ebeveyn eski yöntemlerle bebeğini büyütmek istemiyor. Kendine güvenen, mutlu bebekleri olsun istiyorlar. Doğru bilgiye ulaştıkça da bu hedeflerine bebeklerini büyütürken daha en baştan, ilk adım uyku eğitiminden başlayarak ulaşacaklar. - Kitabınızı okuyan herkesin alacağı mesaj ne olacak? Anneler bu kitabı okuyunca bu konudaki kafa karışıklığını ve bilgi eksikliğini giderecek. Bir metotla hedeflediği sonuca, mekanik şekilde yönteme odaklanmaması gerektiğini, önemli olanın öncelikle bebeğinin beden ve ruh sağlığı olduğunu anlayacak. Kitap, bebeğinin uykusu için zorlandığında doğru ve dozunda destek verme konusunda farkındalığı artıracak.

Değişim için emek vermeli

- Pozitif psikolojiden uzak bir yaklaşımda çocuk yetiştirmek ne gibi sorunlara yol açıyor? Bu şekilde yetişen çocuklar nasıl bireyler oluyor? Günümüz çocuklarına ödül- ceza sistemi işlemiyor. Ayrıca bu şekilde yetişen çocukların ciddi şekilde kendi hayatlarını kontrol etmede, otokontrol geliştirmede, otorite ilişkilerinde, sosyal çevrelerinde, sonuç yerine süreç odaklı olmada, anı yaşamada, esneklikte, olumlu bakış açısına sahip olmada zorlandıkları görülüyor. 6 - Sırada hangi kitap projeleri var? Pozitif Ebeveynlik yaklaşımının günümüz ebeveynliğine ve günümüz çocuklarının yetişmesinde katkısını detaylarıyla anlattığım kitap 2018 yılı içinde anne babalarla buluşacak.