Reklamsız Sözcü

Çömlekçiliği ile ünlü ilçemiz: Avanos

Anadolu’nun tarihi dokusunu korumayı başarmış, ender bölgelerinden birisi Nevşehir’in Avanos İlçesi...
Ebru ERBERDİ
00:4224 Temmuz 2016
Çömlekçiliği ile ünlü ilçemiz: Avanos
Anadolu’nun tarihi dokusunu korumayı başarmış, ender bölgelerinden birisi Nevşehir’in Avanos İlçesi...

Anadolu'nun tarihi dokusunu korumayı başarmış, ender bölgelerinden birisi Nevşehir'in Avanos İlçesi… İlçemizin etrafını çevreleyen Avanos Dağları ve Kızılırmak'ın toprağı, çömlekçiliği mümkün kılıyor. Şeker oranı bir hayli yüksek olan üzümler sayesinde Avanos şarapları dünyanın önemli el yapımı şarapları arasında görülmektedir.

8

Vasilopita

Malzemeler:
– 2.5 bardak un – 1 çay kaşığı kabartma tozu – 200 gr tereyağı (eritilmiş) – 1 bardak süt – 1 bardak toz şeker – 1 tatlı kaşığı vanilya – 1 tatlı kaşığı taze sıkılmış limon suyu – 3 adet yumurta

Üstü için: – Yarım bardak dövülmüş fındık ya da antepfıstığı – 1 tatlı kaşığı toz şeker

Ya­pı­lı­şı: Un ve kabartma tozunu çukur bir kapta karıştırdıktan sonra içine tereyağı ve sütü ilave edip karıştırın. Şeker, brendi vanilya ve limon suyunu katıp güzelce karıştırmaya devam edin. Sert bir hamur elde ettikten sonra brendi ekleyin. Brendi kullanmak istemeyenler onun yerine de limon suyu katabilir. Yumurtaları tek tek ekleyerek hamuru karıştırmaya devam edin ve biraz yumuşatın. Hamuru önceden yağlanmış 25 santim çapında yuvarlak bir fırın kabına yerleştirin ve önceden ısıtılmış 175 derece fırında 25 dakika pişirin. Kekin üstü için fındık ya da fıstık ve şekeri havanda döverek hazırlayın. Kek 25 dakika piştikten sonra bu karışımı üstüne döküp 20 dakika daha pişirin. Rengi döndüğünde kek hazır demektir.

9

Patlıcan cacığı

Malzemeler: – Patlıcan – 1 adet soğan – Salça – Bulgur – Tuz

Ya­pı­lı­şı: Patlıcanları haşlayın, yıkayın ve süzün. Yağda 1 adet ince doğranmış soğan kavurun, 1 yemek kaşığı salça ekleyin ve bir-iki sefer karıştırın. Patlıcanları ilave ettikten sonra bu karışımı biraz kavurun ve üzerini kapatacak kadar sıcak su ekleyip, 5 dakika kadar pişirin. Yarım çay bardağı bulgur ve 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip, tekrar karıştırdıktan sonra tencerenin ağzını kapatıp pişirin.

SIRADAKİ HABER
Paylaş Tweet