Reklamsız Sözcü

İsmini farklı hikayelerden alan ilçemiz: Sarıkamış

Herkese huzur dolu topraklar vaat eden ve canlı bir tarih olma özelliği taşıyan Sarıkamış mutlaka görülmeli
Ebru ERBERDİ
00:265 Haziran 2016
İsmini farklı hikayelerden alan ilçemiz: Sarıkamış
Herkese huzur dolu topraklar vaat eden ve canlı bir tarih olma özelliği taşıyan Sarıkamış mutlaka görülmeli
23

Tarihin en önemli anlarına tanıklık etmiş ilçelerimizden birindeyiz bu hafta. Kars'ın Sarıkamış İlçesi'nde, Türkiye'nin Kuzeydoğusundayız. Sarıkamış'ın, rivayetlere göre, ismini pek çok farklı hikayeden aldığı söyleniyor. Kimisi bölgedeki kurumuş bir gölde zamanında çıkan kamışlara, kimi tarihin tozlu sayfalarında kalan beylerden birinin toprakları sarık ve yiyecek karşılığında aldığına, kimisi de buraya göç eden Türklere inanıyor. Hangisi olursa olsun, Sarıkamış, Osmanlı Devleti'nin Sarıkamış Kuşatması'nda kaybettiği askerlerine huzur dolu topraklar sunuyor, hem  de tarihi yaşatmaya devam ediyor, Selçuklular'dan, Bizans'a ve Osmanlı'ya kadar dayanan geçmişi yaşatmak için elinden geleni yapıyor. Ortalama 1.500-2.000 metre arasındaki yüksekliğiyle, bir plato olarak etrafını çevirmiş yüksek tepelerin ortasında öylece duruyor. Büyük bir kısmı Sarıçam ormanlarıyla kaplı olan ilçemiz, karasal bir iklime sahiptir. Buna rağmen bahar ayları bir hayli yağışlı geçer. İlçemiz, Türkiye'nin en önemli kış turizmi merkezlerinden birisidir ve bunun yanında pek çok tarihi esere ve kalıntıya da ev sahipliği yapar.

19

Kaymak helvası

Malzemeler:
– 1 kg kaymak
– 1 kg un
– 3 su bardağı şeker
– 3 su bardağı süt

Ya­pı­lı­şı: Kaymağı tencereye koyun, erimeye başlayınca un ekleyin. Sürekli karıştırarak unun açık kahverengi olmasını sağlayın. Başka bir kapta süt ve şekeri iyice karıştırın ve akabinde bu karışımı kaymaklı, unlu diğer karışıma ilave edin. Sütü çekene kadar kısık ateşte pişirin ve servis tabağına döküp bir kaşık yardımıyla üzerini düzeltin.

22

Kuzu karski

Malzemeler:
– 4 kuzu karski dilimi (her biri 200'er gr'lık)
– 2 kuzu böbreği (temizlenip ortalarından ikiye bölünmüş)
– 1/4 su bardağı rafine yağ
– 1 çay kaşığı tuz
– 1 kahve kaşığı karabiber
– 1 çay kaşığı kekik (istenirse)

Ya­pı­lı­şı: Önce ızgaranızı kızdırın. Kuzu karski dilimlerinin her iki yanlarını 5'er dakika, ara sıra bir fırçayla rafine yağdan üstlerine süzerek, ızgara edin. Böbrekleri de 4'er dakika aynı biçimde ızgara ettikten sonra, böbrek ve karski dilimlerini ısıtılmış bir servis tabağına alıp, tuz ve biberini serperek servis ediniz.

21

Elma dolması

Malzemeler:
– 1 kg. elma
– Biraz ceviz içi
– Pudra şekeri
– 1 yemek kaşığı dolusu sarıyağ (tereyağı)
– 1 su bardağı kadar su

Ya­pı­lı­şı: Elmalar boyuna, ortadan ikiye keserek ayırın. Sebze dolmalarında olduğu gibi elmaların içlerini iyice oyun. Elmaların oyulan kısmına ezilmiş ceviz içi ve pudra şekerinden alabildiği kadar koyun. Elma yarımları tekrar düz olacak şekilde yüz yüze koyarak kapatın. Bu şekilde hazırlanan elmaları, ağzı küçük ve kapalı bir kaba sıra ile ve üst üste koyun. Bunların üzerine bir kaşık yağ ve bir bardak su ilave ettikten sonra, tencerenin kapağını iyice kapatın. Tencereyi hafif ateş üzerine koyup, elmalar yumuşayıncaya kadar iyice pişirin.

SIRADAKİ HABER
Paylaş Tweet