Reklamsız Sözcü

Türkmen kültürünün yaşatıldığı ilçemiz: SiVEREK

Şanlıurfa’nın kültürel zenginliğiyle göz dolduran ilçesi Siverek, ekşili etli sıkma ve taze peynir helvasıyla tam bir damak zevki de yaşatıyor 
00:178 Mayıs 2016
Türkmen kültürünün yaşatıldığı ilçemiz: SiVEREK
Şanlıurfa’nın kültürel zenginliğiyle göz dolduran ilçesi Siverek, ekşili etli sıkma ve taze peynir helvasıyla tam bir damak zevki de yaşatıyor 

Ebru ERBERDİ

Türkiye'nin yüzölçümü açısından en büyük ilçesi olan Siverek'ten herkese merhaba. Şanlıurfa'ya uzanan yolculuğumuz bizi, Siverek'e, yani, ilimizin merkez ilçesine götürüyor. Önceleri Diyarbakır'a bağlı olan ilçemiz, bugün Şanlıurfa'nın kültürel zenginliğiyle göz dolduran topraklarını bünyesinde barındırıyor. Akdeniz ikliminin çöl ve karasal özellikleri bu topraklarda hakimdir, belki de bu yüzden Ermenice “Kara harabe” demek olan Sevaverak'tan türeyerek adını Siverek olarak almıştır.

34

Üzüm festivali büyük renk katıyor

Şire Üzüm Festivali, bahar şenlikleri ve kültür sanat etkinlikleri, ilçe için oldukça önemli aktivitelerdir. Bu kültürel çeşitlilik o kadar eskiye dayanır ki, Karacadağ Türkmen kültürünün yaşatıldığı nadir bölgelerden birisi olarak Siverek ön plana çıkmaktadır. Bu geniş kültürel skala ve Şanlıurfa'nın eşsiz lezzetleri, Siverek mutfağını da derinden etkilemektedir.

36

Ekşili etli sıkma

Malzemeler:
– Yarım kilo yağsız kırmızı çiğ köftelik et
– Bir çay bardağı koruk suyu veya koruk kurusu ya da limon tuzu
– Pul biber
– Biber ve domates salçası
– Tuz
– Sade yağ
– İsteğe göre az miktarda pirinç.

Yapılışı: Ekşili etli sıkma, isminden de anlaşıldığı gibi, hem etli, hem sulu bir yemektir. Eti, önce tokmakla et taşında dövün, çiğ köftelik kıvamına getirin ve içindeki sinirleri alın. Bir tencereye yağ, domates, biber salçası ve pul biber koyun ve ardından kızartın ve yeteri kadar (takriben 2 litre) su ilave ederek kaynatmaya bırakın. Bu sırada ıslatılmış iki elin ayasıyla eti iri fındık büyüklüğünde yuvarlayıp bir tepsiye koyun. Daha sonra etleri yavaşça kaynayan suya koyup kaynamaya bırakın. Etler tam piştikten sonra servise hazır olur ve isteğe bağlı olarak baharat da eklenebilir.

35

Taze peynir helvası

Malzemeler:
– Yarım kilo tam yağlı taze peynir
– Yarım çay bardağı toz şeker
– Yarım çay bardağı un
– Unun hafifçe kavrulması için yeteri kadar sade yağ, yeteri kadar ceviz veya fıstık.

Yapılışı: Taze peynir helvası, taze peynirin olduğu mevsimde yapılır. Bir tavada sade yağ eridikten sonra içine koyduğunuz unu hafifçe kavurun ve tavaya taze peynir ilave ederek unla beraber karıştırıp, eritin. Peynir tam eridikten sonra katılaşan helvaya şeker katarak, hafif ateşte biraz daha karıştırın ve tam kıvamına gelince ateşten indirerek biraz soğuması için bekletin ve lezzetli taze peynir helvasını servis için hazırlayın.

Son güncelleme: 01:4108.05.2016
SIRADAKİ HABER
Paylaş Tweet