Reklamsız Sözcü

Hangi ülkede hangi peynir yenilir?

İşte Avrupa seyahatlerinize gurme dokunuşu katacak lezzetler...
00:0028 Şubat 2016
Hangi ülkede hangi peynir yenilir?
İşte Avrupa seyahatlerinize gurme dokunuşu katacak lezzetler...

Peynirseverler bilir ki her peynir her yerde yenmez. Kullanılan sütten itibaren tüm yapım aşamalarıyla uzun bir denklemin sonucu olarak ortaya çıkan çeşit çeşit peynirler bazı ülkelerin adeta sembolü haline gelmiştir.

Peynir tüketiminin önde gelen ülkesi Fransa'yı birinci sıraya alalım. Ülkedeki bir “fromagerie”ye yani peynir dükkânına girdiğinizde Fransız mutfağı adına adeta bir gurur tablosu göreceksiniz. Brie, comte, camembert, rokfor, turuncu rengiyle mimolette mutlaka Fransa'da denenmesi gereken peynirlerden. Ancak öylesine bol çeşit ve peynire dair öyle çok hikâye var ki dükkân sahiplerinin de fikirlerini duymak isteyebilirsiniz.

İsviçre, peynir rüyasının yaşanabileceği bir diğer ülke. 450 çeşit kadar peynirden en ünlü olanları, gravyer ve emmental, aynı zamanda o şişin ucunda eriyen nefis görüntünün yani “fondü”nün ana malzemeleri. Eğer fondüden daha değişik bir lezzet arıyorsanız bir nevi peynir döneri sayılabilecek “raclette” önerilebilir. Sbrinz peyniri, tete de moine, Fribourg vacher ise İsviçre'de tadılabilecek diğer peynir çeşitleri.

Yüzlerce peynir çeşidiyle iddialı bir diğer ülke İtalya. Mozzarella, parmigiano-reggiano ya da grana padano (Türkiye'de parmesan olarak biliniyor), gorgonzola, mascarpone, ricotta, pecorino, taleggio, cacciocavalo bir solukta sayılabilecek lezzetler.


Danbo, samso, tybo, havarti, molbo, danablu (ya da daha bilinen ismiyle Danish blue) Danimarka'nın özel peynirlerinden ilk akla gelenler. Ülkede “ostetallerken” adı verilen peynir tabaklarını sipariş edip yanında çavdar ekmeği ve bira ile atıştırmak özellikle akşam üzeri saatlerde çok yaygın bir alışkanlık.

Ünlü ressam Vermeer’e ilham veren sütçü kızın ülkesi Hollanda, peynir severler için de önemli bir ülke. Dükkanlarda ve pazarlarda bol çeşitler mevcut; gouda ve edam başta olmak üzere leerdammer, maaslander, iri delikleriyle maasdam, vlaskaas… Valizinizde meyveli, otlu ya da baharatlı olmak üzere farklı aromalardaki birkaç tekerlek peynir için yer açmak isteyebilirsiniz.

Graddost, herrgardost, hushallsost ve prastost… İsveç'in dünya peynir kültürüne olan önemli katkıları. Ancak öyle bir peynir var ki ondan ayrıca bahsetmemek olmaz. Kraliyet düğünlerine bile konuk olmuş ve İsveçlilerin bütün peynirlerin kralı olarak andıkları “Västerbotten”… Sadece ismini aldığı bölgede üretilen ve dünyanın en büyük peynir mağazası Ostens Lager'de satılan bu özel peynir, İsveç turunuza damga vurabilir.

Listenin sonuna kalmış olsalar da İngiliz peynirleri de peynir dünyasında adından söz ettiriyor. Tüm dünyaya yayılmış olan cheddar peynirinin birçok çeşidiyle beraber “mavi peynirler”, penisilin küfünün verdiği renk ve kendilerine has kokularıyla birleşince en dikkat çeken çeşitler. Peynir ödülleri, peynir haftası gibi etkinlikler de mükemmel lezzeti bulmak ve tatmak adına ülkede gerçekleştirilen aktivitelerden.

 

 

Son güncelleme: 07:2928.02.2016
SIRADAKİ HABER
Paylaş Tweet