Reklamsız Sözcü

Meze Zengini Lübnan Mutfağı

Ortadoğu’nun Avrupai yüzü Lübnan, zengin mutfağıyla gelenlerini aç bırakmıyor.
22:2018 Haziran 2016
Meze Zengini Lübnan Mutfağı
Ortadoğu’nun Avrupai yüzü Lübnan, zengin mutfağıyla gelenlerini aç bırakmıyor.

Kültürel ve tarihsel bir harmoni içinde yaşayan ülkenin mutfağının da bu durumdan etkilenmemesi beklenemezdi zaten. Ege, Akdeniz ve Arap mutfağından yoğun şekilde etkilenen Lübnan mutfağı bir meze cennetidir. Ege'nin güzel otlarını, zeytinyağını, Arap mutfağının sunumunu, güneyin bulgurunu, acısını almış kendi içinde harmanlamıştır.

Babagannus

Dünyanın en renkli, en zengin mutfaklarından birine sahip olan Lübnan'da soğan, sarımsak, patlıcan, nar ekşisi, hurma, zeytin, nohut ve buğday yoğun olarak tüketilir. Akdeniz'e kıyısı olmasıyla deniz ürünlerinin sıklıkla tüketilmesinin yanı sıra iç kesimlerde Arap etkileriyle et tüketimi artar.

Kibbeh-Bil-Sanaya

Meze zengini bu mutfak semsek, humus, tabule, zahter salatası, çiğ köfte, patlıcan ezme, kıbbe gibi mezelere ana yemek muamelesi yapıp onları öğün olarak kullanır. Mutfağında 130 çeşit mezeyi barındıran Lübnan'da bu mezeler ana yemekten önce ekmek ya da lavaşla birlikte tüketilir. Yoğurdu en çok kullanan mutfak olan Lübnan mutfağı yoğurt ile yapılan çorbaları, sosları ile de ünlüdür.

Bottle_of_Arak_Rayan

Lübnan mutfağı üç bölümde incelenebilir: Dağ-vadi mutfağı, sahil mutfağı ve Beyrut mutfağı. Dağ mutfağının kuzu eti, peynir ve yoğurt; sahil mutfağının deniz ürünleri; Beyrut mutfağının ise muhteşem mezeler, zeytinyağlılar ve bu üç mutfağının birleşiminden oluştuğunu söyleyebiliriz.

Lübnan'ın dünya mutfağına armağan ettiği lezzet kıbbe ise Türk mutfağındaki içli köfteye benzer. Türk mutfağında ara sıcaklar içinde tüketilen kıbbe, Lübnan mutfağının ana yemeklerinden olup burada farklı formatta hazırlanır ve farklı çeşitleri vardır. İlki Kibbeh Nayee adıyla anılır. Türk mutfağında çiğ köfteye benzer, çekilmiş kırmızı etin çeşitli baharatlarla yoğrulmasıyla elde edilir. Kibbeh Bil Saneeya ise bulgur, soğan ve nane ile yoğurulmuş kuzu etinin fırınlanmasıyla yapılır. Genelde yoğurt ile servis edilir. Diğer bir kıbbe türü Kibbeh Rass ise Türk mutfağındaki içli köftenin aynısıdır.

falafel

Lübnan mutfağının en önemli yemeklerinden biri de bir sokak yemeği olarak nitelendirilen falafeldir. Başrolde nohudun yer aldığı falafel, bakla, nohut ve çeşitli baharatlarla yapılır, bir lavaş ya da ekmeğin içerisinde servis edilir. Tüm Ortadoğu'da sevilen falafel Lübnan'ında severek tükettiği bir ana öğündür.

kibbeh

Humus ve babagannuş Lübnan mutfağının olmazsa olmazlarından. Türk mutfağında da yeri olan bu mezeleri Lübnan'ın lüks restoranlarından esnaf lokantalarına kadar hemen her yerde tatmak mümkün. Bu sevilen iki mezenin yanında salatalardan tabule ve fettuşu da unutmamak gerekir. Tabule bulgur, domates, maydanoz gibi malzemelerin ince ince kıyılması ve üzerine nar ve nar ekşisinin eklenmesiyle yapılır. Fettuş ise kızartılmış ya da fırınlanmış küçük pita parçaları ve yeşilliklerle harmanlanmış bir salata çeşididir. Lübnan mutfağının en sevilen tatlarından biri de zahterdir. Yemeği ve salatası yapılan zahter Lübnan ile özdeşleşmiş lezzetler arasında yer alır.

red-417106_1920

Lübnan şerbetli tatlılarıyla Türk mutfağına yakın örnekler sunar. Kadayıf ve tuzsuz peynirden yapılan künefesi oldukça meşhurdur. Lübnanlılar tatlıyı genelde akşam yemeğinden sonra değil, sabah kahvaltıda ya da öğleden sonra kahve eşliğinde yemeyi tercih ederler.

zahter

İçecek konusunda kendine has bir tarzı olan bu mutfakta en çok tercih edileni kahvedir. Cafe Turc denilen kakuleli Türk kahvesi en sevilen ve en çok tüketilen kahveler arasında bulunur. Kakuleli mırra ise Arap coğrafyasının tükettiği acı kahvenin içine tatlandırılması için kakule eklenmesiyle yapılır. Akdeniz etkisi görülen ülke meyveler açısından da şanslıdır. Lübnan sokaklarında meyve suyu satıcılarına sıklıkla rastlayabilirsiniz. Özellikle portakal ve üzümün yetiştiği ülkede şarap kültürü de gelişmiştir.

Arak ülkenin mili içeceklerindendir. Üç kez damıtılan, görüntüsüyle rakıya benzeyen ancak 53 alkol oranıyla rakıdan daha sert olan alkollü bir içecektir. Arak bir bağcılık cenneti olan Bekaa Vadisi'nin beyaz üzümlerinden yapılır. Eylülde hasat edilen üzümlerden önce şarap yapılır, sonra bazı üreticiler kalan üzümleri damıtarak rafine bir alkol üretirler. Son aşamada anason eklenerek içimi yumuşak, tadı biraz şekerli gibi ancak alkol oranı yüksek, rakı benzeri bir içecek elde edilir.

SIRADAKİ HABER
Paylaş Tweet