Reklamsız Sözcü

Zahmetli ama lezzetli: Sivas mutfağı

İç Anadolu’nun doğusunda bulunan Sivas, ılıman deniz coğrafyasından uzakta, denizden 1400 metre yükseklikte konumlanmış bir şehir. Uzun süren kış mevsimi ve sert iklim, şehirde tarımın gelişmesine olanak sağlamıyor. Bu yüzden de halk tarım yerine hayvancılıkla uğraşıyor. Bu da Sivas mutfak kültürünün şekillenmesinde önemli bir rol oynuyor ve eti bu mutfağın olmazsa olmaz malzemesi haline getiriyor.
01:104 Ekim 2016
Zahmetli ama lezzetli: Sivas mutfağı
İç Anadolu’nun doğusunda bulunan Sivas, ılıman deniz coğrafyasından uzakta, denizden 1400 metre yükseklikte konumlanmış bir şehir. Uzun süren kış mevsimi ve sert iklim, şehirde tarımın gelişmesine olanak sağlamıyor. Bu yüzden de halk tarım yerine hayvancılıkla uğraşıyor. Bu da Sivas mutfak kültürünün şekillenmesinde önemli bir rol oynuyor ve eti bu mutfağın olmazsa olmaz malzemesi haline getiriyor.

Sadece kuzu ve dana karışımı kıyma ve tuzun yoğurulup yarım santimden daha kalın olmayan avuç içi genişliğinde hazırlanan Sivas köftesi, bu şehrin en beğenilen yemeğidir. Mangalın üzerinde büzülerek ortasında oluşan oyuk sayesinde kendi yağı ve suyuyla pişen bu köfte, Sivas'a yolunuz düşerse mutlaka tatmanız gereken lezzetlerin başında geliyor. Bu lezzetlerden bir diğeri de sebzeli Sivas kebabı diyebiliriz. Kebabın ana malzemeleri kuzu kaburgası, patlıcan, domates, biber ve bütün halde kullanılan sarımsaktır. Pişirilirken birbiri arasına yerleştirilen et, yağ ve sebzelerin tat ve kokularının iç içe geçmesi topyekûn bir lezzet oluşturur.

sebzeli-sivas-kebabi

Bölge insanının beğenerek tükettiği bir diğer lezzet de taş fırında uzun süre pişirilen fırın kelledir. Fırın kelle yemek istiyorsanız sabahın erken saatlerinde kellecinin yolunu tutmalısınız. Nitekim çok hızlı tükenen bu yemek, sadece sabahları bulunabilir. Gaziantep için beyran ne ise Sivaslılar için de fırın kelle odur anlayacağınız.

Şimdi gelelim şehrin en özgün yiyeceğine… Madımak için bölgede yetişen bir tür yabani ot diyebiliriz. Görüntü itibariyle yoncaya benzeyen bu ot, Ege bölgesinde olsaydı muhtemelen envaı çeşit mezeye girebilirdi. Sivas'ta ise soğan, kıyma ve baharatla kavurarak yemeği yapılıyor. Hem hafif hem de herkesin damak tadına hitap edebilecek bir yemektir Madımak. Sivas ve çevresinde yetişen bir diğer ot evelik ise sofralara sarma olarak gelir.

MADIMAK

Sivas'ta es geçilmemesi gereken lezzetler arasında peskütan çorbasına da değinmek gerekir. Peskütan, ayranın birtakım geleneksel işlemlerden geçirilip süzüldükten sonra katılaşmasıyla elde edilen yöresel bir üründür. Peskütan çorbası is bu ürünün yarma, yeşil mercimek, kemikli etle birlikte harmanlanmasıyla hazırlanan, uzun süre karıştırılması gereken bir çorbadır. Yapımı zahmetli ama lezzeti şahanedir.

peskutan

Sivas kahvaltılarının olmazsa olmazı yöreye özgü bir şekilde hazırlanan katmerdir. Tel tel açılmış bu katmerleri, şehirde her mahallede birkaç tane bulunan pide fırınlarında bulabilirsiniz.

Sivas'ta güz ayları gelince pezik turşusu yapma zamanı da gelmiş demektir. Esasen pancarın saplarından yapılan pezik turşusu, kazanlarda yıl boyu yetecek kadar hazırlanır. Sadece aperatif olarak değil bol soğanlı kavurmasıyla da sofralarda yer bulur. Mayhoş tadıyla Sivas'ın özgün lezzetlerinden biridir.

sivas-köftesi

Yerel lezzetler konusunda oldukça zengin bir mutfak kültürüne sahip Sivas'a giderseniz tatmanız gereken diğer lezzetleri mirik köfte, patatesli hıngel, veribah, bacaklı çorba, sübra şeklinde sıralayabiliriz.

Yazar: Serkan ŞAHİN

Gezimanya.com

SIRADAKİ HABER
Paylaş Tweet