Reklamsız Sözcü

Aşure günü ne zaman, hangi gün? Aşure nasıl yapılır?

Aşure Günü bu sene hangi güne denk geliyor merak ediliyor. Pazar günü hicri takvime göre Muharrem ayına girilmesiyle Aşure Günü ne zaman araştırılmaya başlandı. Aşure Günü, Muharrem ayının onuncu günü olarak kabul edilir. İşte Aşure günü önemi ve en kolay aşure tarifi...
09:293 Ekim 2016
Aşure günü ne zaman, hangi gün? Aşure nasıl yapılır?
Aşure Günü bu sene hangi güne denk geliyor merak ediliyor. Pazar günü hicri takvime göre Muharrem ayına girilmesiyle Aşure Günü ne zaman araştırılmaya başlandı. Aşure Günü, Muharrem ayının onuncu günü olarak kabul edilir. İşte Aşure günü önemi ve en kolay aşure tarifi...

Aşure günü, Hicir takvime göre Muharrem ayının onuncu gününde kutlanır. Aşure, Nuh tufanının onuncu günü Nuh Peygamber tarafından elinde kalan son malzemelerle yaptığı yemeğin adıdır. Bu yüzden Muharrem ayının onuncu günü Aşure Günü olarak kutlanır ve tarife göre aşure yapılarak herkese dağıtılır. Peki bu sene Aşure Günü hangi güne denk geliyor? Aşure nasıl yapılır? İşte Aşure gününe dair detaylar…

Aşure, Arapça on anlamına gelen Aşara kelimesinden türemiştir. Arapça ‘aşara' kelimesinden gelen bu tatlı, Ermeniler'de ‘anuş-abur', Ortodoks Hıristiyanlar'da da ‘koliva' ismiyle karşımıza çıkar. 2 Ekim Pazar günü Muharrem ayı başladı. Aşure Günü ise Muharrem onuncu günü yani 11 Ekim Salı gününe denk geliyor. Aşure Günü, aşure yapılıp yakınlarınıza, komşulara dağıtmak bir adet olmuştur. İşte Aşure Günü’nde yapabileceğiniz en leziz aşure için tarif…

AŞURE GÜNÜNDE NELER YAŞANDI?

– Hüseyin bin Ali ve beraberindeki 72 kişi hicri 61′de Muharrem'in onuncu gününde (10 Ekim, 680) Kerbelâ'da Yezid'in ordusunca katledilmiştir,
– Hz. Âdem'in işlediği günâhtan sonra tövbesinin kabul edilmesi,
– Hz. İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi,
– Hz. Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması,
– Hz. İbrahim'in ateşte yanmaması,
– Hz. Yakup'un oğlu Yusuf'a kavuşması,
– Hz. Eyyub'un hastalıklarının iyileşmesi,
– Hz. Musa'nın Kızıldeniz'den geçip İsrailoğulları'nı firavun'dan kurtarması,
– Hz. Yunus'un balığın karnından çıkması,
– Hz. İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesi.

Bu olaylar saygın hadis kitaplarının hemen hepsinde geçmektedir. Musevilerin de bu günü oruçla geçirdikleri, İslam peygamberi Muhammed bin Abdullah'ın bu günde oruç tutmayı tavsiye ettiği, Yahudilere benzememek açısından orucun Aşure günü ile bir gün öncesi veya bir gün sonrası ilâve edilerek tutulması gerektiğine inanılır.

AŞURE TARİFİ

Malzemeler
500g aşurelik buğday (3 su bardağı)
Yarım çay bardağı pirinç
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
200 g kuru kayısı
200 g kuru üzüm
1 su bardağı fındık
3 lt su
2 su bardağı süt
4 su bardağı toz şeker
çeyrek çay kaşığı tuz
çeyrek çay kaşığı karabiber
yarım çay bardağı karanfil suyu (1 tatlı kaşığı karanfili kaynatıp, suyunu alın)

Aşureyi süslemek için gereken malzemeler

25 g fındık
25 g kuş üzümü
100 g ceviz
1 adet nar
Tarçın

Nohut ve fasulye ayrı ayrı pişirilir. Buğday yıkanarak ayrı tencereye alındıktan sonra 10 dakika kadar sıcak suda kaynatılır. Buğday kaynarken çıkan sarı su süzülür. Aynı süzme işlemi 2 kere daha tekrarlanır. Süzme işleminden sonra buğdayın üzerine biraz daha su ilave edilerek 50 dakika kadar daha pişmeye bırakılır. İyice pişen buğday, nohut, fasulye, doğranmış kayısı, kuru üzüm ve yıkanmış pirinç ile 15 dakika daha kaynatılır.

Ardından sıcak süt, şeker, tuz, karabiber, fındık, karanfil suya eklenerek yine 15 dakika kadar kaynatılır. Aşure pişirirken dikkat edilmesi gereken 3 litre kadar su kullanımıdır. Pişirme işlemi esnasında yanınızda sürekli kaynar su bulundurmaya özen gösterin. Kaynama işlemi bitince aşurenizi kaselere alarak, üstünü nar ve tarçınla süsleyebilirsiniz.

SIRADAKİ HABER
Paylaş Tweet