Atatürk'ün hayran olduğu babasından öğrendiği sanatla Mardin'deki 'basma kalıp' tekniğini devam ettiren tek kişiydi...Süryani bir ailenin kızı Nasra Teyze'nin ünü dünya çapına ulaşsa da 'Mardin'deki evimi hiçbir yere vazgeçmem' demişti. Ve o, her zaman Türklüğü ile onur duymuş, 'Türküz Allah'a şükür' diyerek veda etmişti bu hayattan... >Mardin'de yaşayan ve boyama ile basma sanatının son ustası olarak kabul edilen Süryani bir ailenin kızı olan 92 yaşındaki Nasra Şimmeshindi, fenalaşması üzerine kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Herkesin 'Nasra teyze'si bugün Deyrul Zafaran Manastırı'nda törenle defnedilecek. Mardin halkının sevgisini kazanmış 'Nasra Teyze'nin cenaze töreninde hristiyanı, süryanisi, müslümanı bu törende buluşacak.

MAAŞIMI ALLAH VERİYOR

Verdiği bir röportajda babasının Atatürk ve İsmet İnönü'nün resimlerini yaptığını anlatan Nasra Teyze, Atatürk'ün bu resmi çok beğendiğini ve babasını görmek istediğini söylüyor. Savaş dolayısıyla gidemeyen babasına Atatürk'ün bir madalya gönderdiğini ve babasının da karşılık olarak O'na gemi yaptığını gururla anlatıyor.

Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakan olduğu dönemde, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde kendisine taktim ettiği madalyayı da gururla anlatıyor. Erdoğan'ın kendisine maaş bağlamak istediğini söyleyen Nasra Teyze, 'maaşımı Allah veriyor' diyerek, istememiş. Gezmek için Kanada, Newyork, Arjantin ve İsveç'e giden Nasra Teyze'ye, İsveç başkanı da 'burada kal, sana ev vereyim, maaş bağlayayım' demiş. Onu da kabul etmemiş; "MARDİN'DEKİ EVİMİ HİÇ BİR YERE DEĞİŞMEM" diyerek... nasrateyze

TÜRKÜZ ALLAH'A ŞÜKÜR

5 çocuğu olan Nasra Teyze'nin çocukları İsveç, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Mardin ve İstanbul'da yaşıyor. Ancak o hiçbir zaten vatanı bildiği Mardin'den ayrılmak istememiş. 2012 yılında Agos gazetesinden Serdar Korucu'nun yaptığı röportajda söylediği detaylar dikkatimizi çekiyor; En sonunda eve ilk girdiğim andan itibaren aklıma takılan o soruyu soruyorum kendisine: Neden Mardin’de caddenin üzerinde bir tek onun evinin önünde ay-yıldız var? İlk olarak torunu yanıtlıyor soruyu. “O tercih meselesi herhalde.  Biz her zaman devletimize, ülkemize sahip çıkıyoruz. Türküz Allah’a şükür.” Ardından soruyu Arapçaya çevirip Nasra Teyze’ye yönelttiğinde ilk kez bu kadar hızlı yanıt alıyorum: “Babamdan kalan bir ay – yıldız bu. Biz Türk’üz. O çoktandır kapıda var. Biz bayrağımızın sembolünü taşıyoruz. Çünkü biz bayrak altında yaşıyoruz.” O ATATÜRK'ÜN BAYRAĞI İşlediği dini motiflerle dikkat çeken Nasra Teyze, verdiği bir başka röportajda ise; kendisine yöneltilen; 'eserlerinizde Türk bayrağı motifi dikkat çekiyor. Neden bayrak?' sorusuna kısa ve net bir cevap veriyor:  "Neden kullanmayayım. O Atatürk'ün bayrağı."