Reklamsız Sözcü

Bayramda hazımsızlık çekmeyin!

Bayram tatili boyunca, kurban etinin yanı sıra kurulan güzel sofralarda iştahla yenilen yemekler ya da ziyaretlerde ikram edilen tatlılarla beslenme düzeniniz bir anda değişiyor. Hem porsiyonlar büyüyor hem de yeme sıklığı artıyor. Hal böyle olunca bayram boyunca hazımsızlık ve şişkinlik gibi sindirim sorunları peşinizi bırakmıyor...
01:0215 Eylül 2016
Bayramda hazımsızlık çekmeyin!
Bayram tatili boyunca, kurban etinin yanı sıra kurulan güzel sofralarda iştahla yenilen yemekler ya da ziyaretlerde ikram edilen tatlılarla beslenme düzeniniz bir anda değişiyor. Hem porsiyonlar büyüyor hem de yeme sıklığı artıyor. Hal böyle olunca bayram boyunca hazımsızlık ve şişkinlik gibi sindirim sorunları peşinizi bırakmıyor...

Bayram tatili boyunca, kurban etinin yanı sıra kurulan güzel sofralarda iştahla yenilen yemekler ya da ziyaretlerde ikram edilen tatlılarla beslenme düzeniniz bir anda değişiyor. Hem porsiyonlar büyüyor hem de yeme sıklığı artıyor. Hal böyle olunca bayram boyunca hazımsızlık ve şişkinlik gibi sindirim sorunları peşinizi bırakmıyor…

Fazla yemek yemek, yağlı besinler tüketmek, tatlı ve hamur işlerini abartmak; yemek sonrası midenizi sıkıştıran tokluk hissi, ağrı ve yanma gibi sorunların başlıca nedenleri arasında. Ancak bayram tatili boyunca tüketebileceğiniz bazı ek gıdalar ve çaylar bu şikayetlerin azalmasında etkili rol oynar. Acıbadem Beylikdüzü Cerrahi Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Gizem Bahçıvan, bayram tatili boyunca yapılacak ziyaretlere, zenginleşecek sofralara ve ikram edilecek tatlılara karşı hazmı kolaylaştırmaya yardımcı besinleri anlattı.

8

Etİ mutlaka sebzeyle tüketİn
Yemek yerken doygunluk hissinin oluşabilmesi için mide hacminin yeterli miktarda besinle dolması gerekiyor. Bunun sağlanabilmesi de ancak posa içeriği yüksek yiyeceklerin tüketilmesiyle mümkün. Bu nedenle posalı yiyecekleri tercih etmeden sadece et yemek, protein tüketiminin haddinden fazla olmasına ve mide sorunlarının ortaya çıkmasına yol açabiliyor. Bu tür sorunlara engel olmak için yemeğe çorbayla başlamak ve sonrasında etin yanında mutlaka sebze ve salata tüketmek çok önemli.

2

Probİyotİk destek şart
Bayram tatili boyunca ağır yemekler tüketmenin daha çok tercih edilmesiyle doğru orantılı olarak sindirim sistemine yardımcı probiyotik bakterilerden faydalanmak çok önemli. Hazmı zorlaştıran besinlerin midede oluşturacağı sindirim sorunlarının önüne geçmek için faydalı bakteriler bakımından zengin yoğurt, kefir ve ayran tüketilebilir. Ancak bu besinlerden alınan probiyotik miktarı hem vücudun günlük ihtiyacını karşılamaya yetmez hem de var olan probiyotikler mide asidinden olumsuz anlamda etkilenip kayba uğrar. Bu nedenle de bağırsaklara az miktarı ulaşabilir. Bu duruma engel olmak ve bağırsak mikroflorasını düzenlemek için çeşitli probiyotik takviyelerden faydalanılabilir.

Kİmyon mİdenİzİ rahatlatır
Tabii ki her baharat midenizi rahatlatmaz. Ancak kimyon, zerdeçal ve karabiber aşırı tüketilmediği sürece sindirime yardımcı olan baharatlar arasında yer alır. Bayram yemeklerini bu baharatlarla tatlandırmak hazmı kolaylaştırır. Ancak yine de baharatları fazla tüketmek mideye zarar verebileceği için ölçüyü kaçırmamanızda fayda var.

5

Nane yaprağı çiğneyin
Hem taze hem de kuru nane mideyi ve bağırsağı rahatlatırken şişkinlik sorununun giderilmesine de yardımcı olur. Buna ek olarak güçlü bir mikrop öldürücü ve bulantı giderici görevi de görür. Yemeklerden sonra taze nane yapraklarını çiğneyerek üzerine bir bardak su içmek ya da bir çay kaşığı kuru naneyi bir fincan kaynar suyla demleyerek tüketmek hazımsızlık hissini önemli ölçüde giderir.

3

Mİde yanmasına papatya çayı
Yemek sonrası mide kasılmaları şikayetine karşı papatya, hem bağırsak hem de mide sorunlarına karşı çok etkilidir. Bir bardak kaynamış suya eklenerek içilen bir çay kaşığı kurutulmuş papatya hem mide asidinin yemek borusuna kaçması sonucu oluşan mide yanmasını önler hem de midede oluşan iltihap ve tahrişin giderilmesine yardımcı olur.

Şİşkİnlİk İçİn rezene çayı
Rezene, hazımsızlık nedeniyle oluşan gaz problemlerini hafifletir. Yemeklerden sonra bir fincan rezene çayı içmek şişkinliği ve hazımsızlığı gidermeye yardımcı olur.

SIRADAKİ HABER
Paylaş Tweet