Reklamsız Sözcü

Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirin, hayattan tat alın

Bayram kutlaması bittiğine göre normal hayata dönmenizin vakti geldi. Bu dönemde lezzetli bulduğunuz için karşı koyamadığınız ancak sağlığınız açısından sizi mutsuz eden yiyeceklere alternatif yaratmak elinizde…
23:248 Temmuz 2016
Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirin, hayattan tat alın
Bayram kutlaması bittiğine göre normal hayata dönmenizin vakti geldi. Bu dönemde lezzetli bulduğunuz için karşı koyamadığınız ancak sağlığınız açısından sizi mutsuz eden yiyeceklere alternatif yaratmak elinizde…

Pek çoğumuz cefa olmadan sefa olmadığını yaşayarak ya da hayatı gözlemleyerek anladık. Bu felsefe vücudumuz için de geçerli. Eğer yediklerimizi kontrol edemezsek, fazla kilolar kaçınılmaz olur. Özetle, yiyeceklerden değil de hayattan tat almaya bakın…

Sıcak günlerde sıvıya ihtiyaç artar

Şeker ve şekerden daha ucuz olduğu için çoğu paketli ürünün içeriğinde yer alan glikoz, früktoz şurubu eklenmiş, içten içe karaciğer yağlanmasını tetikleyen asitli içecekler, şuruplu kahveler ya da meyve suyu taklidi yapan içecekler yerine farklı sıvılar tüketmek çok daha sağlıklı olur. Örneğin; taze meyve suyu ya da içine birkaç dilim sevdiğiniz taze meyveyi eklediğiniz doğal maden suyunu içmeyi deneyin. Bilimsel çalışmalara göre, kahve ve çay bileşimlerindeki tanin gibi maddeler açlık kontrolü, şeker hastalığı, kalp damar sistemi hastalıkları, karaciğer rahatsızlıkları, bazı kanser türleri, Alzheimer gibi hastalıklardan vücudu korumaya yardımcı olsalar da tüketilen doz çok önemli.

1

Yeniliklere temelden başlayın

Gıda seçimlerinizde sağlığınıza faydalı olanları tercih etmeye başlamak için asla geç değildir. Bu anlamda, mutlaka sanayi üretimi margarinleri mutfağınızdan uzaklaştırın. Başka yağlara daha çok para harcayın ama sağlığınıza yatırım yapın. Margarinler soya, ayçiçek, mısır gibi sıvı yağların koruyucu, renklendirici, homojeniteyi sağlayan maddelerinin ve işlem sırasında kayba uğrayan vitaminlerinin de eklenerek oluşturulduğu yağ kaynaklarıdır. Trans yağların zararlarının gündeme gelmeye başlamasıyla birlikte üreticiler, trans yağ asidi miktarını düşürmeye yönelik yöntemler kullanarak yağ üretmeye başladı.

2

Balık ve tavuk kızartmasına hayır

Kızartılan her et, trans yağ asidi kaynağı haline getirilir. Trans yağ asitleri kötü kolesterolü yükseltir, damar sağlığını ve dolayısıyla tüm sağlığınızı dolaylı yoldan koruyan iyi kolesterolün düşmesine yol açar. Trans yağlar depresyon, kanser ve kısırlık gibi birçok hastalığın oluşma riskini arttırır. Kızartılmış et yiyerek, vücudunuzun balıktaki D vitamini, omega 3 ve fosfordan, tavuktaki triptofan, niasin, selenyumundan daha az faydalanmasına yol açarsınız. Eti kızartmak yerine ızgara, fırın ya da tencere yemeği şeklinde tüketmeyi deneyin. Bütün bu seçimler hayatınızı şekillendirir. Bu ve benzeri sağlıklı beslenme önerilerini hayatınıza yavaş yavaş yerleştirebilmeniz dileğiyle.

SIRADAKİ HABER
Paylaş Tweet