Reklamsız Sözcü

Bir fincanında 40 yıl hatır var

Dost sohbetlerinin vazgeçilmezi, ince damak zevkinin göstergesi, başlı başına ayrı bir kültür… 29 Eylül Dünya Kahve Günü, tüm dünyada kahve etkinlikleriyle, kahveli lezzetlerle kutlanıyor.
02:1329 Eylül 2016
Bir fincanında 40 yıl hatır var
Dost sohbetlerinin vazgeçilmezi, ince damak zevkinin göstergesi, başlı başına ayrı bir kültür… 29 Eylül Dünya Kahve Günü, tüm dünyada kahve etkinlikleriyle, kahveli lezzetlerle kutlanıyor.

Dost sohbetlerinin vazgeçilmezi, ince damak zevkinin göstergesi, başlı başına ayrı bir kültür… 29 Eylül Dünya Kahve Günü, tüm dünyada kahve etkinlikleriyle, kahveli lezzetlerle kutlanıyor.

4

Bunları biliyor musunuz?

√ Kahve, kahve ağacının meyve çekirdeklerinin öğütülmesiyle elde ediliyor. Sıcak veya soğuk içilebiliyor.
√ İçerdiği kafein maddesinin uyarıcı niteliği yüzünden kahve dikkat arttırıcı özelliğe sahip… Ağrı kesicilerin etkisini de yüzde 40 arttırdığı biliniyor.
√ Kahvenin anavatanı Etiyopya. Birçok kahve uzmanı, kahvenin tarihi yolculuğunun 575-850 yılları arasında Etiyopya'dan başladığı konusunda hemfikir.
√ Arap Yarımadası'na yayılan kahve, ateşte kavrulduktan sonra ezilip kaynatılmaya 14'üncü yüzyılda başlandı.
√ Yavuz Sultan Selim döneminde 1517 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa kahveyi İstanbul'a getirmiş. Kısa zamanda saray mutfağında yerini alan kahve saraydan konaklara, ardından evlere girerek kısa sürede tutkun olunan bir lezzet haline gelmiş. Satın alınan çiğ kahve çekirdekleri tavalarda kavrulup, dibeklerde dövüldükten sonra cezvelerde pişiriliyordu.
√ İstanbul'a gelen Venedikli tacirler çok sevdikleri bu lezzeti Venedik'e taşıdılar. Avrupalılar kahveyle ilk kez 1615 yılında bu sayede tanıştı. Kahve Paris'e 1643, Londra'ya 1651'de ulaştı.
√ Petrolden sonra ticareti en çok yapılan ürün kahvedir.

2

√ Bir ağaç bir yılda 2.2 kilogram kahve üretebilir.
√ Yaklaşık iki bin adet elle toplanmış kahve meyvesinden sadece 500 gram kavrulmuş kahve çekirdeği elde edilir.
√ Dünyada kahve tüketimi en fazla İskandinav ülkelerindedir.
√ Türkiye'de kahve yetişmez.

5

Damat adayları dikkat!

‘Kız isteme merasimi'ne katılan tüm damat adayları tuzlu kahvenin tadına bakıyor. Peki, tuzlu kahvenin anlamı ne? Gelin adayları neden evlenmeyi düşündükleri kişiyi böyle bir lezzete maruz bırakıyor? İşte yanıtı…

Görücü usulüyle evlenilen zamanlarda gelin ve damat adayları ilk kez kız isteme töreninde bir araya gelirmiş. Gelinin ilk kez gördüğü damat adayını beğenip beğenmediği burada ortaya çıkarmış. Gelin damadı beğenirse kahvesini şekerli yapar, yanında ayrıca tatlı da getirirse “Seni ailem de, ben de istiyoruz” mesajı verirmiş. Gelin damadı hiç beğenmezse şeker yerine tuz koyarmış.

3

DAMAT SEVİYORSA…

Tuzlu kahveyi içen damat gelinin kendisini istemediğini anlayıp ailesini toplar, kız evinden ayrılırmış. Günümüzde tuzlu kahve, daha çok damadın tavrını ölçmek için kullanılıyor. Gelin tuzlu kahveyi getiriyor, damat tuzlu olduğunu fark edip hiç içmezse, bu, gelinin isteklerini karşılamayacağı anlamına geliyor. Damat adayı kahveden bir veya birden fazla yudum alır ve tükürmezse, sevdiği kız için her şeyi yapacağı anlamına geliyor.

SIRADAKİ HABER
Paylaş Tweet