Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliğiyle yaptığı aile yapısı araştırmasına göre, ailelerin hafta içinde akşam yemeğinde yüzde 78,2, hafta sonları da yüzde 83,1 oranında bir araya geldiğini ortaya koydu. Hafta içinde sabah kahvaltısında bir araya gelme oranı yüzde 43,4’te kalırken, bu oranın hafta sonunda yüzde 72,3 olduğu kaydedildi. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nuran Erol da, yemek yeme alışkanlığının sadece bireysel değil sosyal bir davranış olduğunu belirterek, "Bir arada yenilen aile yemeklerinin çocuklar ve ergenler üzerinde olumlu etkileri kanıtlanmıştır. Aile yemeklerine ayrılan zaman arttıkça çocukların ve gençlerin madde bağımlısı olma oranı azalmakta, akademik başarıları artmakta ve pozitif değerlere sahip oluyor" dedi. ergen_sozcu Verilerin sosyal hayatın değişimi hakkında belirli ipuçları verdiğini kaydeden Prof. Dr. Nuran Erol, kadının iş gücüne katılma oranı, iş doyumu, stres seviyesi, ebeveynlik tutumları, çocuk sayısı gibi unsurların yemek yeme alışkanlıklarını etkilediğini söyledi. Prof. Dr. Erol, ailelerin yüzde 78’inin hafta içi akşam yemeğinde bir araya gelmesinin pek çok gelişmiş ülkeden yüksek bir rakam olduğunu da aktardı.