
Ege'nin incisi Muğla'dan herkese merhaba. Havaların ısınmasını fırsat bilip, yazın kavurucu sıcakları ilimize uğramadan hemen önce, yaza giriş yapmak istiyorsanız, Muğla'ya mutlaka uğramalısınız. Özellikle sakinliği, huzuru ve eşsiz lezzetleri tek bir çatı altında toplamak istiyorsanız, Muğla'nın en güzel ilçelerinden biri olan Dalaman, bu ideal kaçamak için biçilmiş kaftan. Yemyeşil ormanların, Akdeniz ve Ege bölgesinin geçiş noktasında, verimli topraklar üzerinde kurulu Dalaman, Türkiye'nin turistik, kültürel ve tarihi miraslarının en önemlilerinden birisi olarak yer alıyor. Dalaman Ovası, Dalaman Çayı ve tropikal iklim, bu toprakları verimli kılıyor ve bölge, Türkiye'de tarımın en önemli noktalarından birisi haline geliyor.
Malzemeler: – 1.5 kg. kadar taze yayın balığı – 3 adet patates – Bir çorba kaşığı kadar un – 3-4 diş sarımsak
– Yarım deste maydanoz
– Yarım su bardağı zeytinyağı – 5-6 adet domates
– İki çorba kaşığı sosanglez
– 2 adet kuru soğan
– Defne yaprağı – Limon
Yapılışı: Yayın balığının fırında pişirilmesi için ilk olarak domateslerin kabuklarını ayrıştırarak kuş başı olacak şekilde dilimleyiniz. Ardından patatesleri söğüş olacak şekilde pişirin ve bir köşede bekletin. Ardından kuru soğanları ince ince dilimleyiniz. Maydanozları kıyımlayınız. Ardından sarımsakları çok fazla olmayacak şekilde dövünüz. Ardından fırında hazırlayacağınız tepsinin altına yağlı kağıdı serdikten sonra üstüne ilk olarak yayın balıklarını diziniz. Patatesleri haşlandıktan sonra elma dilimi olacak şekilde ince ince dilimleyiniz. Dilimleri yayın balıkların üst kısımına seriniz. Ardından bir tava alarak içine dilimlediğiniz soğanları atın ve soğanla birlikte defne yaprağını ve zeytinyağını aktararak tavada kavurun. Ardından tavaya unu ekleyerek karıştırın. Sonra tavaya sırasıyla; dilimlediğiniz domatesleri, maydanozları ve sarımsakları atın. Tavada bu karışımı karıştırdıktan sonra 2 bardak su ilave ederek tekrardan karıştırın, tuzunu da tavaya atın. Tavanızdaki karışımı fırında yayın balığı için hazırlamış olduğunuz tepsinin üstünden hiçbir yer boş kalmayacak şekilde gezdirerek dökün. Yayın balıklarınızın üstüne döktükten sonra fırında kısık ateşte yarım saat kadar pişirin.
Malzemeler: – 1/4 kg. deniz börülcesi – 2 çorba kaşığı zeytinyağı – 1 çorba kaşığı limon suyu – 1 diş püre halinde sarımsak – Tuz
Yapılışı: Deniz börülcelerini yıkayın ve kaynayan suda çok yumuşamasına izin vermeden pişirip, buzlu suya çıkarın. Börülceler soğuyunca sap kısımlarından yavaşça çekerek ayıklayın. Zeytinyağı, limon suyu ve sarımsak püresini iyice karıştırın. Börülceleri servis etmeden önce hazırladığınız sos ile karıştırın.
Malzemeler: – 250 gram kadar Silcan
– 1 büyük soğan
– 1 tatlı kaşığı salça – 3 yumurta
– 2 diş sarımsak – Zeytinyağı
Yapılışı: Soğanı ve sarımsağı yemeklik doğrayıp zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun. Salçayı ve haşlayıp ince kıydığınız silcan otunu ilave edip kavurmaya devam edin. 10 dakika kadar kavurduktan sonra yumurtalar kırılır ve pişirme süresi arzuya göre ayarlanarak servis edilir.