Reklamsız Sözcü

Hamileler hangi dönemde nasıl beslenmeli?

Hamilelik iki kişilik beslenmek demek değil, yeterli ve artan gereksinimlere göre beslenmektir.
00:4816 Nisan 2016
Hamileler hangi dönemde nasıl beslenmeli?
Hamilelik iki kişilik beslenmek demek değil, yeterli ve artan gereksinimlere göre beslenmektir.

Hamilelik iki kişilik beslenmek demek değil, yeterli ve artan gereksinimlere göre beslenmektir. Bebeğiniz bu dönemde yediklerinizden faydalanacaksa ekstra yemek yerine, ekstra besleyiciliği yüksek gıdaları günlük beslenmenize eklemelisiniz…

Özellikle ilk trimester'da (gebeliğinizin ilk 3 aylık periyodu) ihtiyaç duyduğunuz kalori miktarınız değişmez. Ancak ikinci trimester'da günlük kalori gereksiniminiz 340'a ve üçüncü trimestar'da 450 ‘ye yükselir. Hayatınızın bu en önemli döneminde vücudunuzun özellikle demir, kalsiyum, protein, A, B ve C vitamini, folat, magnezyum, selenyum ve çinko gereksinimleri yükselir. Bu gereksinimler günlüktür. İhtiyacınız olan bu içerikleri sağlayabilmek için taze besin ve yağsız protein kaynaklarına ihtiyacınız vardır…

İlk trimester

– Muz: İlk haftalarda görülebilecek olan bulantı hissine iyi gelecektir. Çünkü muz içindeki yüksek B6 vitamini, diyet lifi, potasyum ve vitamin C ile sağlıklı bir ara öğün seçeneği olacaktır.
– Ispanak: Gebeliğin ilk aylarında folat çok önemlidir. Yeterli düzeyde folat alımı beyin ve omuriliği olumsuz etkileyen nöral tüp defektinden korur. Ispanak en iyi kaynaklarından biridir ve ayrıca demir, diyet lifi, magnezyum, A, C ve K vitaminlerini de içerir.
– Fasulye: Fasulye yüksek oranda diyet lifi ve protein içerirken fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum gibi mineralleri ve B1, B2, B3, C gibi vitaminleri içerir. Kabızlığa neden olan diğer etmenler ise artan progesteron hormonunun sindirimi yavaşlatması ve kullanılan demir haplarıdır.
– Tatlı kırmızıbiber: Büyümede ve doku onarımında söz sahibi olan C vitamininin iyi kaynaklarındandır. Bir büyük tatlı kırmızıbiber 209 mg vitamin C içerir. Bu oran yeşil biberin iki, portakalın ise üç katıdır. Sebze sotelerinize, salatalarınıza eklemeyi unutmayın.

İkinci trimester

(14-26'ncı haftalar)

– Yumurta: Yumurta sarısı içerdiği kolin ile bebeğinizin beyin gelişimi için önemli bir besindir. Gebelerin günlük 450 mg koline ihtiyaçları vardır. Bebeğinizin beyin gelişimi için önemli olduğu kadar size de faydası vardır.
– Yoğurt: Fetüsün kemik ve diş köklerinin gelişimi için yüksek oranda kalsiyum ve fosfor içeren yoğurt tüketimi önemlidir. Kalsiyum minerali gebelikte daha çok rastlanan kas kramplarının da önüne geçer. Yoğurt iyi bir protein kaynağı iken suyundaki B2 vitamini de sinirlerinize iyi gelir.
– Avokado: Avocado iyi bir lif kaynağıdır ve B6, K, C vitamini, folat ve potasyum içerir. Sabah bulantıları ile savaşmanıza yardımcı olurken, bebeğinizin beyin ve doku gelişimine de katkı sağlar.
– Hurma: Protein, lif, yağ asitleri, kalsiyum, potasyum ve magnezyum başta olmak üzere 15 farklı mineral ve A, C, B1, B2, niasin, selenyum vitaminlerini içerir.

Üçüncü trimester
(27-40'ıncı haftalar)

– Yağlı balıklar: İçerdikleri zengin omega 3 ile beyin ve sinir gelişimi için çok değerlidir. Ayrıca D vitamininden de zengindirler ve haftada 350 gr kadar sardalye, ton, somon ve uskumru gibi yağlı balıklar tüketebilirsiniz. Ancak daha fazla tüketilmesi ağır metaller açısından risk oluşturabilir ve fetüsün beyin gelişimini olumsuz etkileyebilir.
– Kuruyemişler: Gebeliğin verdiği yükün ağırlaştığı bu aylarda küçük miktarlarda ve sık aralıklarla beslenmeniz önemlidir. Bu nedenle iyi bir seçenek olan kuruyemişler elzem yağ asitleri, protein ve lifin iyi kaynaklarıdır. tatlı besinlere olan isteğinizi baskılar.

Sakınmanız Gereken Besinler:

– Fazla çay, kahve, kakao gibi kafein içeriği yüksek içecekler
– Az pişmiş et, tavuk, balık, yumurta
– Dondurulmuş ve paketli gıdalar
– Katkı maddesi içeren besinler
– Açıkta satılan besinler
– Şekerli, gazlı içecekler
– Aşırı maydanoz tüketimi
– Açık süt, taze peynir
– Fazla tuzlu besinler.

 

SIRADAKİ HABER
Paylaş Tweet