Reklamsız Sözcü

İyi kolesterolunüz düşük mü?

Türkiye, kalpten ölümler konusunda dünyada ilk sırada yer alıyor. Avrupa’ya kıyasla genç yaşta by-pass ameliyatlarının daha fazla gerçekleştiği ülkemizde, iyi kolesterolün (HDL) düşük olması önemli bir problem oluşturuyor.
00:2610 Ekim 2016
İyi kolesterolunüz düşük mü?
Türkiye, kalpten ölümler konusunda dünyada ilk sırada yer alıyor. Avrupa’ya kıyasla genç yaşta by-pass ameliyatlarının daha fazla gerçekleştiği ülkemizde, iyi kolesterolün (HDL) düşük olması önemli bir problem oluşturuyor.

Memorial Şişli Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, kalp sağlığını korumak için alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

Yüksek kolesterolün etkileri yıllar sonra ortaya çıkıyor

İnsan vücudunda normal ölçülerde şeker olduğu gibi kolesterol de bulunuyor. Şekerin aniden yükselmesi komaya neden olurken, kolesterol yüksekliğinin sonuçları yıllar sonra ortaya çıkıyor. Kolesterol çeşitli besinlerle vücuda giren ve karaciğerde üretilen yağ benzeri bir madde. Bir yapıtaşı olmakla birlikte kolesterol çeşitli hormonların, aynı zamanda D vitamini ve safra üretimi için de gerekli. Hücre zarlarının inşası ve bakımı için elzem olan kolesterol iyi huylu (HDL) ve kötü huylu (LDL) olmak üzere ikiye ayrılır. Kötü huylu olan kolesterol LDL, iyi huylu olan ise HDL olarak bilinmektedir.

damar

Damar sağlığı için büyük tehdit

LDL'nin yüksek düzeyde olması, damar çeperinde aterom plaklarının birikmesine yol açar. Ateromlar hangi organın damarında birikirse o organda çeşitli hastalıklar ortaya çıkar. Kalbi besleyen atardamarlar tutulursa koroner arter hastalığına ve kalp krizine, beyin damarları tutulursa inmeye yol açar.

ilac

İlaç tedavisi yeterli olmayabilir

Yüksek kolesterolü olan hastalar, kolesterol düşürücü ilaç kullandıkları zaman kan kolesterol seviyeleri normale inince ilacı bırakabileceklerini düşünürler. Bu ilaç bırakıldığında ise kan yağları yine yükselir. Dolayısıyla bu ilaçlar ara verilmeden, devamlı kullanılmalıdır. Kolesterol yüksekliği tedavisi mutlaka yaşam şartlarındaki değişiklikle birlikte olmalıdır. Diyet, kolesterolden fakir beslenme, kilo verme ve egzersiz olmazsa olmaz koşullardır.

junk-food

Tek sorumlu yanlış beslenme değil

Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam kolesterolün dengede olması için temel kurallar arasındadır. Doymuş yağ içeren bütün yiyecekler kolesterol içerir. Bu durumda ne kadar çok hayvansal gıda alınırsa kolesterol de o kadar yüksek olur. Ancak kolesterolün tek sorumlusu olarak gıdalar görülmemelidir. Dışarıdan hiçbir şekilde kolesterol ihtiva eden yiyecekler tüketilmese bile vücudun günlük kolesterol imalatı 5.5 gr'dır. Bu arada iyi kolesterolün azalması da mutlaka sağlık açısından dikkate alınmalıdır. Kısacası kolesterolle ilişkili bir damar riskinizin bulunup bulunmadığını anlamak istiyorsanız, yalnızca kötü kolesterolünüzün değil, iyi kolesterolünüzün de ne düzeyde olduğunu bilmeniz şart. HDL'si düşük olanlar damar sağlığı bakımından en riskli kişiler arasında sayılır. İyi kolesterolün kadınlarda 50-55, erkeklerde 45-50 mg.'ın altında olması arzu edilmez. Hele hele 40 mg'ın altına düşmüşse ciddi bir riskin varlığı söz konusu olur.

kalp

Kontrol altında tutmak mümkün

Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizle kan yağlarında hedeflenen değerlere çoğu zaman ulaşılamayabilir. Bu durumda hastaya genellikle ilaç tedavisi önerilir. Ayrıca kolesterolü normal olan hastaların da kalp krizi geçirebileceği asla unutulmamalıdır. Amerikan Kardiyoloji Derneği'nin yaptığı çalışmalara göre kolesterolü düşüren bazı ilaçlar sayısız faydalarının yanı sıra, damar sertliğini ortaya çıkaran enflamasyonu önleyen antienflamatuar özelliği de taşır. Bu sayede plak stabilizasyonu (ilerlemesinin önlenmesi) sağlandığı gibi, kritik olmayan bir plağın yırtılarak ani kalp krizine neden olması da önlenir.

bu-faktorler-varsa

Bu faktörler söz konusuysa LDL mutlaka düşük olmalı

Total kolesterol 200 mg/dl'nin altında, kötü huylu kolesterol (LDL) 100 mg/dl altında, iyi kolesterol (HDL) ise 35 mg/dl'den yüksek olmalıdır. Kan kolesterol düzeyi 200, LDL 130'un üzerinde, HDL 35'in altında ise risk yüksektir. Özellikle bazı risk faktörleri LDL kolesterolün 100 mg/dl'nin altında olmasını kaçınılmaz kılar. Bu faktörler şu şekilde sıralanabilir:
– Yüksek tansiyon
– Şeker hastalığı
– Fiziksel aktivite azlığı
– Sigara kullanımı
– Ailede yüksek tansiyon, kalp krizi ve felç öyküsü olması
– Aşırı kilo
– 40 yaş ve üzeri erkek
– Menopoz sonrası kadın

Dört önemli ipucu

– Kolesterol yüksekliğine karşı daha az hayvansal (doymuş) yağ tüketin. Alabildiğiniz en ince et dilimlerini satın alın ve tüketin.
– Ette gözle görülebilen tüm yağları ve tavuğun derisini ayırın.
– Şeker ve karbonhidrattan, özellikle mısır şurubu şerbeti içeren endüstriyel yiyeceklerden (sahte bal, reçel, hazır hamur işi tatlılar, bisküvi, pastane ürünü kekler, çikolata…) uzak durun.
– Çoklu veya tekli doymamış yağlar bakımından zengin olanları tercih edin. Mutlaka zeytinyağı kullanın.

SIRADAKİ HABER
Paylaş Tweet