Reklamsız Sözcü

Kadınlar hangi yaşta nasıl beslenmeli?

Yaşınıza uygun beslenme rehberini Uzman Diyetisyen Olcay Barış hazırladı.
16:487 Mart 2016
Kadınlar hangi yaşta nasıl beslenmeli?
Yaşınıza uygun beslenme rehberini Uzman Diyetisyen Olcay Barış hazırladı.

Dengeli beslenmenin önemine değinen Uzman Diyetisyen Olcay Barış, kadınlara 4 yaş döneminde dört beslenme şekli ile sağlıklı olmanın yollarını gösteriyor. Dünya Kadınlar Günü'nde, Şenpiliç ‘Dengeli Beslen Harekete Geç ‘Kampanyasına rehberlik eden Barış, kadınlar için önemli bilgiler verdi.

30’LU YAŞLARDA…

Gençlikten yetişkinliğe geçiş dönemi olan 30'lu yaşlarda sağlığın ve gençliğin korunması açısından antioksidanlar, demir ve C vitamini tüketimine dikkat etmek gerekir. Kadınların, regl dönemlerinde kaybettikleri demirin yerine mutlaka konulması gerektiğini anlatan Uzman Diyetisyen Olcay Barış , “19–50 yaş arası bir erkeğin günlük demir ihtiyacı 8–10 mg iken, kadın bedeninde bu ihtiyaç 18 mg'dır. Demir kaynağı açısından yumurta sofralardan eksik edilmemeli, yanında bol yeşillik ve taze sebze tüketerek hem C vitaminini karşılanmalı hem de demir emilimine katkı sağlanmalıdır. Bol sebze-meyve tüketiminin posa ve antioksidanlar açısından çok önemli olduğu da unutulmamalıdır”dedi.

40’LI YAŞLARDA…

“Dengeli Beslen Harekete Geç Kampanyası“na da rehberlik eden Uzman Diyetisyen Olcay Barış, kadınların 40'lı yaşlarda bağışıklık sistemlerini güçlendiren B vitamini ve E vitamini tüketimine dikkat etmeleri gerektiğini belirtiyor. Barış, “Kurubaklagiller ve tahıllar beslenmede yer almalı, her öğünde bir dilim tam buğday, çavdar veya tam tahıllı ekmek B vitamini kaynağı olarak tüketilmelidir. E vitamini açısından ise kavrulmamış fındık, ceviz ve bademi bir avucu geçmeyecek miktarda tüketmek kadınlarımız için önemli”.

50’Lİ YAŞLARDA…

Olcay Barış, bu dönemde menopozun etkisiyle yıpranmaya başlayan kemikler için kalsiyuma özen göstermenin yanında, haftada en az 3 kez 30-45 dakikalık yürüyüşlerin de çok önemli olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Bol bol hareket etmek yavaşlayan metabolizmaya etki ederek kemiklerin yıpranmasını yavaşlatacaktır. Bu yaşlarda vücuttan kalsiyum atımı hızlanır. Kemik kırılmalarına kadar varabilecek sağlık sorunlarından kaçınmak için kalsiyum tüketimine önem verilmelidir. En iyi kalsiyum kaynağı olan süt, yoğurt, peynir her gün tüketilmeli, ikinci kalsiyum kaynağı olan yeşil yapraklı sebzelere de öğünlerde yer verilmelidir”.
60’LI YAŞLARDA…

Sağlıklı bir yaşlılık dönemi için yeterli hayvansal protein alımı, her yaşta bol su tüketimi ve D vitamini alımı çok önemlidir. Protein kaynağı olarak başta tavuk ve balık olmak üzere et, yumurta ve kurubaklagil tüketimini öneren Barış, vücudun D vitamini ihtiyacını karşılamak için kış günlerinde 25 dakika, sıcak yaz günlerinde ise sabah veya akşamüzeri 15 dakika koruyucu krem sürmeden güneşe çıkılması gerektiğini belirtiyor. D vitaminini en iyi içeren gıdaların balık, peynir ve yumurta olduğuna ve kadınların günde en az 10 bardak su tüketmelerinin önemine de dikkat çekiyor.

‘Dengeli Beslen, Harekete Geç!..' Kampanyası

Şenpiliç, obeziteye karşı mücadele amacıyla ‘Dengeli Beslen, Harekete Geç' sloganıyla kampanya başlattı. Kampanya kapsamında, uzman diyetisyen ve şef ile ‘dengeli beslenme' anlatılırken, dans ve fitnessi birleştiren Zumba ile de kadınların harekete geçmeleri ve eğlenerek spor yapmaları hedefleniyor.

SIRADAKİ HABER
Paylaş Tweet