Bu hafta Çanakkale’den, daha doğrusu Çanakkale’nin Anadolu Yakası’nın en güzel ilçelerinden birinden Lapseki’den size sesleniyorum. Lapseki’yi bilinir kılan pek çok özelliği vardır ve bunun en başında kiraz gelir. Kiraz meyvesiyle ünlü ilçemizde her yıl Lapseki Kiraz Festivali düzenlenir. Lampsakos heykeli, denizin içerisinde usulca süzülen Denizkızı Heykeli ve Gazi Mustafa Kemal Parkı’yla ilçemiz, hayatı keyifli kılan pek çok özelliğe sahiptir. Kiraz ile ün salan ilçemiz, aynı zamanda Marmara Bölgesi’nin sunduğu iklim koşullarına sahip olup, tarım alanında da zengin bir kültüre sahiptir. Bu yüzden Lapseki mutfağı bir hayli geniş ve lezzetlidir. 49

Et kürzesi

Malzemeler: - 1 kilo kıyma (orta yağlı) - 4-5 adet soğan - Bir demet maydanoz - 2 limon - 1 kilo su - Alabildiğince un. Ya­pı­lı­şı: Orta yağlı bir kilo kıymanın içine soğanları doğrayın, limonlar sıkın, maydanozları kıyın ve yeteri kadar baharat atın. Daha sonra eti yoğurup dinlenmeye bırakın. Hamuru sert olarak yoğurun, ama yufka hamuru gibi ince açın. Açılan yufkaları konserve kutusu ile daire şeklinde kesin ve kesilen parçaların içine hazırlanan kıymalardan azar azar koyun. Hamuru dürüp tencerede suya atın. 15 dakika kaynatın ve sıcak servis edin. 50

Hıdırellez kurabiyesi

Malzemeler: - 200 gr margarin - 4 su bardağı un - 1 çay bardağı süt - Yarım su bardak pudra şekeri - 1 paket vanilin ve kabartma tozu - 2 adet yumurta - 1 yemek kaşığı sirke - 1 çay kasiğı zencefil - 1 çay kaşığı mahlep - 1 çay kaşığı tarçın - 1 yemek kaşığı dövülmüş ceviz ve fındık - 1 er çay kaşığı susam ve çörekotu - 1 paket damla sakızı - 1 yemek kaşığı küçük doğranmış kayısı - 1 yemek kaşığı kuru üzüm - 1 yemek kaşığı hindistancevizi Ya­pı­lı­şı: Una havuz şekli verip önce margarin ve pudra şekerini karıştırın. Üstüne bir yumurta ve bir yumurtanın sadece sarısını koyup beyazını ayrı bir tabağa ayırın. Diğer bütün malzemeleri içine kattıktan sonra harcı iyice yoğurun. Hamurdan orta büyüklükte toplar yapın. Önce yumurta akına sonra hindistancevizine batırılıp unlanmış yağlanmış tepsiye dizin. 30-40 dakika boyunca 170-180 decede pişirin. 48

Soğanlı Pide

Malzemeler: - 4 orta boy soğan - 1 çay bardağı sıvıyağ - 100 gr kıyma - Yarım demet maydanoz - 3 su bardağı un - 1 tatlı kaşığı toz maya - Yarım çay kaşığı tozşeker - 1.5 su bardağı su - Karabiber, tuz Ya­pı­lı­şı: Yarım su bardağı ılık suda tozşekerle birlikte mayayı eritin. Unu derin bir kaba alıp, 1 su bardağı su ilavesiyle suda erittiğiniz mayayı da ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlayın. Hamuru 1 saat ılık bir ortamda dinlenmeye bırakın. Yemeklik doğradığınız soğanları sıvıyağda kavurun. Kıymayı ilave edip bir süre daha kavurduktan sonra karabiber ve tuz serpin. İnce kıyılmış maydanozu da ekleyip iç malzemesini ateşten indirin. Mayalanmış hamuru 1 büyük,1 küçük 2 bezeye ayırın. Alt kısma gelecek olan büyük hamuru açıp yağlanmış tepsiye yerleştirin. Üzerine hazırladığınız iç malzemesini serin. Diğer hamuru biraz daha küçük açıp iç malzemesinin üzerine yayın ve alttaki hamurun kenarlarını küçük hamurun üzerine doğru kapatın. 1 70 derece ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin.