Kışın sevilen lezzetlerine dikkat!
Kış aylarında yemek yeme hatta yüksek kalorili besinleri tüketme isteğimiz artar… Bu yüzden abur cuburdan uzak durmakta fayda var. İşte kışın simgesi olan sağlıklı popüler besinler… Ancak yine de bazılarını ölçülü tüketmekte yarar var…
Diyetisyen Ayşe Gül GÜVEN
BOZA
Soğuk havalarda karbonhidrattan gelen enerjisi ile içinizi ısıtan boza fermente bir besindir. Kalori açısından sıvı ekmek gibi düşünülebilir. Boza yüksek laktik asit içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendirir.
Hastalıklara karşı kalkan oluşturur. Başlıca bulgur, pirinç gibi darı çeşitleri ve şekerden yapılan boza enerjiye ihtiyacı olan bireyler ve sporcular için oldukça uygundur.
B6
Boza, B6 vitamini ile sinirlerinize, potasyum içeriği ile kalbinize ve E vitamini ile de cildinize iyi gelir.
TAHİN-PEKMEZ
Tahin, susamın doğal yöntemlerle işlenerek elde edilmesinden oluşur. Susam yüzde 55 oranında yağ ve yüzde 20 oranında proteinden oluşur.
Tahin stres ve birçok bilişsel süreç ile başa çıkan B vitaminlerini içerir. Tek başına tüketimi çok yaygın olmayan tahin sıklıkla kış aylarında tatlı niyetine pekmezle birlikte tüketilir. İkisi özellikle demir eksikliğine bağlı kansızlığa karşı da etkilidir. Ancak unutmadan iki yemek kaşığı tahin-pekmez yaklaşık 130 kaloridir ve + 1 dilim ekmekle fark etmeden 200 kaloriyi almış olursunuz.
Yağ yerine de kullanılabilen tahin; zeytinyağı, ceviz, keten tohumu gibi süper besinlerdendir.
KESTANE
Hafif tatlı gevrek ve sokak lezzetlerinden biri olan kestanenin 100 gramı 195 kaloridir.
Yüksek lif içeriği ile tokluk sağlar ve aldığınız kalorinin emilimini azaltır. Bağırsaklardaki faydalı bakterileri korur ve besler, kabızlık şikayetlerini önler.
Beyine faydalı
Kestane, zengin B vitamini içeriğiyle beyin fonksiyonları için oldukça önemlidir. Antioksidan kapasitesi ve potasyum içeriği sayesinde ise inflamasyonu, kanser ve kalp hastalıkları riskini düşürür. Manganez sayesinde kemiklerinizi korur.