Reklamsız Sözcü

Kurban Bayramı’nda et pişirmenin püf noktaları

Bol çeşitli, etli ve tatlılı sofralar bayramda sizi bekliyor. Ama bazı noktalara dikkat etmezseniz keyfiniz kaçabilir.
16:5912 Eylül 2016
Kurban Bayramı’nda et pişirmenin püf noktaları
Bol çeşitli, etli ve tatlılı sofralar bayramda sizi bekliyor. Ama bazı noktalara dikkat etmezseniz keyfiniz kaçabilir.

Kalp ve damar hastalıkları, kolesterol, diyabet ve obezite gibi sorunları olanlar bu kurallara dikkat etmeli. Keyifli ve lezzetli bir bayram geçirmeniz için önemli bilgiler veren Shambala Clinic Beslenme ve Diyet Uzmanı Serap Akyol; “Bayram coşkusuyla ölçüyü kaçırmanız, hastalıkların seyrini daha kötüleştirecektir. Fazla gıda tüketiminin, sağlığınızdan bir şeyler çalmasına izin vermeyin.” diyor.

EN AZ 6 SAAT BEKLETİN

Serap Akyol, kurban etinin tüketim miktarının yanında nasıl ve nelerle birlikte tüketileceğini bilmek, sağlıklı hazırlama, pişirme ve saklama yöntemlerini uygulamak çok önemli diyerek konuya dikkat çekiyor.

et

RİGOR MORTİS NEDİR?

Kurban etinin tüketirken dikkat etmeniz gereken asıl konu ise kesilen etlerin hemen yenmemesi. Hayvanın kesim esnasında kaslarını sıkmasına ‘Rigor Mortis' yani ‘ölüm katılığı' deniliyor. Tüketime hazır hale gelmesi için 6-12 saat oda sıcaklığında dinlendikten sonra dolaba konulmalı. Ölüm katılığı geçmiş, yeteri kadar dinlenmiş etin daha lezzetli olacağını hatırlatmakta fayda var.

KURBAN ETİ PİŞİRMENİN 6 KURALI

*Pişirirken kızartma yöntemlerinden uzak durun. Tercih edeceğiniz pişirme yöntemleri; fırında, haşlama ya da ızgara şeklinde olsun. Havalar güzelken bayramı mangal keyfi ile birleştirmek isteyenlerdenseniz dikkat! Eti yakmadan pişirmeniz ve içinin özellikle iyi piştiğine özen göstermeniz gerekir. Izgara yapılırken, etin ateşten 15 cm uzak olmasına, direkt ateşe ve dumana maruz kalmamasına özen gösterin.

*Kavurma yapılırken içine ekstra yağ eklemeyin. Düşük sıcaklıkta etin suyunu çektirerek kendi yağında kavurun. Kavurmanın ne çok ne de az pişmesine dikkat edin. Sebzeleri garnitür olarak eklemenizde fayda var.

*Etlerinizi parçalarken görünen yağlarını ayırın.

*Kuyruk yağı gibi donmuş yağları kesinlikle kullanmayın.

*Özellikle kalp damar hastaları, yüksek kolesterol içeren sakatatlardan uzak durun.

*Taze et sert olduğu için hazmı zor olur. O nedenle et yemeklerini iyice çiğneyerek tüketmeniz mide sorunlarınızın önüne geçecektir.

KURBAN-ETİ

İKRAMLARINIZ AĞIR OLMASIN

Bayramların vazgeçilmesi tatlılar. Mümkün olduğunca şerbetli tatlı ve çikolatalardan uzak durulmalı. Zaten bayram tatiliyle beslenme düzeniniz çoğunlukla bozulmakta ve öğünler atlanmakta. Kan şekerinin ani artış ve düşüşleri, fazla enerjinin yağ olarak depolanmasını hızlandırmakta ve kilo alımına neden olmaktadır. Ayrıca tüketilen meyve suları ve gazlı içecekler şeker alımını arttırmaktadır. Misafirlere sütlü tatlılar, meyve tabakları ya da kavrulmamış çiğ kuruyemişler atıştırmalık olarak ikram edilebilir.

SAĞLIK İÇİN 11 ÖNERİ

*Düzenli ve dengeli beslenme programı bozulmamalı.
*Güne doyurucu bir kahvaltıyla başlayın.
*Öğün atlamamaya özen gösterin. Açlık süreni uzadıkça tek öğünde alacağınız fazla gıda ve kalori vücudunuzu daha fazla yoracağını unutmayın.
*Et yemeklerinin yanında salata ve haşlanmış sebze tüketmeye çalışın.
*Olabilecek kabızlık sorununa karşı probiyotik destekleri almanız faydalı olacaktır.
*Bir öğün mutlaka sebze yemeği tüketin.
*Fazla tükettiğiniz her besini sonraki öğünlerde azaltın. Fakat fazla yedim diye öğün atlamayın!
*Günlük 2-2,5 litre su içmeye ihmal etmeyin.
*Beyaz ekmek, yufka, bazlama, pilav, makarna gibi gıdaların tüketimini en aza indirin.
*3 adet sarma 1 dilim ekmeğe; 1 küçük dilim börek 2 dilim ekmeğe eşit olduğunu hatırlatalım. Kullanılan yağı ektrası.
*Her gün yarım saatlik yürüyüş yapmaya özen gösterin ya da evde hafif egzersizler yapın.

sindirim

ŞİŞKİNLİK GİDERİCİ YEŞİL İKSİR

Kurban Bayramı boyunca oluşabilecek şişkinlik ve kabızlığa karşı yeşil iksir!

1 orta boy kabak
1 orta boy salatalık
1 demet semizotu
1 demet pazı
1 demet ıspanak
dereotu-nane
½ limon
½ yeşil elma

Hepsini katı meyve sıkacağından geçirdikten sonra 1 bardak kefirle karıştırıp tüketebilirsiniz.
Kefir sevmeyenler bu içeceğin içine 2 saşe probiyotik toz gıda takviyesi ekleyip içebilirsiniz.

SIRADAKİ HABER
Paylaş Tweet