Reklamsız Sözcü

Kuş Cenneti ile tanınan ünlü ilçemiz: Manyas

Bu hafta, Marmara Bölgesi’nin güneyinde, sanayileşmekten uzak, sakin ve doğasıyla büyüleyen ilimiz Balıkesir’deyiz.
Ebru ERBERDİ
00:1716 Ekim 2016
Kuş Cenneti ile tanınan ünlü ilçemiz: Manyas
Bu hafta, Marmara Bölgesi’nin güneyinde, sanayileşmekten uzak, sakin ve doğasıyla büyüleyen ilimiz Balıkesir’deyiz.

Bu hafta, Marmara Bölgesi'nin güneyinde, sanayileşmekten uzak, sakin ve doğasıyla büyüleyen ilimiz Balıkesir'deyiz. Bandırma İlçesi'nin güneyinde yer alan Manyas beldesi ve aynı isimle anılan göl, yörenin doğal güzelliklerine kattığı ayrıcalık kadar birbirinden güzel ve değerli birçok kuş türünün barındığı bir yuvadır adeta. Tarihi 7. yüzyıla kadar dayanan ilçemizin en önemli özelliği ise Manyas Kuş Cenneti'dir'dür.

14

Balıkesir mantısı

Malzemeler: – 2 adet tavuk göğsü  – 2 su bardağı haşlanmış nohut – 2 yemek kaşığı tereyağı – 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber – Tuz-karabiber
Mantı hamuru için; – 4 su bardağı un – 2 adet yumurta – 2 çay kaşığı tuz

Ya­pı­lı­şı: İçinde tuz ve karabiber olan 4 su bardağı suda tavuk göğüslerini haşlayıp, süzün. İri iri didikleyip, tekrar tavuk suyu ve haşlanmış nohutla tencereye alın ve 10 dakika kadar kaynatın. Yumurta, tuz, un ve çok az su ekleyip, sert bir hamur hazırlayın. 20 dakika dinlendirip, 2 bezeye ayırın. Oklavayla yufka büyüklüğünde açın. ikişer santim kestiğimiz karelerin dört ucunu birleştirerek kapatın. Büyük bir tencerede kaynattığınız suda bu boş mantıları haşlayın. Süzüp, soğuk sudan geçirin. Tenceredeki nohutlu tavuğa ekleyip, bir taşım kaynatın. Üzerine tereyağında kavrulmuş kırmızı pul biber gezdirerek servis yapın.

11

Zerde tatlısı

Malzemeler: – 1 su bardağı pirinç – 2,5 su bardağı şeker – 50 gr. kızamık şekeri – 2 yemek kaşığı gül suyu – 3-5 adet karanfil – Yarım çay kaşığı tarçın

Ya­pı­lı­şı: Pirinçleri suya atıp kaynatın. Kaynadıktan sonra şeker ve gülsuyu ilave edilerek pişirmeye devam edin. Pişirme tamamlandıktan sonra, hafifçe soğumaya bırakın ve ikram edeceğiniz zaman kızamık şekeri (veya kımızı loğusa şekeri) ve tarçın ile süsleyerek servis edin.

13

Kazdağı çorbası

Malzemeler: – 1 adet haşlanmış tavuk budu – 1 su bardağı toz tarhana – 3 adet sivri biber – 3 adet domates – 1 su bardağı haşlanmış nohut – 250 gr. taze börülce – 1 çay bardağı zeytinyağı – Tuz – Pul biber

Ya­pı­lı­şı: Börülceleri ufak ufak doğrayın. 2 su bardağı su ile haşlayın. Suyunu süzün ve soğutun. Tarhanayı bir saat bu su ile ıslatın. Tencereye küp doğranmış domatesleri, biberi, sarımsakları koyun soteleyin. Haşlanmış tavuk etlerini, börülceyi, ıslattığınız tarhanayı 4 su bardağı su ilavesi ile 15 dakika pişirin. Tuzu, nohutu ve pul biberi ilave edin. Zeytinyağını kızdırıp üzerine gezdirin, servis yapın.

SIRADAKİ HABER
Paylaş Tweet