Reklamsız Sözcü

Mevsimsiz lezzet dondurma

Dondurma düşük kalorisi, besleyiciliği ve serinliğiyle yaza çok yakışıyor. Ancak kış aylarında da yenmemesi için hiçbir sebep yok...
01:1322 Ekim 2016
Mevsimsiz lezzet dondurma
Dondurma düşük kalorisi, besleyiciliği ve serinliğiyle yaza çok yakışıyor. Ancak kış aylarında da yenmemesi için hiçbir sebep yok...

BOĞAZI ŞiŞiRMEZ

Dondurma dengeli beslenme düzeninde ara öğün olarak tüketilebilir. Ağızda kalma süresini uzatarak dondurmadan daha uzun süre keyif alabilirsiniz. Bademcik ameliyatlarından sonra da dondurma tüketimi tavsiye edilmektedir. Bu tür durumlarda dondurma komplikasyonları azaltır. Öte yandan çocuklar çok küçük yaşlardan itibaren soğuk gıdalara alıştırılmalıdır. Çocukların bu kadar sevdikleri bir besinden 9 ay süreyle mahrum bırakılması yanlıştır. Yurt dışında gelişmiş ülkelerde dondurma tüketiminin ülkemize göre çok daha büyük miktarlarda olmasında bütün yıl dondurma tüketilmesinin etkisi mutlaktır. Çocuklar dondurmayı yavaş yavaş ve tadını çıkararak yemeliler. Ayrıca dondurmayı ısırmak yerine yalayarak ya da minik bir kaşıkla kaseden yemeleri daha doğru olur. Dondurmayı bitirdikten sonra ağız ve boğaz bölgesinden kalıntıları temizlemek için ılık su içilebilir.

4

TATLI KRiZLERiNiN EN MASUM ÇÖZÜMÜ

Dondurma, şerbetli tatlılardan çok daha masum. Siz, dondurmadan aldığınız kaloriyi, tadına bile varamadan yediğiniz 3-4 parça çikolatadan alıyorsunuz. Oysaki küçük bir kaşıkla ya da yavaş yavaş yediğiniz dondurmanın keyfi dakikalarca sürebilir. Üstelik duygusal dalgalanmaların yaşandığı menstural dönem sendromlarında da olumlu etki gösterdiği kanıtlanmıştır. Dondurma tüketimi serotonin düzeylerinizi arttırdığı için özellikle kış aylarında yaşanan depresif, yorgun ve sıkılgan ruh halinin iyileşmesine yardımcı olur.

5

18

En yüksek dondurma tüketimine sahip ülke Amerika iken, onu Avustralya ve İskandinav ülkeleri takip etmektedir. Türkiye listenin 18'inci sırasında yer almaktadır.

Ağızda vücut ısınızla eriyen, eridikçe de içinizi ısıtan dondurma kış akşamlarının keyfi haline gelebilir

2

DENGELi BESiN BiLEŞiMi

Faydalı yağ asitlerini içeren dondurma, düşük glisemik yüke sahiptir. Bu nedenle sevilerek tüketilen ve sıradanlıktan uzak bir ara öğün seçeneği olabilir. Hem kilo verme hem de kilo koruma süreçlerinde haftada 3-4 kez gönül rahatlığıyla tercih edilebilir. Bunun için yapmanız gereken tek şey 1 porsiyon meyve ve bir bardak süt ya da yoğurdunuzdan vazgeçtiğinizde 3 top dondurmayı hak etmiş olursunuz. Yani sürekli meyve tüketmek zorunda değilsiniz.

3

DiYET YAPANLAR YiYEBiLiR Mi?

Zayıflama programlarında olan bireylerin dondurma tüketimi kişinin diyete bağlılığını arttırır.

Özellikle enerji açığı olan çocuklarda ve gebelerde artan kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında dondurma tüketimi önerilir. Diyabet hastalarında da sadece meyvenin kendi şekeriyle hazırlanmış dondurmalar piyasada bulunmaktadır.
Knoxville Üniversitesi'nden Dr. Michael Zemel'in yaptığı çalışmada kilo kaybı ve kilo artışının durdurulmasında kalsiyumun önemi vurgulanmıştır. Yetersiz kalsiyum düzeylerinde yağ kaybının zorlaştığı, yağ depolanmasını kolaylaştıran hormon salınımının ise arttığı saptanmıştır.
Dondurma yavaş sindirildiği için bu kişiler tarafından rahat tolere edilir. Zayıflama programlarında olan bireylerin dondurma tüketimi kişinin diyete bağlılığını arttırır. Ayrıca şerbetli ya da yüksek yağlı tatlılara kıyasla kalorisi 3-4 kat daha düşüktür ve bu seçeneklerden uzak kalmasını sağlar. Üstelik dondurma uygun fiyatlı ve her mevsim ulaşılabilirdir.

1

ÜRÜNLERDEKi KALORi MiKTARI

ÇEŞİT MİKTAR (G) ENERJi (KKAL)

2 top sütlü dondurma 100 208
2 top çikolatalı dondurma 100 216
1 porsiyon sütlaç 250 265
1 kase keşkül 200 250
1 porsiyon kazandibi 155 200
1 porsiyon cevizli baklava 160 460
1 porsiyon fıstıklı baklava 90 300
1 adet şöbiyet 60 110
Meyveli çubuk dondurma 65 75
Çikolatalı çubuk dondurma 45 150

Hijyen olmadan asla…

Dondurmanın yapıldığı sütün pastörize edilmesi gereklidir. Süt kolay bozulur ve sağlığa zararlı hale gelebilir. Bu nedenle dondurmanın pastörize sütten yapılması ve hijyenik koşullarda üretilmesi çok önemlidir.
Kapalı pakette, soğuk zinciri kırılmadan üretilip tüketiciye sunulan dondurmalar daha güvenilirdir ve sağlık risklerine neden olmaz. Sağlıksız ve hijyenik şartlardan uzak dondurma tüketiminin hastalıklara davetiye çıkardığı unutulmamalıdır. Servis kaşığının su içinde beklemesi mikroorganizmalara açık hale getirir. Dondurma eriyip tekrar donmuşsa yapısının bozulduğunun işaretidir.

Bilmenizde fayda var…

Küçük boy dondurmalar kalori kontrolü sağlamanızı sağlar, bu nedenle kilo yönetimine yardımcıdır. Bir adet çikolata kaplı dondurma 140 kalori, bisküvi kaplı küçük mini boy dondurma ise 90 kaloridir. Ancak dondurma tercihinizde olabildiğince yalın seçeneklere yönelmenizde fayda var. Lezzetli ve kolay tüketilebilir yapısı miktarı kontrol etmenizi zorlaştırabilir. Unutulmamalıdır ki abartılarak tüketilen her besin ters etki göstermeye başlar. Yakabildiğinizden fazla miktarda tükettiğiniz her besin diyabet, kolesterol, obezite ve obeziteye bağlı rahatsızlıklara yakalanma riskinizi arttırabilir.

SIRADAKİ HABER
Paylaş Tweet