Reklamsız Sözcü

Norovirüse dikkat!

Mide ve bağırsakları etkileyerek bulantıya ve ishale neden olan norovirüs yüzünü sıkça göstermeye başladı. Bu virüs dış ortamda bir aya kadar uzayan sürelerde canlılığını koruduğu için önemli sağlık problemlerine yol açıyor. İşte bu virüs konusunda bilmeniz gerekenler...
00:185 Eylül 2016
Norovirüse dikkat!
Mide ve bağırsakları etkileyerek bulantıya ve ishale neden olan norovirüs yüzünü sıkça göstermeye başladı. Bu virüs dış ortamda bir aya kadar uzayan sürelerde canlılığını koruduğu için önemli sağlık problemlerine yol açıyor. İşte bu virüs konusunda bilmeniz gerekenler...

Norovirüs dünya genelinde akut başlangıçlı, bakteriyel kökenli olmayan bağırsak enfeksiyonunun başlıca nedenlerindendir. Virüsle kirlenmiş gıdalardan veya virüsle enfekte olmuş hasta kişilerden direkt olarak bulaşır. Şişli Florence Nightingale Hastanesi'nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Başak Oğuz norovirüsüle ilgili önemli bilgiler verdi ve bu hastalıktan korunma yollarına dikkat çekti…

gida-temizligi

Su ve gıda temizliği özen ister

Norovirüs, çevresel etkenlere, belirli bir dereceye kadar soğuğa ve sıcağa dayanıklıdır. Bu virüs su ve gıdalar aracılığıyla salgına neden olabilir. Hastalığın ana bulaşma yolu kirlenmiş gıdalar ve su iken hasta kişilerle direkt temas da bir başka bulaşma yoludur. Kişi bu virüsü aldıktan sonra bir veya iki gün içerisinde hastalık tablosu gelişir ve bu tablo üç gün sürebilir. Ancak kişi iyileştikten sonra dahi dışkısıyla iki veya üç hafta süresinde virüs bulaşabilir. Bulaşma oranının en yüksek olduğu zaman dilimi hastalık belirtilerinin gözlenmekte olduğu dönemdir.

once-hijyen

Önce hijyen…

Hasta kişinin gaytasıyla kirlenen elleri yoluyla virüsü taşımak mümkün olduğundan ve virüs dış ortamda uzun süre yaşadığından, toplu konaklama yapılan ve hijyen kurallarına özen göstermeyen restoranlarda görülme ve bulaşma sıklığı çok fazladır.

Salata ve deniz ürünleri uyarısı

Hastalığın bulaşma riski incelendiğinde bu durumdan en sık sorumlu tutulan gıdalar salatalar, deniz ürünleri, sandviçler, kremalı gıdalar ve sudur. Hastalık esnasında en sık görülen bulgular bulantı, kusma ve sulu ishaldir. Bunlara baş ağrısı, kas krampları ve ateş de eşlik edebilir. Bu bulguların beş gün içerisinde kaybolması beklenir fakat ishal bir süre daha devam edebilir. Hastalığa dair bağışıklık 14 hafta devam eder ve bu süre geçtikten sonra yeniden aynı hastalığa yakalanmak mümkündür. İshalin inatçı olması halinde, baş dönmesi, göz kararması gibi kan basıncı düşüklüğü ve aşırı sıvı kaybı bulgularıyla karşılaşıldığında doktora başvurulmalıdır.

Hastalığa özgü bir tedavi yoktur

Norovirüse karşı ilaç tedavisi ve koruyucu aşı yoktur. Norovirüs enfeksiyonlarına antibiyotiklerle de müdahale edilemez. Enfeksiyona bağlı ishallerin çoğunda olduğu gibi kaybedilen sıvının yerine konması esastır. Bol sıvı tüketimi, ateş kontrolü önerilebilir. Hastanın kaybettiği sıvıyı ağız yoluyla takviye edemediği durumlarda hastaneye yatış ve damar yolundan sıvı desteği almak gerekli olabilir.

korunmak-icin

Korunmak için alınabilecek önlemler

– Özellikle tuvalet sonrası hemen ellerinizi yıkayın.
– Kirli olabileceğini düşündüğümüz suları ve gıdaları tüketmeyin.
– Hasta olduğunu bildiğiniz kişilerin hazırladığı gıdalardan uzak durun.
– Meyve ve sebzeleri tüketmeden önce dikkatlice yıkayın.
– Deniz mahsullerini iyice pişirin (istiridyelere dikkat).

hastalara-onemli-uyarilar

Hastalara önemli uyarılar

– Hasta kişilerin tuvalet hijyenine çok dikkat etmesi gerekir.
– Hasta kişiler, özellikle gıda sektöründe çalışıyorlarsa aktif bulaştırıcı dönemi evde geçirmeleri ve semptomlar geçene kadar seyahat etmemeleri gerekmektedir.

SIRADAKİ HABER
Paylaş Tweet