Reklamsız Sözcü

Ramazan Bayramı için alacağınız lokumun tazeliğini nasıl anlarsınız?

Bayram hazırlıklarının en tatlı yanı, şekerlemeler ve lokumlar...
08:2730 Haziran 2016
Ramazan Bayramı için alacağınız lokumun tazeliğini nasıl anlarsınız?
Bayram hazırlıklarının en tatlı yanı, şekerlemeler ve lokumlar...

Ramazan Bayramı’na günler kala hazırlıklar tamamlanıyor. Bayramlıklar, şekerlemeler ve mis gibi kokan limon kolonyası, bayram alışverişlerinin en önemli üçlüsü… Alışverişinin en tatlı kısmını ise rengarenk tatlılar oluşturuyor… Kapımızı çalan çocuklara, bayram ziyaretine gelen akrabalara ve sevdiklerimize ikram etmek için aldığımız rengarenk şekerlemeler ve lokumlar acaba taze mi? Bayramın en tatlı yanının, sağlığınızı bozmaması için nelere dikkat etmelisiniz? Bu soruları Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus yanıtladı.

lokum-1

Ramazan Bayramı‘na ramak kala hileli şekerleme ve lokumlar ile ilgili bir uyarılar geliyor. Şekerleme ve lokum üretenler de, satanlar da toplumu dikkatli olmaya davet ediyor. Maliyeti minimuma indirme adına şeker yerine glikoz ve fruktoz kullanıldığına işaret eden Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, lokum imalatında da nişasta ile rutubet oranının yüksek tutulabildiğine dikkat çekti. Çelikus, “Şekerleme ve lokum üreten esnafımızı Ahi kültürüne uygun kaliteli üretime davet ediyor, vatandaşlarımızı ucuz ürünlere karşı uyarıyoruz.” dedi.

Çelikus, yaklaşan Ramazan Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada geleneksel olarak şeker ve lokum ikram edilen bayramlarda talebin artması dolayısıyla bazı üreticilerin sağlığı tehdit eden yollara başvurabildiğini dile getirdi.

Maliyeti düşürmek için şeker yerine glikoz ve fruktoz kullanıldığından söz eden Çelikus, bunlara ürünlerde belli oranlarda yer verilmesini savundu. Glikoz ve fruktozun aşırı kullanımının insan sağlığını olumsuz etkileyeceğini vurgularken de şunları belirtti:

“Bu mübarek ayın manevi iklimine gıdada hileye başvurmak yakışmaz. Şekerleme ve lokum üreten esnafımızı Ahi kültürüne uygun kaliteli üretime davet ediyoruz. Vatandaşlarımızı da ne şekilde üretildiği, kimin ürettiği belli olmayan, sağlığı tehdit eden ucuz ürünlere karşı uyarıyoruz.”

LOKUMUN TAZE OLDUĞUNU NASIL ANLARSINIZ?

lokum

Lokum imalatında nişasta oranının fazlalığına ve rutubet oranının da yüksek tutulduğuna dikkat çeken ESDER Genel Başkanı, böylece ürünün hem ağırlığının fazla hem de sağlığa zararlı hale geldiğini kaydetti. Mahmut Çelikus, ayrıca “Lokum alırken ağırlığına, parlaklığına ve elastikiyetine bakmak gerekiyor. Taze lokumun rengi parlak ve canlıdır. Bayat lokum ise mat ve solgun görüntüsünden anlaşılır. Ayrıca lokumun elastiki bir yapıda olması gerekir. Lokum alırken bunlara dikkat edilmesini önemle hatırlatıyoruz.” ifadelerini kullandı.

ESDER Şekerciler ve Pastacılar Komisyonu Başkanı Vedat Dikgitmez de badem şekerinde şeker ve nişasta oranın fazla miktarda kullanılarak maliyetin düşürüldüğünü; kalitesiz bademlerin kullanıldığını aktardı. Dikgitmez, “Bademlerin maliyetlerini düşürmek için kalın kaplama yapılıyor. Bunlar işin hilesi. Kaliteli badem şekerinin dış kaplaması incedir ve bademi de iyi kavrulmuş ve tazedir.” diye konuştu.

Son güncelleme: 08:3030.06.2016
SIRADAKİ HABER
Paylaş Tweet