Bu web sitesi ne yazık ki Internet Explorer 9 ve altını desteklememektedir. Lütfen web tarayıcınızı Internet Explorer 10 ve üstü bir sürüme yükseltiniz.
Sahte bala dikkat! Bal şekerlense de gerçek bal olmayabilir….
Sahte bala dikkat! Bal şekerlense de gerçek bal olmayabilir….
Sahte bala karşı çok dikkat etmek gerekiyor! Halk arasında "Bal şekerlenirse hakikidir" inanışı önemli ölçüde doğru olsa da 32 yıllık bal üreticisi Ahmet Bağran Aksoy sahte bal konusunda şöyle uyardı: "Gerçek bal kristalize olur. Ancak donan her bal gerçek değildir. Hakiki çiçek balı çabuk donar. Ancak glikoz şurubu ve esans eklenerek bal adı altında satılan sahte ballar kristalize olmaz"
Yaşam 28 Temmuz 2017 - 17:08

Tarih boyunca doğal ilaç olarak kullanılan bal, raf ömrü en uzun gıdalar arasında ilk sırada yer alıyor. Bozulmadan yüzlerce yıl muhafaza edilebilen bal, kendisini koruyabilmek için şekerlenerek sertleşiyor. Halk arasındaki, şekerlenen balın sahte olduğu ya da bozulduğuna yönelik inanışlar ise gerçeği yansıtmıyor. Şekerlenen balı eski haline getirmek için tek yöntemin, 45 dereceyi geçmemek şartıyla, balı benmari usulü eritmek olduğu belirtiliyor.

bal1Tarih boyunca doğal ilaç olarak kullanılan, antik çağdan bu yana kadınların yüz maskesi yapmak için güzellik reçetelerine eklediği bal, raf ömrü en uzun gıdaların başında yer alıyor. Bal, nem ve güneş ışığı gibi çeşitli dış etkilere maruz kalmadığı sürece, bozulmadan yüzlerce yıl saklanabiliyor.

bal3Arıların topladığı çiçeğe göre balın glikoz ve früktoz oranı değişiyor, glikoz oranı yüksek olan bal daha erken şekerleniyor. Yüzyıllarca bozulmadan saklanabilen bal, kendisini koruyabilmek için birkaç ay içinde şekerleniyor. Balın şekerlenmesinin doğal bir olay olduğunu ve balın kendisini koruyabilmek için bir sene içinde kristalize olabildiğini söyleyen 32 yıllık bal üreticisi Ahmet Bağran Aksoy, benmari usulü eritilerek eski haline getirilebilen balın, kaynatılmamasına dikkat etmek gerektiğinin altını çizdi.

1500884032_foto__raf_3
SAHTE BAL ŞEKERLENMEZ

Gerçek balın kristalize olduğunu ancak donan her balın gerçek olmadığını vurgulayan Ahmet Bağran Aksoy, “Hakiki çiçek balı çabuk donar. Ancak glikoz şurubu ve esans eklenerek bal adı altında satılan sahte ballar kristalize olmaz. Bal, binlerce yıl bozulmadan kalabilmek için kendisini korumaya alır ve bu nedenle kristalleşir. Kristalize olan bal, besleyici özelliğinden ve lezzetinden hiçbir şey kaybetmez. Özellikle Avrupa ülkelerinde kristalize bal kullanımı oldukça yaygın” dedi.

bal2TERMOMETREYLE SICAKLIK KONTROL EDİLMELİ 
Şekerlenen balın ısıtılırken, yüksek sıcaklığa maruz kalmamasına da dikkat edilmesi gerektiğini belirten Aksoy, “Balı eski haline getirmek için tek yöntem benmari usulü eritmektir. Ancak bal, kaynamadan, yavaş ve çok dikkatli bir şekilde ısıtılmalıdır. Eğer bal, bir anda yüksek sıcaklığa maruz kalarak, kaynarsa; aromasını, enzimlerini ve besleyici değerlerini kaybeder. Isıtma mutlaka gerekiyorsa, balın ısısının 45 derecenin üzerine çıkmaması için termometre ile sıcaklık kontrol edilmeli. Isıttığınız balı uzun süre sıcak tutmak doğru değil. Bu nedenle yeniden kavanozlara koymadan önce balın hızlı bir şekilde soğutulması gerekir” ifadelerini kullandı.

Yaşam 28 Temmuz 2017 - 17:08