Reklamsız Sözcü

Süt mideyi rahatlatır mı?

Dr. Atilla Bektaş, mide için yoğurdun sütten daha faydalı olduğunu söylüyor
08:4615 Haziran 2016
Süt mideyi rahatlatır mı?
Dr. Atilla Bektaş, mide için yoğurdun sütten daha faydalı olduğunu söylüyor

Genellikle mide rahatsızlığı olanlar rahatlamak için süt içmeyi tercih eder. Ancak Dr. Atilla Bektaş, sütün geçici rahatlık sağladığını söylüyor. “Hatta süt midenin asit üretimini artırır” diyen Bektaş, mide yanmalarında yoğurdun sütten daha faydalı olduğunu belirtti.

İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Atilla Bektaş, mide rahatsızlıkları için süt yerine yoğurtun daha yararlı olduğunu belirterek, “Peptik ülserli hastalara, 70li yıllarda, tedavi amaçlı olarak süt içilmesi önerilirken, sütün günümüzde yapılan araştırmalara göre ülser üzerinde iyileştirici bir etkisi olmadığı kanıtlanmıştır. Süt tüketimi mide ülserine geçici rahatlık verirken tedavi etmez, hatta süt midenin asit üretimini artırır” diye konuştu.

mide

ÜLSERLİ HASTALAR SÜT İÇMEMELİ

“Sütte bulunan protein ve kalsiyumun mide asidi üzerine olan uyarıcı etkisi nedeniyle Peptik Ülserli hastalara süt verilmemelidir” diyerek uyarıda bulunan Bektaş, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:
“Yağlı ya da yağsız sütün bu etkide farkı yoktur. Yoğurdun ise ‘Kazein' denilen süt proteininin yoğurt bakterileri tarafından pıhtılaştırılması nedeniyle, mide asidi üzerindeki uyarıcı etkisi süte göre çok azdır. Mide mikrobu olarak bilinen ‘Helikobakter Pylori' Peptik Ülser ve kronik gastrit oluşumunda yüzde 80 den fazla sorumludur. Yoğurt bakterileri Helikobakter Pylori tedavisi için verilen antibiyotiklerin yan etkilerini azaltmakla birlikte tedavi üzerine çok etkin olmamaktadır. Bu konuda iyi planlanmış araştırmalara ve yeni bakteri çeşitlerinin denenmesine gerek olduğu görülmektedir.”

PREBİYOTİK BAKTERİLER TEDAVİ EDİCİ ETKİYİ ARTIRIYOR

Yoğurttaki yararlı bakteri içeriğinin zenginleştirilmesinin önemli bir konu olduğunu kaydeden Bektaş, “Dünyada yoğurt üretiminde genel olarak kullanılan yoğurt bakterilerinin yararlılık ve metabolizma açısından bazı prebiyotik bakterilerle beraber kullanılması yoğurdun olumlu özelliklerini artıracaktır. Prebiyotik bakterilerin gerek sanayide gerekse ev içi yoğurt üretiminde kullanımının yaygınlaşması yoğurdun tedavi edici özelliğini artıracaktır. Dolayısıyla yoğurtlar bakteri açısından zenginleştirildiğinde mide ile ilgili rahatsızlıkların tedavisinde daha büyük faydalar sağlanacaktır. Bu sadece Helikobakter Pylori tedavisi ile Peptik Ülserdeki etkinliğin artmasında değil, metabolizma için de pek çok faydalı etkide bulunacaktır” ifadelerini kullandı.

SÜT ÜLSERİ TEDAVİ ETMEZ

Sütün, alkollü içkiler kadar kahve ve çaydan daha fazla mide asidini arttırdığının kanıtlandığını belirten Bektaş, sözlerini bitirirken:
“Gece yatmadan önce alınan süt, bu tür sindirim sistemi rahatsızlığı olanlarda, mide asidini artıracağından dolayı faydadan çok zarar verebilir. O nedenle bu zararlı alışkanlık terk edilmelidir. Normalde süt çocukların büyüme ve gelişiminde yararlı bir besindir. Ancak çocuklarda özellikle yetişkin ve mide yanmaları olanlarda yoğurt daha faydalıdır” dedi.

SIRADAKİ HABER
Paylaş Tweet