Reklamsız Sözcü

Türkiye’nin en önemli ilçelerinden: İskenderun

Hatay’ın şirin ilçesi İskenderun, doğal plajları ve yaylalarıyla göz doldururken tarımıyla da ekonomiye yön veriyor...
Ebru ERBERDİ
00:4126 Haziran 2016
Türkiye’nin en önemli ilçelerinden: İskenderun
Hatay’ın şirin ilçesi İskenderun, doğal plajları ve yaylalarıyla göz doldururken tarımıyla da ekonomiye yön veriyor...

Hatay'ın şirin ilçesi İskenderun, doğal plajları ve yaylalarıyla göz doldururken tarımıyla da ekonomiye yön veriyor…

Sı­cak ha­vaya aldırmayıp Tür­ki­ye'nin en gü­ne­yi­ne doğ­ru yol alı­yo­ruz. Hat­ta ül­ke­nin en gü­ney ucu­na doğ­ru iler­le­yip ken­di­mi­zi Ha­ta­y'­da bu­lu­yo­ruz. Ak­de­niz Böl­ge­si'nin in­ci­si Ha­ta­y'­da, ta­ri­he ta­nık­lık eden top­rak­lar­da, geç­mi­şe ve ge­le­ce­ğe ışık tu­tan il­çe­miz İs­ken­de­ru­n'­da­yız. İs­ken­de­ru­n'­un geç­mi­şi, mi­lat­tan ön­ce 330'lu yıl­la­ra ka­dar da­ya­nı­yor ve Bü­yük İs­ken­de­r'­den Os­man­lı'ya ka­dar uza­nan bir sü­re­ce ta­nık­lık edi­yor.

Stratejik önemi var

Tür­ki­ye'nin en önem­li il­çe­le­rin­den bi­ri­si olan İskenderun, ­ ül­ke­miz sı­nır­la­rı içe­ri­sin­de stratejik bir ye­re sa­hiptir. İl­çe­mi­zin çev­re­si do­ğal plaj­lar ve yay­la­lar­la çev­ri­li­dir. Ak­de­niz ik­li­mi­nin hü­küm sür­dü­ğü il­çe­miz­de, do­ğal yay­la­la­rın da var­lı­ğı sa­ye­sin­de ta­rım da ve­rim­li bir şe­kil­de iler­lemektedir.

44

Tepsi kebabı

Malzemeler: – 1 kg. orta yağlı kıyma – 400 gr. kuru soğan – 4 bağ maydanoz – 100 gr. taze biber – 2 adet domates – 2 adet patates – 1 baş sarımsak – 1 çay kaşığı yenibahar – Karabiber – Tuz

Ya­pı­lı­şı: Maydanozları ince ince kıyın. Yarısını karabiber, baharat, dövülmüş sarımsak, kırmızıbiber ve tuz ile birlikte kıymaya karıştırıp iyice yoğurun. Diğer tarafta ince doğranmış taze biber ve tuzu iyice karıştırıp bir tepsinin altına açın. Hazırlanmış kıymadan parçalar koparıp tepsideki malzemenin üzerine döşeyin ve tepsinin tamamını etle kapladıktan sonra üzerine halka şeklinde kesilmiş patates, domates ve bir bardak suda eritilmiş bir kaşık salçayı koyarak fırında pişirin.

45

Peynirli un helvası

Malzemeler: – 1 bardak un – 3 veya 4 bardak kadar su – 2 bardak şeker – 200 gr tuzsuz peynir – 3-4 kaşık tereyağı – Çam fıstığı

Ya­pı­lı­şı: Buğday unu esmerleşene kadar kavurun. Şekerli suyu üzerine dökün ve kaynatın. Kıvamlı hale gelince ortasına tuzsuz peyniri koyun ve ağzını kapatın. 10 dakika sonra iyice karıştırmak için kapağı kaldırın. Üzerine çam fıstığı ile tereyağını kavurup dökün.

46

Etli lahana sarması

Malzemeler:
– 1 Orta boy sarmalık lahana – 100 gr normal yağlı kıyma – 2 su bardağı pirinç – 1 adet soğan – 2 çorba kaşığı kuru nane – 1 çora kaşığı nar ekşisi – 4 diş sarımsak – Yarım su bardağı sıvı yağ – Karabiber n Tuz

Ya­pı­lı­şı: Lahana yapraklarını ayırıp sarılacak kıvama gelinceye kadar hafif haşlayın. İçine konulan malzemelerin tamamını karıştırarak harcı hazırlayın. Lahana, normal yaprak sarmasından daha uzun ve biraz kalınca sarılır, bu yüzden geniş bir tencerenin tabanına lahananın kalın sap kısımlarını yerleştirin. Üzerine lahana sarmalarını dizin. Üzerine yeteri kadar su ekleyip ve kısık ateşte pişirin. Pişmeden önce iki kaşık yağ gezdirdikten sonra servis edebilirsiniz.

SIRADAKİ HABER
Paylaş Tweet