Bu web sitesi ne yazık ki Internet Explorer 9 ve altını desteklememektedir. Lütfen web tarayıcınızı Internet Explorer 10 ve üstü bir sürüme yükseltiniz.
Uzmanlardan en sağlıklı et pişirme tarifi
Uzmanlardan en sağlıklı et pişirme tarifi
Kurban Bayramı'ndaki beslenmenin sağlık açısından çok faydalı olabileceğini belirten Dr. Fevzi Özgönül, yediğimiz etlerin kış aylarında bizi hastalıklara karşı koruyacağını belirtti. Yağ tüketimindeki yanlış bilgilere de değinen Özgönül, doğru ve sağlıklı et pişirme yöntemini anlattı.
Yaşam 3 Eylül 2017 - 14:05

Kurban Bayramı’nda tükettiğimiz et bizi soğuk havalarda koruyacak. “Havalar soğuyup enfeksiyon hastalıkları görülmeye başlandığı zamanlar protein bakımından daha da zengin beslenmemiz gereklidir. Özellikle hayvansal proteinler bu dönemde çok önemlidir” şeklinde konuşan Dr. Fevzi Özgönül çinko mineralinin önemine değindi.

“KİLO VERMEK İÇİN YAĞ YİYİN”

Dr. Fevzi Özgönül, bağışıklık sisteminin güçlü olması gereken sonbahar ve kış aylarında vücudun en önemli ihtiyaçlarından biri olan çinko mineraline dikkat çekerek, “Çinko vücudun savunma ve tamir mekanizmalarında çok önemli rol oynar, birçok enzimin yapısına girer, ayni zamanda besin seçiminde etkisi olan, tat alma duyumuzun oluşmasında da rolü vardır. Kışın hastalıklara karşı direncimizi artırır. Çinko mineralini en rahat kurban etlerinden alabiliriz. Genelde kilo problemi yaşayanlar yanlış bir bilgilendirmeden dolayı yağlı yemeklerden uzak durur. Bilinenin aksine yağlı yemekler bizi şişmanlatmaz. Yağ ve protein yememek veya onların sindirimini sağlayamamak bizi güçsüzleştirir ve kilo almamıza neden olur. Ben tüm hastalarıma, ister kavurma ister haşlama olsun bu bayram et yemeklerinden uzak durmamalarını tavsiye ettim” diye konuştu.

880kirmizi-et

ETİ NASIL PİŞİRMELİ?

Dr. Fevzi Özgönül, Kurban Bayramı’nda en güzel kurban eti pişirme tarifini ise şöyle aktardı:
“Kurban etimizin çok yağlı kısımlarını iyice temizleyip küp küp doğrayalım; Eti rahatlıkla pişeceği büyüklükte bir tencereye alalım; Kesinlikle tereyağ veya kuyruk yağı koymayalım et kendi yağı ile pişmeye başlamalıdır. Çatal, bıçak gibi delici bir gereçle karıştırmayalım yoksa etin içerisindeki su fazlası ile dışarı çıkar böylece etim hem tadı hem de besin değeri kaybolur. Eti mutlaka çok kısık ateşte ve tencerenin kapağı tam kapalı şeklide kendi suyunda pişirelim. Bu dönemde tuz eklemeyelim. Etin tam anlamı ile pişmesine gerek yoktur. Suyunun azalması ve yarı yarıya pişme işlemi gerçekleşmesi yeterlidir. Etin besin değerini kaybetmemesi için çok hızlı pişirmememiz gerekiyor. Büyükçe bir derin tavaya iç yağını (organları çevreleyen ve besin değeri çok yüksek olan yağ) çok küçük parçalara ayırıp bu tavada yavaş ateşte iyice eriyene kadar pişirin. Bu yağın miktarı etin yüzde 25 i kadar olmalıdır. Yani bir kilo ete karşılık 250 gram iç yağ olmalıdır. Daha sonra bu yağı pişirdiğimiz etin içerisine karıştırıp pişirmeye devam etmeliyiz. Etin suyu tam olarak çekildiğinde tuz ve baharatlar ekleyerek afiyet ile yiyebiliriz.”

Yaşam 3 Eylül 2017 - 14:05