Bu web sitesi ne yazık ki Internet Explorer 9 ve altını desteklememektedir. Lütfen web tarayıcınızı Internet Explorer 10 ve üstü bir sürüme yükseltiniz.
Yağlı süt mü yağsız süt mü daha faydalı?
Yağlı süt mü yağsız süt mü daha faydalı?
İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya, süt tüketimi konusunda en çok merak edilen soruyu cevapladı
Yaşam 22 Nisan 2016 - 11:59

Birçok kişi merak ediyor: Yağlı süt tüket mi daha faydalı yoksa yağsız süt mü? Az yağlı, yarım yağlı, yağsız ve tam yağlı süt seçenekleri kafaları karıştırırken uzmanlar bu konudaki en sağlıklı seçeneği araştırdı. Buna göre tam yağlı süt ve süt ürünleri kullananlarda obezite, diyabet ve kalp damar hastalığı riskinin daha az olduğunu belirtti.

İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya son yapılan araştırmalar ışığında sütle ilgili şunları sırladı:

•Süt içerdiği süt şekeri, yağ ve protein açısından çok faydalı bir besindir. Günlük yemeklerinizde bulundurmanız dengeli beslenme açısından çok büyük yarar sağlar.

•Sütle ilgili yeni yapılan 16 araştırmanın sonucunda tam yağlı süt ve süt ürünleri kullananlarda obezite, diyabet ve kalp damar hastalığı riski daha az bulundu. Tam yağlı süt ürünlerinin bu şekilde etki göstermesi sütün içindeki bütirat, fitanik asit, trans palmitoleik asit ve konjuge linoleik asit gibi faydalı yağ asitlerinden kaynaklanıyor.

•Tam yağlı sütün içindeki trans-palmitoleik asit kan yağlarını azaltıyor, insülin direncini düşürüyor. Diyabet gelişme riskini yüzde 60 azaltıyor.

•Tam yağlı süt ürünlerinde bulunan başka bir yağ asidi olan bütiratda bağırsak hücrelerinde enerji dengelemesi yaparak iltihaplanmayı azaltıyor. Bütiratın bu güçlü etkisi özellikle crohn hastalarında kendini gösteriyor. Günde 4 gram bütirat verilen bu hastalarda atak sayısını azaltıyor.

•Süt ürünlerinde bulunan konjude linoleik asit yağ yakımını hızlandırıyor. Kalp hastalığı, diyabet ve kanser riskini azaltıyor.

•Sütün içindeki bu iyi yağ asitleri mide boşalma zamanını uzatarak tokluk hissini artırıyor.

•Harvard School of Public Healthdeki bir araştırmaya göre günde 2 veya daha fazla düşük yağlı süt ürünü kullanmak kısırlık riskini yüzde 85'lere varan oranda arttırıyor.

•Her gün düzenli olarak 3 bardak süt ve ürünlerini içenlerde kemik erimesi riski azalıyor

(CİHAN) 

Son güncelleme: 13:58 - 22.04.2016
Yaşam 22 Nisan 2016 - 11:59