Reklamsız Sözcü

Yıldız Dağları’nın eteğinde, ormanın içerisinde bulunan ilçemiz: Kofçaz

Hem Yunan hem de Bulgar kültürüne ev sahipliği yapan şirin ilçe, eşsiz mutfağıyla göz dolduruyor... Temiz havası ise cabası...
Ebru ERBERDİ
00:1922 Mayıs 2016
Yıldız Dağları’nın eteğinde, ormanın içerisinde bulunan ilçemiz: Kofçaz
Hem Yunan hem de Bulgar kültürüne ev sahipliği yapan şirin ilçe, eşsiz mutfağıyla göz dolduruyor... Temiz havası ise cabası...

37

Hem Yunan hem de Bulgar kültürüne ev sahipliği yapan şirin ilçe, eşsiz mutfağıyla göz dolduruyor… Temiz havası ise cabası…

Türkiye'nin en kuzey noktasından herkese merhaba. Bu hafta Trakya'nın temiz havasını içimize çekiyoruz ve hem en kuzey nokta olarak bilinen hem de en küçük ilçe olan Kofçaz'a adım atıyoruz. Kofçaz, Kırklareli iline idari olarak bağlı olan bir ilçedir. Kofçaz kelimesi, Pomakça'dır. Bulgaristan'a sınır komşusu olan ilçemiz, hem Bulgar hem de Yunan kültürüne zamanında ev sahipliği yapmış ve Cumhuriyet zamanında topraklarımıza katılmış. Yıldız dağlarının eteğinde, sık ormanların içerisinde bulunan ilçemiz, dağlık, engebeli bir coğrafyada yer alır. Trakya'da olmasına rağmen, etrafı dağlarla çevrili olduğu için karasal iklim özellikleri görülür ve bu durum ilçede karasal bir tarımı elverişli kılar. Kırklareli'nin en güzel özellikleri, muftağı da dahil olmak üzere, Kofçaz'ı da etkisi altına alır ve eşsiz bir mutfağa sahiptir.

38

Höşmerim

Malzemeler:
– 500 gr tuzsuz taze peynir (yağlı) veya lor peyniri
– 2 yumurta sarısı
– 1 su bardağı un
– 15 gr tereyağı
– 750 gr tozşeker
Üzeri için: – İri çekilmiş ceviz içi veya hindistancevizi
Ya­pı­lı­şı: Peynire yumurta sarılarını ekleyip tahta kaşıkla karıştırın. Karışımı bir tencereye alıp tereyağını ilave edin. Azar azar un ekleyip tahta kaşıkla karıştırarak pişirin. Koyu kıvama geldiğinde şekeri ekleyip karıştırarak 10 dakika daha pişirin. Höşmerim'i servis tabağına alın. İri çekilmiş ceviz içi ya da hindistancevizi ile süsleyip servis yapın.

36

Anız fasulyesi

Malzemeler:
– 250 gr anız fasulyesi
– 1 adet kuru soğan
– 1 tatlı kaşığı salça
– 1 çay kaşığı tuz
– 2 yemek kaşığı tereyağı
Ya­pı­lı­şı: Anız fasulyesini 1 saat öncesinden sıcak su ile ıslatın. Tencereye yağ koyup soğanları öldürün. Soğanların üzerine salça koyup kavurun. Üzerine anız fasulyesi ilave edilerek biraz daha kavurun ve suyu ve tuzu ilave edilerek kaynamaya bırakın. Piştikten sonra servis edilir.

SIRADAKİ HABER
Paylaş Tweet