YEM FİYATI ETİ VURACAK

Dünyada en yaygın yem olarak kullanılan soya ve mısırın maliyetinin yüzde 50, Türkiye’de de bölgesel olarak yüzde 26 ile yüzde 300 arasında zamlanan yemlerin, et fiyatlarını önümüzdeki aylarda yüzde 30-35 artıracağı belirtildi. Uzanlara göre, Kurban Bayramı’nda kesilecek 2 milyon hayvan da fiyat artışlarını tetikleyecek.

Bir yandan yem fiyatlarının yüzde 26 ile yüzde 300’leri aşan bir şekilde artması, bir yandan kötü politikalar nedeniyle hayvan sayısının sürekli azalması, tüketiciyi zor bir kışın beklediğini gösteriyor. Uzmanlar, artan yem fiyatlarının yanı sıra, vaktinde yağmayan yağmurun buğday kalitesini düşürdüğünü, bu yıl etin yanı sıra makarna fiyatlarında da artış yaşanacağını belirtiyor. Türkiye’nin her yıl yaptığı 3-4 milyon tonluk un ihracatı da zora girmiş durumda.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye Tarım Sendikaları Genel Başkanı Abdullah Aysu ve Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstütisi Öğretim Üyesi Kadir Karakuş’un verdiği bilgilere göre, Türkiye hayli sıkıntılı günlere gebe. Bir yandan artan yem fiyatları ve azalan hayvan sayısı nedeniyle tüketiyici bu kış eti yüzde 30-35 daha pahalı yiyecek.

Verilen bilgilere göre, hayvancılıkta işler sarpa sarmış durumda. 1980’de nüfus 40 milyon iken Türkiye’deki hayvan sayısı 84 milyon 300 idi. Bugün nüfus 75 milyonu aşmasına rağmen hayvan sayısı 37 milyona geriledi. 1980’deki 84 milyon 300 bin hayvanın saman ihtiyacını karşılayabiliyorken bu yıl 37 milyon hayvanı için saman ithal kararı alındı. Çünkü, yanlış politikalara iklim değişikliğinin dayattığı etkenler de eklenince ortaya oldukça sıkıntılı bir tablo çıktı.

TÜİK verilerine göre, Türkiye’de kişi başına yılda 6.89 kilogram kırmızı et, 19.7 kilogram tavuk eti olmak üzere toplam 26.59 kilogram et tüketiliyor.

2007’de, Türkiye’de 11 milyon 121 bin sığır, 25 milyon 475 bin koyun ve 6 milyon 286 bin keçi varken bu rakam 2009’da 10 milyon 723 bin sığır, 21 milyon 749 bin koyun ve 5 milyon 128 bin keçiye indi. 2009’da 412 bin ton olan kırmızı et üretim, 2010’da yapılan canlı hayvan ithalleriyle ancak 780 bin tona yükseldi. Yani açık 300 bin ton.

Türkiye’de 12 milyon tonu çayır/mera, 18.3 milyon tonu yem bitkileri ekilişleri, 13.3 milyon tonu silaj yapımı, 5 milyon tonu bahçe içi otlak, 10 milyon tonu da sap, saman, anız artıkları olmak üzere 58.6 milyon ton kaba yem üretiliyor. Bu yılki kaba yen açığı ise 13-14 milyon ton.