CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, Et Balık Kurumu Diyarbakır Et Kombinası Müdürlüğü'nde çalışan bazı kişilerin, vatandaşlardan kar payı vaadiyle yaklaşık 10 milyon lira toplayarak, kayıplara karıştığını iddia etti.

CHP Ardahan Milletvekili Ensar Ögüt, dolandırıldıklarını iddia eden bazı vatandaşlarla birlikte Et Balık Kurumu Diyarbakır Et Kombinası önünde basın açıklaması yaptı. Et Balık Kurumu'nda skandal yaşandığını ileri süren Öğüt, "Bu skandal maalesef Et Balık Kurumu'nda gerçekleşti. 2.5 - 3 yıldan beri Diyarbakır'daki 67 vatandaşımızdan yaklaşık 10,5 trilyon lira para toplanarak dışarıdan getirilen ithal hayvanların karından kar verileceği söylenmiş ve bu para toplanmış. Bu vatandaşlarımız bana şikayet ettiklerinde bu konuyu araştırdım. Erzurum'a giderek daha önce burada görev yapan H.A. isimli müdür yardımcısı ile görüştüm. Buraya çuvallarla para geldiğini ve vatandaşların dolandırıldığını söylemiş ve şikayette bulunmuş. Mektup göndererek BİMER'e bildirmiş. Gönderilen müfettiş bu arkadaşa kınama cezası verilmiş ve Erzurum'a sürgün edilmiş" dedi.

Vatandaşların ödediği para karşılığında verilen belgeleri basın mensuplarıyla paylaşan milletvekili Ensar Öğüt, "Belgelerde Diyarbakır Et Balık Kurumu Müdürlüğü'nün kaşesi ve imzası var. Müdür ve müdür yardımcılarının imzası var. Burada mağdurlar da var" dedi.

Daha sonra mağdurları dinleyen milletvekili Ensar Öğüt, Ramazan Köse adlı bir vatandaşın ödediği para karşılığında aldığı makbuzu da habercilere gösterdi. Dolandırıcılara 110 bin TL para kaptırdığını söyleyen Köse, mağduriyetinin giderilmesini istedi. Dolandırıcılara 285 bin TL para kaptırdığını söyleyen Hasan Akba ise, "Bize 2014 yılına kadar askeriye ile anlaşma yaptıklarını söylediler. Bizim paramızı yatırmamızla hayvan alacaklarını ve bize kar vereceklerini söylediler. Bu parayi Hak-İş temsilcisi M.K.'ya verdik. M.K. bu işi müdür ve vezneci ile birlikte yaptığını söylemişti" dedi.

ÇUVALLARLA PARA GELİYOR İDDİASI

CHP Milletvekili Ensar Öğüt, "Buradan sürgün edilen müdür yardımcısı H.A. bir yazı yazıyor. Buraya çuvallarla para getirilerek vezneye teslim edildiğini söylüyor. Bu paranın mağdurların parası olduğunu söylüyor. Ama onu buradan sürüyorlar. Bu vatandaşlar devletin kurumu diye güven duymuşlar. Hatta çok üst düzey Ankara'daki bazı kişilerin akrabaları tehdit etmiş. Herkesin gözünün önünde sayılan ve vezneye teslim edilen paradan söz ediliyor. Bu arkadaşlar beni aradığında geldim durumu inceledim. Bütün herkes parasını Et Balık Kurumu'nun içerisinde vermiş. Bu arkadaşlardan 10 milyon 600 bin lira para almışlar" dedi.

Mehmet Kaymaz'ın mağdurların çoğunun akrabası olduğunu söyleyen mağdurlardan Atilla Kaymaz ise, "Mehmet Kaymaz hepimizin akrabası. Parayı bizden aldıktan sonra 45 gün beklememiz gerektiğini söyledi. Daha sonra bize kar payı ödenecekti. 2014 yılına kadar bu uygulamanın devam edeceğini söylediler. Ondan sonra paralar iade edilecekti" dedi.

İddialara göre Et Balık Kurumu Diyarbakır Et Kombinası Müdürlüğü'nde çalışan ve Hak-İş Diyarbakır İl Başkanı olan M.K.'ın da aralarında bulunduğu bazı kişiler, yaklaşık 67 kişiden kar payı vaadinde bulunarak 10 milyon 600 lira para topladı. İddiaya göre para alınan vatandaşlara da boş bir kağıda Et Balık Kurumu kaşesi basılarak verdikleri para miktarları yazıldı. Mağdurların iddiasına göre Türk Silahlı Kuvvetleri'ne et satışı ile ilgili sözleşme yaptığını belirten M.K., bu paralarla canlı hayvan alınacağını ve etlerin TSK'ya teslim edilmesinden sonra kar paylarının ödeneceğini söyledi. Yaklaşık 3 yıldır piyasadan para topladığı iddia edilen M.K. zaman zaman bazı mağdurların paralarını kar payı ile birlikte geri ödedi.

M.K.'nın bir süre önce ortadan kaybolması ile dolandırıcılık olayı ortaya çıktı. İddialara göre 67 mağdurdan toplanan yaklaşık 10 milyon 600 bin lira Et Balık Kurumu binasındaki vezne odasından teslim alındı.

Et Balık Kurumu yetkilileri olayla ilgili olarak Savcılık tarafından soruşturma başlatıldığını ve konuyla ilgili dosyaların polise teslim edildiğini ifade etti. İddiaların Et Balık Kurumu ile olmadığını belirten yetkililer, işçi olarak çalışan birinin hakkındaki iddiaların araştırıldığını belirtti.

Felat BOZARSLAN- Bayram BULUT/ DHA