Geçen yıl yapılan yasa değişikliğiyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlanarak 'genel müdürlük' statüsüne kavuşan ve halk arasında Fakir Fukara Fonu (Fak-Fuk-Fon) olarak bilinen Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu'nun (SYDF), mevzuata ve Sayıştay içtihatlarına aykırı olarak kamu bankalarında tutulan fon paralarını 'promosyon' formülüyle nemalandırdığı ve nema gelirinden 7.7 milyon lira usulsüz harcama yapıldığı belirlendi.

Fonu yöneten Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü'nün başında, Nisan 2008'den bu yana Aziz Yıldırım görev yapıyor. Yıldırım, geçen yılın Ağustos ayında SYDF'nin, Kadın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlanıp Genel Müdürlüğe dönüştürülmesinden sonra da Genel Müdür olarak görevini sürdürdü.

BÜTÇEYİ GENEL MÜDÜRLÜK KULLANMIŞ
Fon parasının 'promosyon' yöntemiyle mevzuata aykırı nemalandırılarak, elde edilen gelirin usulsüz şekilde harcanması, Yıldırım'ın göreve geldiği 2008 yılı ile SYDF'nin, Bakanlığa bağlanmasından iki ay öncesine kadar geçen dört yıllık sürede gerçekleşti.
Fon'un, çeşitli vergi ve cezalardan elde edilen milyarlarca liralık gelirini kamu bankalarına yatıran Fon yönetimi, bankalarla yaptığı anlaşma uyarınca, 'promosyon' adı altında nema elde etti. 2008'den 22 Haziran 2011'e kadar bankalardan sağlanan promosyon gelirlerinin, önemli bir bölümü ise “temsil, ağırlama, yemek, kozmetik, kuruyemiş, kira, şoför, çiçek, temizlik, danışmanlık, mobilya, dekorasyon, akaryakıt, araç bakımı, beyaz eşya, kırtasiye, kuaför malzemesi, yazılım, medya takip hizmeti' gibi gider kalemleri için harcandı. Faturalar arasında 9 lira 90 kuruşluk market ve 13 lira 50 kuruşluk pastane harcamasından, 31 bin liralık mobilya ve 206 bin liralık bilgisayar harcamasına varana kadar yüzlerce kalemlik gider yer aldı.

KURUMSAL PROMOSYON
Fon adına doğrudan bankalar kanalıyla yapılan ve faturalandırılan usulsüz harcamaları gösteren belgelere ulaşan AKŞAM'ın sorularını yanıtlayan Sosyal Yardım ve Dayanışma Genel Müdürü Yıldırım, söz konusu giderlerin kurumun iş ve işlemlerinin geliştirmek amacıyla, Kamu Haznedarları Tebliği'ne göre yapıldığını söyledi. Fon gelirlerinin nemalandırılmasının kanunen yasak olduğunu doğrulayan Yıldırım, şöyle konuştu: 'Fon parasını faize yatıramazsınız. Bu yasak, biz bu paraları kamu bankalarında vadesiz hesapta tutmak zorundayız. Çünkü günlük, anlık harcama yapabiliyoruz. Biz bankalarla resmi bir şey imzalamıyoruz. Bankalar, bu harcamaları bizim yerimize fatura karşılığında yapıyor. Ama son 1,5 yıldır böyle bir harcama yapmadık. Daha önceki tarihleri kapsayan bütün harcamalar ise dönemin Fon Kurulu Başkanının bilgisi doğrultusunda yapılmıştır.' Bu arada, 8 ay önce Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetimi Standartları Kurumu'na Daire Başkanı olarak atanan, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü'nün Kaynak Yönetimi Daire Başkanı Abdülhalim Türkkanı da, söz konusu uygulamanın 'kurumsal bir promosyon' olduğunu vurguladı ve personele aktarılmamasının doğal olduğunu söyledi.

SAYIŞTAY'A GÖRE YOLSUZLUK
Sayıştay ve Başbakanlık Teftiş Kurulu, böyle bir uygulamanın tamamen hukuka aykırı ve usulsüz olduğu görüşünde birleşiyor. Sayıstay'a göre, Fon'un geliri devletin geliridir ve devletin gelir hesabına kaydedilir. Hiçbir şekilde harcanamaz, Hazine'ye aktarılır. Kurum için yapılacak herhangi bir harcama için Bütçe'den ödenek talep edilir. Yapılan hem Bütçe Kanunu'na, hem de 5018 sayılı Kamu Mali Kontrol Kanunu'na aykırı bir suçtur. Kurumlar, ancak bütçeden aktarılan ödeneği harcayabilir.