İlahiyatçı Profesör Zekeriya Beyaz'dan sonra kurban kesme konusundaki en tartışmalı ikinci açıklamayı İslamcı yazar İhsan Eliaçık yaptı. Habertürk ekranlarında Pelin Çift'in programına konuk olan Eliaçık, kurban kesmenin Şaman geleneği olduğunu savundu.

VİDEO İÇİN TIKLAYINIZ

"Hacca gitmeyenlerin kurban kesmesine gerek yoktur. İslamda 3 mezhebe göre kurban hacca gidenler tarafından yerine getirilir. Sadece hanefi mezhebindeki küçük bir gruba göre herkes kurban kesmelidir. Kevser suresinde namaz kıl, kurban kes dendiği iddia edilir.

Şu anda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın tercih ettiği görüş marjinal bir görüştür. Çoğunluğun görüşü benim savunduğum görüştür. durum amuda kaldırılarak farklı gösteriliyor.

Türkiye özelinde kurbanın bu kadar yaygın olmasının sebebi İslamiyetten ya da Kur'an'dan kaynaklanmıyor, Şaman kültüründen kaynaklanıyor."

'Ayakkabıdan kurban olur'

Daha önce "tavuktan kurban olur" sözleriyle tartışmalara neden olan Zekeriya Beyaz da Beyaz TV'de Kurban Bayramı'nın konuşulduğu programa katılarak bu kez de ayakkabıdan kurban olabileceğini söylemiş, "50 çift ayakkabı da kurban niyetine dağıtabilir" demişti.